1. Thuis
  2. Verhuizen
  3. Verhuizen tips

Verhuizen: tips voor een goede voorbereiding

Verhuizen kan best een uitdaging zijn. We helpen je graag met concrete verhuistips op weg naar je nieuwe plek. Van een goede voorbereiding met checklists tot tips over het verhuizen van je wasmachine.

Deze praktische verhuistips helpen je op weg

Misschien ga je voor het eerst verhuizen. Of is je laatste verhuizing al heel lang geleden. Deze handige tips helpen je op weg, zodat je goed voorbereid bent.

  1. Begin met het maken van uitgebreide checklists. Laat je inspireren door onze checklist verhuizen.
  2. Bepaal welke abonnementen en contracten je wilt opzeggen of juist meeverhuizen. Zoals voor je energie en internet en tv.
  3. Check hoe je verhuizing doorgeven werkt in je nieuwe woonplaats en bij de belangrijkste instanties.
  4. Ruim spullen op, recycle ze of geef ze weg. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet mee te sjouwen.
  5. Zorg voor voldoende verhuishulp van een verhuisbedrijf of je vrienden. Doe dit op tijd, voordat hun drukke agenda vol loopt.
  6. Maak een plan voor het laten overnemen of veilig verhuizen van je wasmachine en koelkast.
  7. Zoek manieren om tussendoor te ontspannen en de onvermijdelijke stress van je verhuizing van je af te zetten. Het komt goed.

Alles over verhuizen

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Maak inpakken voor je verhuizing makkelijker met deze tips

  1. Pak het inpakken kamer voor kamer aan. Begin bijvoorbeeld op zolder. Pas als die leeg is, ga je opruimen en inpakken in de volgende kamer. Je houdt het zo overzichtelijk omdat je maar op één plek tegelijk bezig bent. En in de rest van je huis blijft het gezellig.
  2. Bespaar tijd, moeite en plakband met goede, stevige verhuisdozen die je niet hoeft dicht te plakken. De betere dozen vouw je snel en eenvoudig van plat karton tot verhuisdoos met stevige bodem. Vul de doos niet hoger dan de handvatten en vouw de bovenkant gewoon dicht. Op naar het inpakken van de volgende doos.
  3. Plak op elke doos een sticker en schrijf daarop in één woord wat erin zit. Plus de kamer in je nieuwe huis waar de doos moet komen.
  4. Gebruik bij het inpakken van je breekbare spullen vooral (keuken)handdoeken, theedoeken of zelfs kleren. Vermijd plastic inpakmateriaal. En maak er een sport van om zoveel mogelijk lege ruimtes te benutten. Vul holle voorwerpen zoals een vaas bijvoorbeeld met kleinere spulletjes uit je keukenla. Of stop bolletjes sokken in je laarzen.
  5. Pak je belangrijke papieren in een herkenbare doos of bak in. Houd ook je toilettas en medicijnen apart en op een vaste plek. Zo kan je er op je verhuisdag makkelijk en snel bij.
  6. Zet voor inspiratie en focus regelmatig een lekker muziekje op bij het inpakken. Kies bijvoorbeeld voor een non-stop radiozender met je favoriete muziekgenre. Of zoek een online afspeellijst met inspirerende verhuismuziek. Van 'Een Eigen Huis' tot 'Take The Long Way Home'.

Speciale verhuistips voor je wasmachine

Verhuis je wasmachine zonder kleerscheuren, blessures of beschadigingen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede voorbereiding en zet de trommel en de leidingen vast. En vind hoe je je wasmachine veilig verplaatst, tilt en vervoert.

Bekijk alle tips

Tips om je koelkast verhuizen makkelijker te maken

Als je een professionele verhuizer inschakelt, zorgt die voor deskundig vervoer van je koelkast. Dan hoef je alleen nog maar je koelkast leeg te maken. Ga je de koelkast zelf verhuizen, volg dan de stappen op koelkast verhuizen.

  1. Start minimaal één dag voor je verhuizing met leeg maken, ontdooien en schoonmaken.
  2. Zet alle onderdelen vast, zoals snoeren en slangen en de koelkastdeur.
  3. Vervoer de glasplaten en bakken apart.
  4. Verhuis de koelkast zoveel mogelijk rechtop.

Verhuistips voor je adreswijzigingen

Je verhuizing doorgeven is een wettelijke plicht. Geef je nieuwe adres daarom zo snel mogelijk door aan bedrijven en instanties waar je mee te maken hebt. Zoals de gemeente, je energieleverancier, werkgever en bank.

  1. Begin met je verhuizing door te geven aan de gemeente. Dat kan tussen vier weken voor je verhuisdatum en uiterlijk vijf dagen na je verhuizing. Via de gemeente ontvangen ook de Belastingdienst, je zorgverzekeraar en ziekenhuis je adreswijziging.
  2. Gebruik eventueel de verhuisservice van PostNL. Dan kun je aankruisen welke bedrijven en instanties je adreswijziging nog meer moeten ontvangen.
  3. Stuur vrienden en familie je adreswijziging. Via de post, e-mail of een appje.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Tot slot: speciale verhuistips

  • Verhuizen met een kat
    Verhuizen kan ook stressvol zijn voor katten. Vooral als ze meer gehecht zijn aan hun omgeving dan aan mensen. Een goede voorbereiding maakt de verhuizing voor je kat gemakkelijker. Stichting Dierenlot heeft daar veel nuttige tips voor. Zoals vooraf je kat laten wennen aan de transportmand. Verder geven ze ook handige tips voor de verhuisdag. En hoe je daarna je kat het beste kunt laten wennen aan je nieuwe huis.

