1. Thuis
 2. Laadpaal
 3. Zonnepanelen

Laadpaal met zonnepanelen thuis combineren

Wist je dat je een laadpaal heel goed kan combineren met zonnepanelen? Met zonnepanelen in combinatie met een laadpaal kun je namelijk je auto opladen met je eigen opgewekte zonne-energie. En zo lever je ook minder stroom terug aan het stroomnet.

Thuisladen met zonnepanelen

Met een laadpaal in combinatie met zonnepanelen laad je je elektrische auto op met zelf opgewekte zonnestroom. Met een eigen laadpaal gaat je stroomverbruik flink omhoog. Maar met zonnepanelen op je dak, wek je die extra stroom (deels) zelf op. Een slimme zet dus.

Een laadpaal combineren met zonnepanelen heeft voordelen:

 • Bespaar op je laadkosten
 • Gebruik je opgewekte energie direct voor het opladen van je auto
 • Lever minder terug door gebruik te maken van je zelfopgewekte stroom

Voor elke situatie een oplossing

Misschien heb je al een laadpaal of zonnepanelen. Of verdiep je je in de mogelijkheden van thuisladen. Lees meer over de combinatie laadpaal en zonnepanelen in jouw situatie.

 • Ik heb zonnepanelen

  Ik heb al zonnepanelen, maar nog geen laadpaal.

  • Laad met je zelfopgewekte zonnestroom
  • Panelen bijplaatsen is eenvoudig
  Lees meer
 • Ik heb een laadpaal

  Ik heb al een laadpaal, maar nog geen zonnepanelen.

  • Bespaar nog meer op je energierekening
  • Wek zelf de stroom op voor je laadpaal
  Lees meer
 • Ik heb geen van beide

  Ik heb nog geen laadpaal en geen zonnepanelen.

  • Minder afhankelijk van het stroomnet en openbare laadpalen
  • In één keer veel besparen op je energiekosten
  Lees meer

Ik heb al zonnepanelen, maar nog geen laadpaal

Met een laadpaal voor thuis heb je altijd een laadplek en bespaar je op stroomkosten. Thuis betaal je vaak een lager stroomtarief dan aan een openbare laadpaal. En als je zelf je eigen zonnestroom opwekt, bespaar je natuurlijk nog meer door je auto hiermee op te laden.

Welke laadpaal kies ik?

Laadpalen zijn er in allerlei soorten, dus welke kies je? Dit hangt af van je voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld laadkosten verrekenen met je werkgever? Dan is de Alfen Eve Single voor jou de beste keuze. Wil je thuis vooral snel laden? Dan is het laadvermogen van de laadpaal belangrijk. Net als de laadsnelheid van je auto en het beschikbare vermogen in je meterkast. Kortom: de keuze van de juiste laadpaal hangt af van je voorkeuren en situatie.

Wil je advies over jouw ideale laadpaal? En wil je weten wat een laadpaal thuis voor jou kost? Laat hier je contactgegevens achter, dan bellen we je voor een gratis adviesgesprek.

Kosten laadpaal thuis

De kosten voor een laadpaal thuis bestaan uit verschillende delen:

 • De laadpaal zelf. De prijs daarvan hangt af van het merk, het vermogen en de functies op de laadpaal.

 • Installatiekosten. Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer, zoals graafwerkzaamheden.

 • Laadkosten. Thuis betaal je alleen het tarief per kWh dat in je stroomcontract staat. Met zonnepanelen wek je natuurlijk je eigen gratis stroom op. 

 • Periodieke kosten, zoals onderhouds- en servicekosten. 

De kosten voor een thuislaadpaal inclusief installatie variëren meestal van € 1200 tot € 2.400. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en eisen.

Op deze pagina vertellen we je meer over de kosten voor een laadpaal.

De voordelen van thuisladen

Gemak
Na een lange werkdag wil je het liefst zo min mogelijk gedoe. Met een laadpaal thuis heb je altijd een laadplek. Je kan je elektrische auto dus opladen wanneer jij dit wilt, zonder dat je last hebt van laadpaalklevers.

Goedkoper
Bij een openbare laadpaal betaal je vaak een hoger tarief dan wanneer je thuis laadt. Vaak ligt het tarief tussen de € 0,30 en € 0,75 per kWh. Thuis betaal je het tarief dat je aan je energieleverancier betaalt. Of je maakt gebruik van de stroom uit je eigen zonnepanelen.

