Tarieven stadsverwarming

Je hebt bij stadswarmte een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Je kunt de prijs voor stadswarmte niet vastzetten. We bepalen het tarief meestal op 1 januari voor een heel jaar. Je betaalt altijd tarieven die voldoen aan de Warmtewet. Op deze pagina lees je hoe onze tarieven zijn opgebouwd. En welke tips en regelingen er zijn om je energierekening betaalbaar te houden.

Rekenfout ACM: vaste kosten voor warmte gaan omlaag

Wij verlagen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 de vaste kosten voor warmte voor kleinverbruikers (het vastrecht) met maximaal € 36,-inclusief btw per jaar. Dit doen we omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs bekend heeft gemaakt dat zij een rekenfout heeft gemaakt en het maximumtarief voor het vastrecht voor warmte voor 2024 door middel van een herstelbesluit heeft verlaagd. Als je stadswarmte bij ons afneemt en het vastrecht dat wij bij je in rekening brengen gelijk is aan het door het ACM vastgestelde maximumtarief of daaraan gekoppeld is, krijg je geld van ons terug. Wij zullen je hierover binnenkort persoonlijk informeren.

Wat verandert er in 2024?

Variabele kosten dalen

Op 1 januari 2024 gaan de variabele kosten per gigajoule (GJ) stadswarmte omlaag. De prijzen van energie zijn in 2023 lager geworden en daardoor kunnen we onze stadswarmte ook voordeliger produceren en inkopen.

Vaste kosten stijgen

We verhogen de vaste kosten van je stadswarmte in 2024. Dit komt onder meer door de hogere kosten van materiaal en personeel.

Geen prijsplafond meer

Het prijsplafond vervalt in 2024. Dit was een maatregel van de overheid om je te beschermen tegen hoge kosten, tot een jaarverbruik van 37 GJ. In 2024 betaal je voor je hele verbruik het nieuwe (lagere) leveringstarief per GJ.

Stadswarmte of HR-gasketel?

Wat is voordeliger: stadswarmte of een HR-gasketel? We leggen het je graag uit.

Zo zijn onze tarieven opgebouwd

De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. Daarnaast kan het zijn dat je jouw verbruik van warm tapwater apart ziet op je energierekening. In dat geval ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan gescheiden geleverd en gemeten. Bekijk het tarievenblad van jouw regio voor meer informatie over warmte, warm tapwater, Comfortkoeling en koude of check in Mijn Vattenfall welke tarieven voor jou gelden.

Variabele kosten

De hoogte van de variabele kosten hangt af van je verbruik voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Dat meten we in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 maardgas. Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als 'Verbruik stadswarmte'. 

Vaste kosten

Bij de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:

 1. Gebruiksonafhankelijk tarief
  De kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.

 2. Meettarief
  De kosten voor het opnemen en verwerken van de meterstanden, inclusief onderhoud en vervanging van de meter.

 3. Kosten voor de afleverset
  De kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset.

Tarievenbladen

Bekijk de Vattenfall tarieven van stadswarmte, Comfortkoeling en koude.

Tarievenbladen 2024
Tarievenbladen 2023
Tarievenbladen 2022

Voorwaarden

Benieuwd hoe het zit met de voorwaarden en richtlijnen voor warmte, warm tapwater, Comfortkoeling en koude?

Naar de voorwaarden

Veelgestelde vragen

Bepaalt Vattenfall de warmtetarieven zelf?

Voor klanten met stadswarmte zijn een aantal zaken goed geregeld in de Warmtewet, zoals betaalbare tarieven voor stadsverwarming. In de wet is een maximumprijs voor de variabele kosten per GJ en voor de vaste kosten bepaald. Wij bepalen onze tarieven op basis van de werkelijke kosten en vragen nooit meer dan de maximumprijs.

Klopt mijn termijnbedrag nog?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. In je persoonlijke termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall kijken we naar je werkelijke verbruikskosten. Zo krijg je te zien of je bedrag omlaag kan, precies goed is, of beter omhoog kan. Of je ons advies overneemt, bepaal jij zelf.

Check je termijnbedragadvies

Waar vind ik informatie over het betalen van mijn rekening?

Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite hebt met betalen. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. Heb je weinig inkomen? Informeer dan bij je gemeente welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen.

Wat kost tapwater per m3?

Als je jouw verbruik van warm tapwater apart op je energierekening ziet, ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. De kosten van warm tapwater bestaan dan uit vijf onderdelen:

 1. Warm tapwater per m3

  Dit is de warmte die nodig is om je kraanwater op te warmen. Hiervoor rekenen we met 0,20934 GJ per m3. Warm tapwaterlevering is belast met 9% btw.
 2. Water per m3

  Dit is de hoeveelheid water die je als warm water gebruikt. We kopen dit water in bij het waterleidingbedrijf in je regio. Via een apart leidingnet leveren we het aan jou.
 3. Vaste kosten tapwater

  Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmwaternetwerk. Tot en met de afleverset in je huis. Standaard heb je voor warm water comfortklasse 3 of 4. Op de factuur zie je deze kosten terug als ‘Vaste leveringskosten warm tapwater’.
 4. Waterbelasting tapwater per m3

  De belasting op het gebruik van drinkwater. Dit dragen we af aan de overheid.
 5. Btw

  Op het benodigde water is het lage btw-tarief van 9% van toepassing.

Ook interessant