Koe bij stadswarmteleiding | Vattenfall Energie

Stadswarmte: duurzame bron voor verwarming

Dankzij stadswarmte zijn we steeds minder afhankelijk van aardgas. We zorgen hiermee op een andere manier voor verwarming en voor warm water. We investeren graag in stadswarmte omdat het zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot. Wij ontwikkelen een breed scala aan groene, duurzame warmtebronnen. Biomassa is daar een van.

Stel met ipad in huis | Vattenfall Energie

Van warmtebron naar een warme woning

Stadswarmte maakt gebruik van warmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bijvoorbeeld bij het verbranden van afval. Deze warmte verwarmt water dat vervolgens via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen stroomt. Ruim 133.000 huishoudens en 1.900 bedrijven ontvangen nu warmte via ons stadswarmtenetwerk. 

Per stadswarmtewoning is de CO2 besparing enorm. Zo bespaarden we in 2018 met onze stadswarmte ruim 227.000 ton CO2-uitstoot.

Lees meer over stadsverwarming
Naturalis

Naturalis verduurzaamt met stadsverwarming

Het bijna tweehonderd jaar oude museum in Leiden transformeerde de afgelopen jaren tot een duurzaam biodiversiteitscentrum. Edwin van Huis, directeur van Naturalis, vertelt over de rol van duurzame warmte bij de recente renovatie en uitbreiding van het museumgebouw.

Naturalis en duurzame warmte

Zonnedak levert duurzame warmte in Buikersloterham

Op de Noordelijke IJ-oever ligt het grootste zonnedak van Amsterdam. De zonnecollectoren zorgen voor verwarming en warm water in de wijk City Plot. Het dak ligt op een parkeergarage midden in een duurzaam gebied voor wonen en werken.

Warm water uit de thermoskan

Een mooie innovatie is onze ’thermoskan’. In Diemen wekken wij elektriciteit op in gascentrales, waarbij we de warmte die daarbij vrij komt gebruiken voor stadswarmte. 

De gascentrale staat soms uit als er weinig vraag naar stroom is. Maar dan hebben we ook geen warm water voor de productie van stadswarmte. Daarom zorgen we dat we warm water bewaren in onze reuze thermoskan: een watertoren voor de opslag van 22 miljoen liter water. Zo heb je altijd warmte en warm water en draait de centrale alleen als het nodig is.

Route naar fossielvrije stadswarmte | Vattenfall Energie
Route CO2-vrije warmte Amsterdam

Warmtebronnen

Warmte voor stadswarmte komt uit veel verschillende bronnen:

  • Voor restafval is verbranding de meest duurzame oplossing. Met de warmte die bij die verbranding vrijkomt, verwarmen wij het water dat het stadsverwarmingsnetwerk in gaat.
  • De 520 zonnecollectoren op het zoneiland Almere zorgen ook voor verwarming en warm water van 2.700 huishoudens.
  • In de biomassacentrale in Lelystad zetten we houtchips om in warmte en elektriciteit voor bijna 5.000 huishoudens. De houtchips komen van onderhoud en snoeiwerk.

Stadswarmtenetwerk bij jou in de buurt?

De aanleg van een stadswarmtenetwerk is voor ons een flinke investering. We beginnen altijd met aanleggen op plaatsen waar veel warmte beschikbaar is en waar veel mensen bij elkaar wonen. Bekijk hier waar wij nu stadswarmte leveren.

Geen stadswarmte bij jou in de buurt?

Zorg bijvoorbeeld voor een cv-ketel met een hoog rendement. Dan produceert je minder CO2. Of compenseer de CO2 uitstoot van jouw gasverbruik door in milieuvriendelijke projecten te investeren. We hebben de mogelijkheden van CO2-compensatie van jouw gasverbruik op een rij gezet.

We breiden ons stadswarmtenetwerk steeds verder uit. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar we in 2040 al 230.000 woningen aangesloten willen hebben op onze stadswarmte. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij ons project Noorderwarmte in Amsterdam.

Kind wordt afgedroogd door zijn moeder | Vattenfall Energie

Geen stadswarmte bij jou in de buurt?

Zorg bijvoorbeeld voor een cv-ketel met een hoog rendement. Dan produceert je minder CO2. Of compenseer de CO2 uitstoot van jouw gasverbruik door in milieuvriendelijke projecten te investeren. We hebben de mogelijkheden van CO2-compensatie van jouw gasverbruik op een rij gezet.

Lees meer over CO2-compensatie