Slim energiegebruik
Met een laadpaal thuis kan je gebruikmaken van Slim laden. Hiermee laad je automatisch op de meest voordelige momenten.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bij het kopen van een laadpaal voor thuis heb je verschillende opties. Op een paal of aan de muur. Met een losse of vaste laadkabel. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Vraag adviesgesprek aan

Ik heb al een laadpaal, maar nog geen zonnepanelen

Met een laadpaal thuis verbruik je meer stroom. De extra stroom die je nodig hebt om je auto op te laden kan je zelf opwekken. Zo voorkom je ook dat je bij stijgende energieprijzen opeens veel duurder uit bent met het opladen van je elektrische auto.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Of je zonnepanelen kan nemen en hoeveel, hangt af van je dak. De ligging en de dakbedekking zijn hierbij van belang. Of je dak geschikt is zie je heel snel met onze Dakcheck. Je kan ook meteen een gratis adviesgesprek aanvragen. Dan berekent onze adviseur direct hoeveel zonnepanelen je kan nemen. En hoeveel zonnestroom je daarmee opwekt voor het laden van je auto.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Met behulp van een formule bereken je het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hierbij kijk je naar het jaarlijkse energieverbruik van je huishouden, het verbruik van je auto en de capaciteit van de zonnepanelen op je dak. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom zelf gebruikt. Het stroomnet raakt namelijk regelmatig overbelast door de teruggeleverde energie op zonnige dagen. 

Een rekenvoorbeeld:
Stel, je huishouden verbruikt jaarlijks 3.000 kWh aan stroom. Je auto verbruikt 15 kWh per 100 km, en je rijdt jaarlijks 15.000 km. De zonnepanelen die je wilt kopen hebben een capaciteit van 370 Wp. Dan krijg je:

(3.000 kWh + (15 kWh/100 km * 15.000 km)) / 370 Wp = 14,2 panelen

In dit geval heb je dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig om je volledige stroomverbruik met zonnepanelen op te kunnen wekken.

Kosten en subsidies

Steeds goedkoper
Zonnepanelen worden steeds goedkoper en krachtiger. Daardoor heb je er minder nodig voor dezelfde opbrengst. Ook goed nieuws: zonnepanelen zijn btw-vrij. Hierdoor bespaar je 21% op de aankoopkosten. Vraag je gemeente of er lokale subsidies zijn, want er is geen landelijke regeling.

Zonnepanelen huren
Wist je dat zonnepanelen huren ook een optie is? Via onze partner Solease kan je zonnepanelen huren, voor een vast bedrag per maand.

Wat levert je dak op?

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je per maand kan besparen. Onze Dakcheck geeft een schatting op basis van je adres en energieverbruik. Ziet het er goed uit? Vraag dan meteen gratis een vrijblijvende offerte aan.

Doe de Dakcheck

Ik heb nog geen laadpaal en nog geen zonnepanelen

Je wilt energie en geld besparen. Door een laadpaal en zonnepanelen te installeren, kan je straks je elektrische auto opladen met zelf opgewekte stroom. Zo hoef je minder stroom van het net af te nemen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn auto en huishouden?

Met behulp van een formule bereken je het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hierbij kijk je naar het jaarlijkse energieverbruik van je huishouden, het verbruik van je auto en de capaciteit van de zonnepanelen op je dak. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom zelf gebruikt. Het stroomnet raakt namelijk regelmatig overbelast door de teruggeleverde energie op zonnige dagen. Dit kan leiden tot problemen zoals stroomuitval of extra kosten voor het beheer van het netwerk. 

Een rekenvoorbeeld:
Stel, je huishouden verbruikt jaarlijks 3.000 kWh aan stroom. Je auto verbruikt 15 kWh per 100 km, en je rijdt jaarlijks 15.000 km. De zonnepanelen die je wilt kopen hebben een capaciteit van 370 Wp. Dan krijg je:

(3.000 kWh + (15 kWh/100 km * 15.000 km)) / 370 Wp = 14,2 panelen

In dit geval heb je dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig om je volledige stroomverbruik met zonnepanelen op te kunnen wekken.

Wat is de beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om een laadpaal met Dynamic Load Balancing (DLB) te kiezen. Dit systeem verdeelt de beschikbare stroom tussen verschillende grote apparaten, waaronder je laadpaal. Zo voorkom je dat je stoppenkast overbelast raakt. Het mooie van DLB is dat het ook gebruik maakt van de stroom van je zonnepanelen. Zo kunnen zonnepanelen het opladen van je auto overnemen. 

