Voorwaarden
Benieuwd hoe het zit met de voorwaarden en richtlijnen voor warmte, warm tapwater, Comfortkoeling en koude?
De tarieven voor 2025 zijn bijna bekend. We verwachten dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze maand haar Tarievenbesluit neemt. Onze tarieven zijn daar deels op gebaseerd. Je ontvangt in december 2024 een persoonlijke brief of e-mail met de tarieven die voor jou gelden.
Denk je dat stadswarmte duurder is dan gas? Je bent niet de enige. Ontdek hoe de prijs van stadswarmte wordt bepaald.
Bij stadswarmte heb je een tarief dat normaal gesproken een jaar lang hetzelfde blijft. De tarieven die we gebruiken voldoen altijd aan de Warmtewet. Deze wet beschermt je tegen te hoge kosten voor je warmte.
De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. Daarnaast kan het zijn dat je jouw verbruik van warm tapwater apart ziet op je energierekening. In dat geval ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan gescheiden geleverd en gemeten. Bekijk het tarievenblad van jouw regio voor meer informatie over warmte, warm tapwater, Comfortkoeling en koude of check in Mijn Vattenfall welke tarieven voor jou gelden.
De hoogte van de variabele kosten hangt af van je verbruik voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Dat meten we in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas. Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als 'Verbruik stadswarmte'.
Bij de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:
Gebruiksonafhankelijk tarief
De kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.
Meettarief
De kosten voor het opnemen en verwerken van de meterstanden, inclusief onderhoud en vervanging van de meter.
Kosten voor de afleverset
De kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset.
Bekijk de Vattenfall tarieven van stadswarmte, Comfortkoeling en koude. De tarievenbladen voor 2025 zijn vanaf december 2024 beschikbaar.
(inclusief 21% btw)
(inclusief 9% btw)
Benieuwd hoe het zit met de voorwaarden en richtlijnen voor warmte, warm tapwater, Comfortkoeling en koude?
Voor klanten met stadswarmte zijn een aantal zaken goed geregeld in de Warmtewet, zoals betaalbare tarieven voor stadsverwarming. In de wet is een maximumprijs voor de variabele kosten per GJ en voor de vaste kosten bepaald. Wij bepalen onze tarieven op basis van de werkelijke kosten en vragen nooit meer dan de maximumprijs.
Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. In je persoonlijke termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall kijken we naar je werkelijke verbruikskosten. Zo krijg je te zien of je bedrag omlaag kan, precies goed is, of beter omhoog kan. Of je ons advies overneemt, bepaal jij zelf.
Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite hebt met betalen. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. Heb je weinig inkomen? Informeer dan bij je gemeente welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen.
Als je jouw verbruik van warm tapwater apart op je energierekening ziet, ligt er in jouw wijk met stadsverwarming een apart netwerk voor warm water. De kosten van warm tapwater bestaan dan uit vijf onderdelen:
Op het benodigde water is het lage btw-tarief van 9% van toepassing.