1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 3. Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Wist je dat de afmetingen van zonnepanelen voor op het dak tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Een veel voorkomende afmeting van een zonnepaneel is 174 x 113 centimeter. Kleinere zonnepanelen zijn vaak minder rendabel. En grotere panelen zijn lastig te hanteren.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen

We begrijpen dat je benieuwd bent hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt leggen. Logisch dat je dan wilt weten welke afmetingen van zonnepanelen gangbaar zijn. Weet wel dat het niet alleen gaat om de ruimte op je dak en de afmeting van het zonnepaneel. Soms passen er vanwege een schoorsteen of dakkapel minder zonnepanelen op je dak.

Benieuwd hoe dat bij jou zit? Onze Dakcheck raadpleegt op basis van je postcode een luchtfoto van jouw dak. Zo wordt een schatting gemaakt van hoeveel panelen er op je dak passen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van je nodig. Na jouw offerte-aanvraag bellen we je daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

Puzzelen met afmetingen zonnepanelen

Het is trouwens niet zo dat je op basis van de afmetingen van zonnepanelen meerdere formaten door elkaar kunt ‘puzzelen’. De zonnepanelen hebben bij voorkeur allemaal hetzelfde formaat en vermogen, anders bepaalt het kleinste zonnepaneel de totale opwek omdat ze net als bij kerstverlichting allemaal in serie staan. En dat is niet gunstig. Je kunt het wel anders doen, bijvoorbeeld door alle zonnepanelen te voorzien van optimizers en ze te combineren met de SolarEdge omvormer. Daarmee komen alle panelen parallel aan elkaar te staan. Op die manier presteren ze wél optimaal.

Power optimizer

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van het zonnepaneel dat wij op je dak leggen (gemiddeld 174 x 113 cm) is het meest gebruikte formaat voor woningen. Zo’n zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Grotere afmetingen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 200 x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12.

Groter is niet altijd beter 

Kijk je naar de fysieke grootte van zonnepanelen, dan is groter niet per se beter. Denk maar eens aan het formaat van een USB-stick of harde schijf. Interessanter is het vermogen van een zonnepaneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoeveel Wattpiek (Wp) wekt het zonnepaneel op? Wat is de opbrengst per vierkante meter. We weten dat er zonnepanelen zijn die fysiek dezelfde afmetingen hebben, maar qua vermogen van elkaar verschillen. 

Hieronder vind je meer informatie over de zonnepanelen die je via ons kunt kopen en huren.

Zwarte zonnepanelen

We leveren uitsluitend monokristallijne zonnepanelen van topkwaliteit. Onze zonnepanelen hebben een vermogen van minimaal 390 Wattpiek. In de vrijblijvende offerte staan alle specifieke productkenmerken en garanties. 

  • Volledig zwart
  • Minimaal 390 Wp
  • Glas folie of glas-glas incl. geanodiseerd aluminium randen
  • 15 tot 25 jaar productgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie
  • Hoge paneel efficiency van +20%
  • Lage degradatie over de jaren
  Vraag een offerte aan

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Zonnepanelen kopen