Van onze laadpalen is de Alfen Eve Single geschikt voor Dynamic Load Balancing. 

Kosten en besparingen

Door zonnepanelen en een laadpaal thuis te combineren kan je op lange termijn flink geld besparen. De kosten verschillen per situatie. Zo hangt de prijs van zonnepanelen af van je huis en het aantal panelen dat je nodig hebt. Doe onze Dakcheck en ontdek wat je kan besparen. 

De kosten voor een laadpaal thuis bestaan uit verschillende delen. Je betaalt namelijk voor de laadpaal zelf en de installatiekosten. Daar bovenop komen nog de laadkosten en periodieke kosten voor bijvoorbeeld onderhoud. Over het algemeen liggen de totale kosten voor een laadpaal tussen de € 1.200,- en € 2.400,-, afhankelijk van specifieke behoeften en wensen. Dus welke laadpaal kies je?

Salderingsregeling

Op bepaalde dagen wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je zelf verbruikt. Als je bijvoorbeeld op een zonnige dag op je werk bent. De stroom die je dan opwekt kan je op dat moment niet gebruiken om je elektrische auto op te laden. Het is zonde om deze stroom te verspillen. Gelukkig kan je deze extra stroom terugleveren aan het stroomnet, zodat anderen jouw stroom gebruiken.

Om het terugleveren van zonnestroom te compenseren heeft de overheid de salderingsregeling bedacht. Met deze regeling krijg je voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert een kWh gratis stroom op momenten dat de zon niet schijnt. Dit maakt het nemen van zonnepanelen nog aantrekkelijker. Zo kan je bijvoorbeeld 's avonds als je thuiskomt goedkoop je auto opladen. 

Voordelen en nadelen van salderen

Salderen is voordelig voor zonnepaneelbezitters, maar kan nadelig zijn voor energiebedrijven en klanten zonder zonnepanelen. Er komen steeds meer zonnepanelen bij en dit brengt extra kosten met zich mee. Daarom staat de huidige salderingsregeling ter discussie en vragen steeds meer aanbieders terugleverkosten. Wil je hier meer over weten?  Op de pagina Salderen en terugleveren lees je hoe het precies werkt, en waarom er nu discussie over is.

Zonnepanelen combineren met je laadpaal blijft voordelig

Ondanks de discussie over de salderingsregeling en de terugleverkosten, blijven zonnepanelen een slimme investering. 

 • Laad met je zelfopgewekte stroom

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Je zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. (Bron: Milieucentraal.nl) Dit betekent dat je al die tijd je eigen zonnestroom kan opwekken. Ook om je auto thuis mee op te laden aan je laadpaal.

 • Bespaar op je stroomkosten

Bespaar op je stroomkosten door te laden met stroom uit je eigen zonnepanelen. Door je eigen stroom op te wekken en te gebruiken, heb je minder stroom nodig van je energieleverancier. Je kan je stroomkosten, en hiermee dus ook je laadkosten, flink verlagen.

Veelgestelde vragen over laadpaal met zonnepanelen

De meest gestelde vragen over een laadpaal thuis staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Hoeveel kost het om een laadpaal met zonnepanelen te installeren?

Wat de installatie van je laadpaal thuis kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer. De installatiekosten beginnen bij € 779,-. 

De kosten voor zonnepanelen zijn bij ons inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie. Doe de DakCheck en ontdek wat jouw dak oplevert.

Kan ik mijn laadpaal ook gebruiken zonder zonnepanelen?

Thuisladen met een laadpaal kan zowel met als zonder zonnepanelen. Met zonnepanelen heb je wel het voordeel dat je je eigen zonnestroom kan gebruiken om je auto op te laden. Zonder zonnepanelen ben je afhankelijk van je energieleverancier voor de stroom die je gebruikt om je auto op te laden.

Moet ik mijn meterkast aanpassen?

Soms is het nodig om je meterkast aan te passen. De adviseur kan je hier alles over vertellen. Laat hier je gegevens achter. Dan bellen we je voor een gratis adviesgesprek. 

Kan ik het verbruik van mijn laadpaal monitoren?

Bij je laadpaal thuis zit het InCharge Smart abonnement. In onze handige online portal My InCharge zie je precies hoeveel stroom je hebt gebruikt. Als klant van Vattenfall kan je ook gebruikmaken van Slim laden in de Energie-app. Je geeft hier aan wanneer je je auto nodig hebt, dan kiest de app automatische het voordeligste moment om te laden.  

Lees meer over laadpalen