Nieuws van stadverwarming

Lees hier het laatste nieuws van Warmte en Koude van Vattenfall.

Verbruik in de zomer

Hierom verbruik je stadswarmte in de zomer

Als je in de zomer weleens op je warmtemeter hebt gekeken, heb je het vast gezien. Ook in de zomer verbruik je stadswarmte. Weliswaar een stuk minder dan als je verwarming aanstaat, maar toch. Hoe komt dat? Een tipje van de sluier: het heeft alles te maken met warm water.

Duurzaam douchen - vrouw in badjas in douche web.jpg

  1. Warm water om te douchen
    Warm water gebruik je altijd, of het nu zomer of winter is. Het water voor je douche en keukenkraan wordt in de afleverset van stadsverwarming verwarmd*. Minder warm water gebruiken? Denk er dan over om korter of koud(er) te douchen.
    * In sommige wijken is er een apart netwerk voor warm water. Dit zie je dan terug op je jaarafrekening.

  2. Warm water in je afleverset
    Of je nu warm water gebruikt of niet, je afleverset houdt altijd een beetje water warm. Zo heb je snel warm water als je de kraam openzet en hoef je niet zo lang de kraan te laten stromen. Heel comfortabel. Dit is de andere reden waarom je toch een beetje stadswarmte verbruikt, ook als je er niet bent.

Tip! Hendels dicht als je op vakantie gaat

Ga je lang weg in de zomer? Dan kun je de hendels van je afleverset dicht zetten. Zo stroomt er geen warmte door je afleverset en verbruik je niets. Doe dit trouwens niet in de winter, dan heb je kans op schade door bevriezing.

Pas op voor legionella

Ben je langer dan een paar dagen weggeweest? Dan kunnen er legionellabacteriën aanwezig zijn in je waterleiding. Die kunnen een ernstige longziekte veroorzaken en groeien in warm, stilstaand water. Spoel een minuut je waterleidingen door om ze te verwijderen. Zorg dat je daarbij geen waternevel inademt.

Lees meer over stadswarmte