1. Home
 2. Stadsverwarming
 3. Verwarming ontluchten

Je stadsverwarming ontluchten in een handomdraai

Met stadsverwarming heb je geen cv-ketel. Het enige onderhoud dat we adviseren, is het af en toe ontluchten van de radiatoren. Of het tijd wordt om te ontluchten, hoor je aan een borrelend geluid in de leidingen of radiatoren.

De radiatoren van je stadsverwarming ontluchten

Het ontluchten van de radiatoren zorgt ervoor dat je radiatoren beter warm worden. Overal waar lucht zit, worden je radiatoren namelijk niet warm. Ontluchten werkt comfortverhogend en het vermindert het energieverbruik.

Voor het ontluchten heb je een ontluchtingssleutel nodig. Heb je geen ontluchtingssleutel, dan is deze verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Het stappenplan op deze pagina is bedoeld voor huizen met stadswarmte, zonder cv-ketel. Heb je juist wel een cv-ketel, volg dan een ander stappenplan.

Zo ontlucht je je verwarmingsradiatoren

 1. Draai kraan 5 dicht op de afleverset in je meterkast (zie afbeelding). Dit stopt de aanvoer van verwarmingswater. Nu kun je één voor één de radiatoren ontluchten. Begin op de laagste verdieping en eindig op de bovenste.

  Vattenfall tips radiator ontluchten

 2. Lees de instructies die bij de verwarmingsinstallatie horen. Meestal open je met een ontluchtingssleuteltje een kraantje op de radiator waarna lucht ontsnapt. Doe dat voorzichtig: op een gegeven moment stroomt er ook water uit en dat kan heet zijn. Houd daarom ook een doekje of opvangbakje bij de hand.

 3. Zodra er water uit het kraantje stroomt, draai je het dicht.

 4. Herhaal deze stappen voor elke radiator.

 5. Draai kraan 5 op de afleverset open. Je verwarmingsinstallatie is weer klaar voor gebruik. Berg het ontluchtingssleuteltje op een handige plek op.

  Vattenfall radiator ontluchten stap 2

’s Winters langere tijd afwezig? Doe de wintercheck

De kranen van de afleverset mogen in de winter bij vorst niet langdurig dicht staan. Er kan dan schade ontstaan. Als je in de winter lang weggaat, neem dan de volgende maatregelen.

 1. Controleer of alle radiatoren het goed doen.

 2. Zet alle thermostatische kranen op de vorstbeveiliging (aangegeven door een sterretje).

 3. Heb je ook een centrale schakelaar (nachtverlaging)? Zet deze dan op de dagstand.

 4. Heb je een kamerthermostaat? Zet dan alle radiatoren helemaal open en de thermostaat op de spaarstand (ongeveer 15 °C).

Storing stadswarmte

Heb je last van een warmtestoring?

Last van een storing? Check of er storingen of werkzaamheden zijn. Zo niet, dan kun je de storing misschien zelf oplossen.

Deel deze pagina