1. Thuis
 2. Laadpaal
 3. Wat kost een laadpaal thuis?

Kosten laadpaal thuis

Als je elektrisch rijdt, is het fijn om thuis je auto op te laden. Thuis heb je altijd een parkeerplek en is de prijs per kWh vaak lager dan bij een openbare laadpaal. Op deze pagina vertellen we je alles over de kosten van een laadpaal thuis.

Wat kost een laadpaal?

De kosten voor een laadpaal verschillen en bestaan uit verschillende delen:

 • Eerst betaal je voor de laadpaal zelf. De prijs daarvan hangt af van het merk, het vermogen en de functies op de laadpaal. Kies je bijvoorbeeld voor een vaste of losse laadkabel. En met Dynamic Load Balancing of zonder.

 • Je betaalt ook installatiekosten. Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer. 

 • Daarnaast heb je natuurlijk laadkosten. Bij een laadpaal thuis betaal je alleen het tarief per kWh dat in je stroomcontract staat.

 • En ten slotte heb je ook periodieke kosten, zoals onderhouds- en servicekosten. 

Over het algemeen liggen de totale kosten voor een laadpaal inclusief installatie tussen de € 1.200,- en € 2.400,-, afhankelijk van specifieke behoeften en wensen.

Onze laadpalen

 • Meest gekozen

  Alfen Eve Single

  Van € 1.240 voor € 1.140 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 22 kW 
  • Optie tot vaste laadkabel
  • Optie tot dynamic load balancing 
  • Zakelijk verrekenen mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Gratis adviesgesprek
 • Charge Amps Halo

  Van € 799 voor € 699 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 11 kW 
  • Met vaste laadkabel van 7,5 meter
  • Geen optie tot dynamic load balancing
  • Zakelijk verrekenen niet mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Gratis adviesgesprek

Kosten voor het installeren van een laadpaal

Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer. De installatiekosten beginnen bij € 779,-.

Ligt je meterkast vlakbij je garage of oprit? Dan is het aansluiten en installeren redelijk eenvoudig. Als je meterkast ver van je parkeerplek zit, dan wordt het iets lastiger. Wat ook meetelt in de prijs is of er wel of niet gegraven moet worden. En of je je meterkast wilt laten verzwaren.

Kosten voor het verzwaren van je meterkast

In je meterkast vind je een 1-fase- of 3-fasenaansluiting. Met een 1-fase-aansluiting laad je met een snelheid van 3,7 kW of 7,4 kW. En met een 3-fasenaansluiting bereik je een laadsnelheid van 11 kW of 22 kW. Wil je sneller laden en heb je nu een 1-fase aansluiting? Dan is het tijd om je meterkast te upgraden. De netbeheerder kan dit regelen tegen een kostprijs van ongeveer € 250,- tot € 300,-.

Montagekosten: muur of paal

Bij de aanschaf van een laadpaal voor thuis heb je verschillende opties die de kosten beïnvloeden. Wil je het laadpunt aan de muur bevestigen of geef je de voorkeur aan montage op een paal? Bij zowel de Alfen Eve Single als de Charge Amps Halo heb je hierin de keuze. Het laadpunt monteren we kosteloos aan de muur en voor € 250,- op een paal.

Periodieke kosten

We koppelen je laadpaal thuis aan een laadpas en de diensten van InCharge. Jaarlijks rekenen we hiervoor € 58,08 abonnementskosten. Met dit abonnement kan je slimme laadsessies plannen via de app, heb je altijd inzicht in je verbruik en krijg je 24/7 hulp op afstand. 

We helpen je graag

Bij het kopen van een laadpaal voor thuis heb je verschillende opties. Op een paal of aan de muur. Met een losse of vaste laadkabel. Deze keuzes bepalen ook de uiteindelijke kosten. We maken graag een offerte voor jouw ideale laadpaal. Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Gratis adviesgesprek

Kosten opladen elektrische auto

Thuis betaal je voor de stroom die je gebruikt om je elektrische auto op te laden. De kosten per kWh zijn afhankelijk van het stroomtarief van je energieleverancier. De gemiddelde stroomprijs ligt rond € 0,35 per kWh. Heb je zonnepanelen waarmee je je eigen stroom opwekt? Dan ben je natuurlijk voordeliger uit.

Kosten openbaar laden

Je kan je elektrische auto ook bij een openbare laadpaal of een snellader opladen. Bij elk type laadpaal betaal je een ander stroomtarief. Wil je meer weten over de stroomkosten per type laadpaal? Bekijk dan onze pagina over de kosten voor opladen.

Kosten besparen? Bereken het makkelijk zelf

Wil je weten hoeveel je kunt besparen op je laadkosten? Bereken het zelf door de laadkosten voor thuisladen te vergelijken met openbaar laden.

Stel je hebt een elektrische auto die 20 kWh per 100 km verbruikt. Je rijdt hiermee 15.000 kilometer per jaar. Om te rijden moet deze auto 15.000 : 100 x20 = 3000 kWh per jaar laden.

 • Thuisladen
  De gemiddelde stroomprijs is € 0,35 per kWh. Met thuisladen betaal je 3000 x 0,35 = € 1050,- per jaar om je auto op te laden.

 • Openbaar laden
  Bij de meeste laadpalen betaal je rond de € 0,50 per kWh. Laad je het hele jaar bij een openbare laadpaal? Dan betaal je 3000 x 0,50 = € 1500,- per jaar om je auto op te laden.
Met thuisladen bespaar je in dit voorbeeld € 450,- ten opzichte van openbaar laden.

Hoe vaker je thuis in plaats van openbaar je auto laadt, hoe meer geld je bespaart.

Alle veelgestelde vragen op een rij

De meest gestelde vragen over de kosten van een laadpaal thuis staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Hoeveel kost de installatie van een laadpaal thuis?

Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer. De installatiekosten beginnen bij € 779,-.

Tijdens het gratis adviesgesprek bespreken we je persoonlijke situatie en wensen. Daarna maken we een exacte schatting van de kosten.

Laat hier je contactgegevens achter. Dan bellen we je voor een adviesgesprek.

Zijn de kosten van een laadpaal thuis aftrekbaar?

Als ondernemer mag je de kosten voor de aanschaf en installatie van een laadpaal aftrekken als zakelijke kosten. Voor particulieren zijn er geen directe aftrekmogelijkheden

Gaan mijn netbeheerkosten omhoog na het verzwaren van mijn meterkast?

Ja, na een netverzwaring betaal je meer voor je periodieke netbeheerkosten. Zoek dus goed uit of dat financieel aantrekkelijk is voor je. Van 1 x 35 ampère (1-fase) naar 3 x 35 ampère (3-fasen) kost al gauw € 700,- extra per jaar.

Hoeveel kost Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing verdeelt het beschikbare vermogen in je meterkast over je laadpaal en de apparaten in huis. Dit voorkomt dat de stoppen doorslaan bij intensief stroomgebruik. Een alternatief is het verzwaren van je meterkast, maar Dynamic Load Balancing is goedkoper. Hier betaal je eenmalig € 200,- voor.  

 

Kan ik ook laadkosten verrekenen met mijn werkgever?

Bij je laadpaal thuis zit het InCharge Smart abonnement voor € 4,84 per maand. In de online portal My InCharge beheer je eenvoudig al je laadsessies op één plek. Zakelijk rijders kunnen hier ook automatisch laadkosten verrekenen. Let op: dit kan alleen met de Alfen Eve Single.

Lees meer over laadpalen