Tarieven stadsverwarming

Per 1 januari 2023 gelden er hogere tarieven voor stadsverwarming. Toch betaal je bij ons altijd een eerlijk tarief. Bovendien gaat het prijsplafond in. We leggen je uit waarom de prijzen stijgen en hoe onze tarieven zijn opgebouwd. Ook vind je informatie over welke regelingen er zijn om je energierekening betaalbaar te houden.

Wat verandert er in 2023?

In 2023 verandert er veel in de tarieven voor stadsverwarming. We zetten het voor je op een rijtje in deze overzichtelijke infographic.

Bekijk de infographic

Zo zijn onze tarieven opgebouwd

De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. Daarnaast kan het zijn dat je jouw verbruik van warm tapwater apart ziet op je energierekening. In dat geval ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan gescheiden geleverd en gemeten. Bekijk op deze pagina het tarievenblad van jouw regio of check in Mijn Vattenfall voor de tarieven die voor jou gelden.

Vaste kosten

Bij de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:

 1. Gebruiksonafhankelijk tarief

  De kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.

 2. Meettarief

  De kosten voor het opnemen en verwerken van de meterstanden, inclusief onderhoud en vervanging van de meter.

 3. Kosten voor de afleverset

  De kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset.
Variabele kosten

De hoogte van de variabele kosten hangt wel af van je verbruik voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Dat meten we in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas. Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als ‘Verbruik Stadswarmte’.

Eventueel warm tapwater

Als je jouw verbruik van warm tapwater apart op je energierekening ziet, ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. De kosten van warm tapwater bestaan dan uit vijf onderdelen:

 1. Warm tapwater per m3

  Dit is de warmte die nodig is om je kraanwater op te warmen. Hiervoor rekenen we 0,20934 GJ per m3 door. Het prijsplafondtarief geldt ook voor warm tapwater, zonder verbruiksgrens. De prijs per m3 komt daarmee op 0,20934 x € 47,38 = € 9,92*. Warm tapwaterlevering is belast met 9% btw.

  * De prijs per m3 zonder prijsplafond zou uitkomen op € 17,23. Er is geen maximumverbruik bepaald voor warm tapwater, dus dit hogere tarief wordt in 2023 niet in rekening gebracht.

 2. Water per m3

  Dit is de hoeveelheid water die je als warm water gebruikt. We kopen dit water in bij het waterleidingbedrijf in je regio. Via een apart leidingnet leveren we het aan jou.

 3. Vaste kosten tapwater

  Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmwaternetwerk. Tot en met de afleverset in je huis. Standaard heb je voor warm water comfortklasse drie of vier. Op de factuur zie je deze kosten terug als ‘Vaste leveringskosten warm tapwater’.

 4. Waterbelasting tapwater per m3

  De belasting op het gebruik van drinkwater. Dit dragen we af aan de overheid.

 5. Btw

  Op het benodigde water is het lage btw-tarief van 9% van toepassing.

Beschermd met de Warmtewet

Met de Warmtewet ben je verzekerd van de levering van warmte, eerlijke tarieven en een goede service. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of wij ons houden aan deze wet.

Meer over de Warmtewet

Veelgestelde vragen

Wat is het termijnbedrag?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. Je kunt dit bedrag zelf kiezen en aanpassen, bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall. Het termijnbedrag is een schatting, want je weet nooit precies hoeveel je gaat verbruiken. In je jaarafrekening zie je wat je echt hebt verbruikt en wat dat kost. Heb je met je termijnbedragen te veel betaald, dan krijg je het verschil terug. Heb je te weinig betaald, dan moet je bijbetalen.

Lees meer over je termijnbedrag

Klopt mijn termijnbedrag nog?

We adviseren je graag over je termijnbedrag via Mijn Vattenfall. Je weet dan of dat bedrag nog in de pas loopt met je werkelijke energiekosten. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening veel extra moet betalen.

Hoe is de warmteprijs aan de gasprijs gekoppeld?

Om je als klant te beschermen tegen een te hoge prijs, staat in de Warmtewet dat stadswarmte niet meer mag kosten dan aardgas. Daarom bewegen de maximumtarieven voor warmte, die de ACM bepaalt, mee met de gasprijs. Nu de gasprijzen erg hoog zijn, werkt die methode niet meer.

De overheid is op dit moment bezig met een nieuwe Warmtewet, waarbij de koppeling tussen warmte en gas verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een tariefsysteem gebaseerd op de kosten van warmteleveranciers.

Lees meer over de Warmtewet

Waar vind ik de tarieven voor stroom?

Als je een contract hebt voor stroom en stadswarmte, kun je die vinden in Mijn Vattenfall. Wil je meer weten over de stroom- en gastarieven? Bekijk dan de pagina over energietarieven.

Waar vind ik informatie over mijn rekening betalen?

Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite hebt met betalen. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. Heb je weinig inkomen? Informeer dan bij je gemeente welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen.

Tarieven stadsverwarming 2023

De tarieven voor stadsverwarming zijn gestegen. Ook de overheidsmaatregelen om de energierekening betaalbaar te houden veranderen. 

