Tarieven stadsverwarming

Onze tarieven voor stadsverwarming staan het hele jaar vast. Zo weet je wat je kan verwachten en kom je dus niet voor verrassingen te staan. Daarnaast betaal je bij ons altijd eerlijke tarieven. Op deze pagina lees je hoe ze zijn opgebouwd. En welke tips en regelingen er zijn om je energierekening betaalbaar te houden.

Dit is er veranderd in 2023

De btw is weer 21%

De btw was in 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. In 2023 is de btw weer 21%. Ook de tijdelijke verlaging van de energiebelasting en de verhoging van de teruggave energiebelasting stoppen. Hiervoor in de plaats komt het prijsplafond.

Het warmtetarief is gestegen

Door de grote stijging van de gas- en stroomprijzen op de markt, is ook het warmtetarief op 1 januari 2023 omhooggegaan. Het variabele tarief per gigajoule (GJ) is nu € 76,45. Maar door het prijsplafond betaal je een stuk minder bij een laag tot gemiddeld verbruik.

Er geldt een prijsplafond

Om je energie betaalbaar te houden, zet de overheid dit jaar een prijsplafond in. Bij stadswarmte betekent dit dat je met een laag tot gemiddeld verbruik het bedrag van het prijsplafond betaalt van € 47,38 per GJ. Als je meer dan 37 GJ verbruikt, betaal je voor dat extra verbruik het contracttarief. Dat is naast de vaste leveringskosten.

Daling gastarieven

Waarom dalen de gastarieven en blijven de warmtetarieven gelijk? En wat is voordeliger: stadswarmte of gas? We leggen het je graag uit.

Zo zijn onze tarieven opgebouwd

De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. Daarnaast kan het zijn dat je jouw verbruik van warm tapwater apart ziet op je energierekening. In dat geval ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan gescheiden geleverd en gemeten. Bekijk op deze pagina het tarievenblad van jouw regio of check in Mijn Vattenfall welke tarieven voor jou gelden.

Variabele kosten

De hoogte van de variabele kosten hangt af van je verbruik voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Dat meten we in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 maardgas. Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als 'Verbruik stadswarmte'. 

Vaste kosten

Bij de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:

 1. Gebruiksonafhankelijk tarief
  De kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.

 2. Meettarief
  De kosten voor het opnemen en verwerken van de meterstanden, inclusief onderhoud en vervanging van de meter.

 3. Kosten voor de afleverset
  De kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset.

  Overig

  Bekijk de tarievenbladen voor meer informatie over warm tapwater, Comfortkoeling en koude.

Voorwaarden

Benieuwd hoe het zit met de voorwaarden en richtlijnen voor warmte, Comfortkoeling en koude?

Naar de voorwaarden

Veelgestelde vragen

Klopt mijn termijnbedrag nog?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. Het prijsplafond – de regeling die de overheid in 2023 inzet om je energierekening betaalbaar te houden – wordt niet automatisch verrekend met je termijnbedrag.

In je persoonlijke termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall houden we wél rekening met het prijsplafond. En kijken we naar je werkelijke verbruikskosten. Zo krijg je te zien of je bedrag omlaag kan, precies goed is, of beter omhoog kan. Of je ons advies overneemt, bepaal jij zelf.

Check je termijnbedragadvies

Waar vind ik informatie over het betalen van mijn rekening?

Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite hebt met betalen. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. Heb je weinig inkomen? Informeer dan bij je gemeente welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen.

Wat kost tapwater per m3?

Als je jouw verbruik van warm tapwater apart op je energierekening ziet, ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. De kosten van warm tapwater bestaan dan uit vijf onderdelen:

 1. Warm tapwater per m3

  Dit is de warmte die nodig is om je kraanwater op te warmen. Hiervoor rekenen we 0,20934 GJ per m3 door. Het prijsplafondtarief geldt ook voor warm tapwater, zonder verbruiksgrens. De prijs per m3 komt daarmee op 0,20934 x € 47,38 = € 9,92*. Warm tapwaterlevering is belast met 9% btw.

  * De prijs per m3 zonder prijsplafond zou uitkomen op € 17,23. Er is geen maximumverbruik bepaald voor warm tapwater, dus dit hogere tarief wordt in 2023 niet in rekening gebracht.

 2. Water per m3

  Dit is de hoeveelheid water die je als warm water gebruikt. We kopen dit water in bij het waterleidingbedrijf in je regio. Via een apart leidingnet leveren we het aan jou.

 3. Vaste kosten tapwater

  Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmwaternetwerk. Tot en met de afleverset in je huis. Standaard heb je voor warm water comfortklasse drie of vier. Op de factuur zie je deze kosten terug als ‘Vaste leveringskosten warm tapwater’.

 4. Waterbelasting tapwater per m3

  De belasting op het gebruik van drinkwater. Dit dragen we af aan de overheid.

 5. Btw

  Op het benodigde water is het lage btw-tarief van 9% van toepassing.

Ook interessant