Met ComfortKoeling blijf je lekker koel

Wist je dat er ook woonwijken zijn met stadswarmte én duurzame koeling? We noemen dat ComfortKoeling. Als jij in zo’n wijk woont, heb je dus niet alleen warmte, maar ook koude. ComfortKoeling zorgt ervoor dat een huis in de zomer lekker koel blijft. Dat gaat via je vloerverwarming, dus eigenlijk is het gewoon vloerkoeling.

Je huis koelen met ComfortKoeling

Om je huis met ComfortKoeling te koelen, leveren we koud water via je vloerverwarmingssysteem. Vloerverkoeling dus. Met de thermostaat of bedieningsknop van je vloerverwarming kies je voor verkoelen of verwarmen. In de handleiding van je thermostaat of je vloerverwarmingssysteem lees je hoe dat in jouw huis werkt.

Lees ook de korte handleiding

Zo meld je je aan voor ComfortKoeling

  1. Is je woning aangesloten op het warmtenet van Vattenfall? Meld je dan aan voor stadswarmte met je postcode en huisnummer.

  2. Als er op je adres ook ComfortKoeling (koude) beschikbaar is, wordt dit automatisch meegenomen tijdens je aanmelding.

  3. Wanneer je je aanmelding hebt afgerond, ben je ingeschreven voor zowel stadswarmte als ComfortKoeling.

Stukken duurzamer dan een airco

We halen de koude voor ComfortKoeling uit bronnen waar het al koud is. Denk aan plassen, meren of de lucht. Omdat we lucht dus niet koud máken, verbruik je met ComfortKoeling veel minder stroom dan met een airco. Overal waar we koud water oppompen gaat er ook weer water terug naar de koudebron. Zo zorgen we ervoor dat de bodem goed in balans blijft.

De drie bronnen van ComfortKoeling

Koude lucht

We koelen je huis in de zomer met de koude lucht die we in de winter hebben opgeslagen in de bodem. Zodra het warmer wordt, pompen we de koude lucht naar boven.

Koud water

We koelen je huis in de zomer met koud water uit een meer of een plas. Maar we kunnen de koude uit het water ook opslaan in de bodem en naar boven pompen als het nodig is. Daarna pompen we het direct weer terug naar het meer.

Lucht én water

In de winter pompen we grondwater op die we met zogenaamde drycoolers koelen met de koude buitenlucht. Het gekoelde grondwater leiden we terug de grond in.

ComfortKoeling in Amsterdam

Niet overal waar we stadswarmte leveren, is ook ComfortKoeling beschikbaar. Ook verschilt de koudebron per gebied. In de wijk Kadoelerbreek in Amsterdam Noord komt de koude bijvoorbeeld uit koude lucht. In de Houthaven in Amsterdam halen we koud water uit het IJ. En in de wijk Gershwin in Amsterdam gebruiken we water uit het nabijgelegen De Nieuwe Meer om te koelen.

Tarieven 2022 per regio vanaf 1 juli met verlaagde btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief het tijdelijk verlaagde btw-percentage van 9%.

Tarieven 2022 per regio met standaard btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief 21% btw. Vanaf 1 juli 2022 geldt er een tijdelijk btw-percentage van 9%.

Bespaartip

Schakel niet te vaak van koelen naar verwarmen (bijvoorbeeld: overdag koelen en ’s avonds verwarmen). Het verwarmen van gekoelde leidingen kost extra energie en dus geld.

Lees meer over stadsverwarming