1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Van gas naar warmte
  • Van gas naar warmte om te wonen en werken

  • Warmtescan: check of overstappen kan

    Overstappen op warmte levert veel milieuvoordelen op. Doe je mee? Volg de stappen in de Warmtescan en zie wat mogelijk is.

Nieuwe warmtenetten en uitbreiding bestaande warmtenetten on hold

Het kabinet is van plan om publiek eigenaarschap van warmtenetten te verplichten. Daarom stoppen wij voor nu met investeren in nieuwe warmtenetten en uitbreiding van bestaande netten. Heb je stadswarmte, of krijg je binnenkort een aansluiting, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wij gaan door met warmte leveren en we blijven onze warmtenetten onderhouden zoals je van ons gewend bent.

Tips voor een succesvolle aansluiting op warmte

Wil je met je VvE, corporatie of bedrijf worden aangesloten op stadswarmte? Goed idee. Je helpt mee aan een fossielvrije toekomst. Daarnaast is stadswarmte erg makkelijk in gebruik en zeer betrouwbaar. Er moet wel een warmtenet in de buurt zijn, of we moeten van plan zijn dit aan te leggen. Op dit moment is in Nederland ruim 11 procent van de huizen aardgasvrij.

Voor een soepele overstap van gas naar warmte, hebben we drie belangrijke tips. Zorg voor en financiële reservering, een goede (energie)adviseur en een enthousiaste meerderheid. Bovendien kan het proces lang duren. Je kunt natuurlijk al starten met energie besparen, isoleren en elektrisch koken. Daarvoor hebben we onderaan deze pagina extra tips opgenomen.

Tip 1: zorg voor financiƫle ruimte

De eenmalige aansluitkosten bij de overstap op stadswarmte zijn aanzienlijk. Als VvE heb je hiervoor financiële ruimte nodig. Een logisch moment om over te stappen, is dan ook als je gasketels aan vervanging toe zijn. Of het gebouw wordt gerenoveerd. Je investeert dan dus niet in nieuwe ketels, maar in de overstap op stadswarmte. De aansluitkosten zijn wel hoger dan de kosten voor het vervangen van de gasketels. Daarna zijn de maandelijkse kosten voor energie en onderhoud ongeveer gelijk aan gas. Er zijn soms subsidie mogelijkheden. Hier kan een adviseur je meer over vertellen. 

Tip 2: regel een goede adviseur

Een aantal technische zaken moet je als VvE, bedrijf of woningcorporatie namelijk zelf regelen. Ons dochterbedrijf Feenstra doet dit graag voor je, maar je kunt ook een andere adviseur in de arm nemen. Het gaat om:

  • De cv-ketels laten verwijderen
  • Bouwkundige voorzieningen treffen
  • Ons afgiftestation koppelen aan de binnen-installaties 

Tip 3: zorg voor draagvlak

Omschakelen van gas naar warmte in huurhuizen heeft invloed op alle betrokken bewoners. Door de werkzaamheden buiten en soms in de huizen. Informatie over de planning en een goede uitleg over de stappen is erg belangrijk. Enthousiasme onder de bewoners maakt het een mooi project voor iedereen.

Aanleg warmtenet en werkzaamheden

We leggen op steeds meer plekken stadsverwarming aan. Ben je benieuwd waar wij al aan het werk zijn? Bekijk hier een overzicht van alle grotere projecten waar we mee bezig zijn.

Werkzaamheden bekijken

Amsterdamse Warmtemotor: versneld aardgasvrij

In de komende jaren gaan duizenden Amsterdamse woningen versneld van het gas af. Deze woningen liggen maximaal 200 meter van het bestaande warmtenet af en stoten straks tot wel 60% minder CO2 uit.

Lees verder