Het warmtetarief stijgt

Door de grote stijging van de gas- en stroomprijzen op de markt, is ook het warmtetarief op 1 januari 2023 omhooggegaan. Het variabele tarief per gigajoule (GJ) is nu € 76,45. Maar door het prijsplafond betaal je 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ.

Btw gaat terug naar 21%

De btw was in 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. In 2023 is de btw weer 21%. Ook de tijdelijke verlaging van de energiebelasting en de verhoging van de teruggave energiebelasting stoppen. Hiervoor in de plaats komt het prijsplafond.

Er geldt een prijsplafond

Om je energie betaalbaar te houden, zet de overheid in 2023 een prijsplafond in. Dit houdt in dat je met een laag tot gemiddeld verbruik voor stroom, gas en warmte een vast tarief betaalt. Als je meer verbruikt, betaal je voor dat extra verbruik het contracttarief. Dat is naast de vaste leveringskosten. Dit zijn de tarieven die je betaalt zolang je weinig tot gemiddeld verbruikt:

Stadswarmte € 47,38 per GJ tot een verbruik van 37 GJ
Stroom € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh
Gas € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3

Wil je onder het prijsplafond blijven? Check dan ons verbruiksadvies.


Bekijk de video over het prijsplafond

Veelgestelde vragen 2023

Waarom stijgt het warmtetarief?

Door het conflict met Rusland is de gasprijs gestegen. Als de prijs van gas stijgt, dan stijgt die van stadswarmte ook. Want voor de productie van stadswarmte gebruiken we vaak gas. In sommige regio's gebruiken we andere energiebronnen, zoals afval. Maar daar kan ook stroom mee worden opgewekt. Door de hogere gasprijs stijgt de vraag naar deze alternatieven en dus de prijs.

Daarnaast veranderen de overheidsmaatregelen die je helpen tegen een hoge energierekening. De btw gaat weer van 9% naar 21%. Ook de tijdelijke verlaging van de energiebelasting en de verhoging van de teruggave energiebelasting stoppen. Hier komt het prijsplafond voor in de plaats.

Is de nieuwe prijs net zo hoog als de gasprijs?

In 2022 betaalden onze klanten met stadsverwarming ruim € 500,- minder dan bestaande Vattenfall klanten met gas. Dit is berekend met de gemiddelde variabele gasprijs inclusief vaste kosten (bij een verbruik van 27,9 GJ warmte vergeleken met 912 m3 gas).

Het nieuwe variabele tarief voor stadswarmte is per 1 januari 2023 € 76,45. Zelfs als we de plafondprijs wegdenken, zijn je kosten met het nieuwe GJ-tarief nog altijd 27,3% lager dan wanneer je gas bij ons zou hebben. Bekijk op deze pagina het tarievenblad van jouw regio of check in Mijn Vattenfall voor de tarieven die voor jou gelden.

Hoeveel duurder wordt stadsverwarming?

Heb je stadswarmte met een gemiddeld verbruik van 27,9 GJ per jaar? Dan zijn de kosten € 31,20 netto per maand hoger dan vorig jaar. In deze berekening zijn het prijsplafond en de tijdelijke btw-verlaging 2022 meegenomen.

Wat kost apart warm tapwater per m3 in 2023?

Voor het verwarmen van water rekenen we 0,20934 GJ per m3 door. Het prijsplafondtarief geldt ook voor warm tapwater, zonder verbruiksgrens. De prijs per m3 komt daarmee op 0,20934 x € 47,38 = € 9,92*. Warm tapwaterlevering is belast met 9% btw.

* De prijs per m3 zonder prijsplafond zou uitkomen op € 17,23. Er is geen maximumverbruik bepaald voor warm tapwater, dus dit hogere tarief wordt in 2023 niet in rekening gebracht.

Hoe helpt de overheid in 2023?

De overheid helpt met een prijsplafond, waarover je op deze pagina meer informatie kunt vinden. Heb je een laag inkomen? Dan kun je van je gemeente misschien extra geld krijgen om je energierekening te betalen. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.

Hulp nodig bij betalen?

Ook als het financieel tegenzit, staan we voor je klaar.

Je staat er niet alleen voor

Tarieven stadsverwarming 2022

Een verlaging van de btw

Om je energie betaalbaar te houden, helpt de overheid kleinverbruikers in 2022 met enkele regelingen. Zo betaal je van 1 juli tot en met 31 december 2022 tijdelijk minder btw over stroom, gas en stadswarmte: niet 21%, maar 9%.

€ 190,- energiecompensatie

In november en december 2022 ontvangt elk huishouden in Nederland een korting van € 190,- per maand via de energierekening. Ben je op 1 november klant van ons? Dan ontvang je vóór 26 november € 190,-. Ben je op 1 december nog steeds klant? Dan ontvang je vóór 24 december nog eens € 190,-. Deze bedragen maken wij over op je rekening. Heb je nog openstaande rekeningen? Dan verreken we het bedrag.

Benieuwd naar de tegemoetkomingen en tarieven voor volgend jaar? Bekijk de tarieven in 2023.

Voorwaarden

Benieuwd hoe het zit met de voorwaarden en richtlijnen voor warmte en koude?

Naar de voorwaarden

Ook interessant