  • Verhuizen van een piano
    De belangrijkste tip voor het verhuizen van je piano is hem goed inpakken in (verhuis)dekens. Til de piano om krassen in je vloer te voorkomen. En zet bij aankomst de piano direct op de goede plek in je nieuwe huis. Op YouTube vind je video's over het veilig en krasvrij verhuizen van een piano.

  • Verhuizen van een matras
    Een handige tip is het aanschaffen van een beschermhoes om je matras schoon en droog te houden tijdens de verhuizing. Verplaats een matras altijd met twee personen om vertillen te voorkomen. Vervoer je matras liggend of op de zijkant. Je kunt je matras wel opgerold vervoeren, maar dat kan ten koste gaan van de veerkracht.

  • Verhuizen van lampen
    Een goede tip is om vooraf al een lichtplan te maken voor je nieuwe huis. Hierin bepaal je welke lamp je waar neerzet. Ruim ook tijd in voor het demonteren van lampen. In je oude huis gebruik je sommige lampen tot je verhuisdag. Verhuizen is ook het moment om over te gaan op energiezuinige ledlampen. Die je bijvoorbeeld spaart met Exclusief.

Mensen vragen ook deze 'verhuizen tips'

Hoe lang heb je nodig om te verhuizen?

Elke verhuizing is anders. Sommige mensen hebben maar een paar uur nodig om te verhuizen. Maar reken voor je verhuizing liever op een hele dag. Voor de laatste voorbereidingen en het sjouwen van dozen. En voor het heen en weer rijden en dozen uitpakken in je nieuwe huis. Hoe lang je uiteindelijk nodig hebt, ligt onder andere hieraan:

  • Of je goed bent voorbereid en alles in dozen klaar hebt staan voor je verhuisdag.
  • De hoeveelheid dozen, meubels en andere spullen die meegaan naar je nieuwe huis.
  • De afstand en benodigde reistijd tussen je oude en nieuwe huis.
  • Of alles in één keer mee kan of dat je vaker op de dag heen en weer moet rijden.
Hoe lang van te voren inpakken verhuizen?

Eigenlijk kun je niet snel genoeg beginnen. Desnoods al maanden voor je verhuisdatum. Het sorteren en kritisch kijken of welke spullen je mee wilt verhuizen kost best veel tijd. Vooral als je ergens aan gehecht bent.

Spullen die je niet dagelijks nodig hebt en wel mee wilt, kun je alvast inpakken in dozen. Doe dat kamer voor kamer. Neem een stuk of vier dozen mee naar de eerste kamer en begin met inpakken. Zodra die kamer leeg is, ga je naar de volgende.

Bekijk ook onze andere inpaktips

Wat is de beste manier om te verhuizen?

De beste manier om te verhuizen is met een verhuisbedrijf. Professionele verhuisbedrijven bieden goed advies, de beste verhuisdozen, een grote verhuiswagen en sterke verhuizers. Al het zware werk laat je zo aan specialisten over.

Als je geen verhuisbedrijf kunt of wilt inschakelen, gebruik dan de verhuistips op deze pagina. Zo bereid je alles zo goed mogelijk.

  • Gebruik checklists en maak een goede planning wat je in welke week aanpakt.
  • Begin op tijd met spullen sorteren en inpakken en maak dat makkelijker met onze inpaktips.
  • Vraag vrienden en familie om te helpen met inpakken, schoonmaken en rijden.

Bekijk onze starttips

Hoe pak je een verhuisdoos in?

We hebben verschillende tips voor je voor het inpakken van je verhuisdozen.

  • Pak in elke aparte doos spullen van dezelfde categorie in. Bijvoorbeeld alleen kantoorspullen of alleen glazen.
  • Leg de zwaarste dingen, zoals boeken, altijd onderop. Maar vul een doos nooit helemaal tot de rand met boeken. Dat is al snel te zwaar.
  • Gebruik een duidelijk herkenbare doos of bak voor het inpakken van je belangrijke papieren. En houd die apart.
  • Vul de doos niet verder dan de aangegeven maximale hoogte.
  • Gebruik speciale verhuisstickers om de inhoud en kamers aan te geven op de doos. Deze stickers haal je ook weer makkelijk van je verhuisdoos af. Hierdoor kun je de dozen blanco doorgeven aan vrienden of kopers.

Meer tips over verhuisdozen

Hoe borden inpakken verhuizen?

Je borden en glaswerk zijn kwetsbaar tijdens het verhuizen. Pak ze daarom goed in met oude kranten of speciaal verhuis inpakpapier. Dat kun je meestal wel vinden bij de bouwmarkt in je buurt. Stop je servies en glaswerk altijd in stevige verhuisdozen met een dubbele bodem. En vermijd noppenfolie en vormpjes van piepschuim.

Meer over verhuizen