1. Thuis
 2. Laadpaal
 3. Wat kost een laadpaal thuis?

Wat kost een laadpaal thuis

Als je elektrisch rijdt, is het fijn om thuis je elektrische auto op te kunnen laden. Want thuis heb je altijd een plek om te parkeren en laden. Bovendien betaal je aan een laadpaal thuis minder dan bij een openbare lader. Wat kost een laadpaal thuis? Dat ligt aan je persoonlijke situatie en wensen.

De prijs van een laadpunt

Bij het kopen van een laadpunt voor thuis heb je verschillende opties. Meestal betaal je tussen de € 750,- en € 2.000,-. Dit is afhankelijk van het merk, het vermogen en de functies op de laadpaal. Kies je bijvoorbeeld voor een paal of aan de muur. Met een vaste of losse laadkabel. En met Dynamic Load Balancing of zonder.

Wil je niet in één keer het hele aankoopbedrag investeren? Dan biedt BNP Paribas Personal Finance een lening aan. Hiermee betaal je je laadpaal in vaste maandelijkse termijnen.

Onze laadpalen

 • Meest gekozen

  Alfen Eve Single

  Van € 1.240 voor € 1.140 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 22 kW 
  • Optie tot 5 meter lange, vaste laadkabel
  • Optie tot dynamic load balancing 
  • Zakelijk verrekenen mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Stel je laadpaal samen
 • Charge Amps Halo

  Van € 799 voor € 599 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 11 kW 
  • Met vaste laadkabel van 7,5 meter
  • Geen optie tot dynamic load balancing
  • Zakelijk verrekenen niet mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Stel je laadpaal samen

Installatiekosten

Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast. Soms is daar weinig werk voor nodig en soms iets meer.

Ligt je meterkast vlakbij je garage? Dan is het aansluiten en installeren redelijk eenvoudig. Als je meterkast ver van je parkeerplek achterin de voortuin zit, dan wordt het iets lastiger. Ook of er wel of niet gegraven moet worden en of je je meterkast wilt laten verzwaren, telt mee in de prijs.

Let ook op de kosten voor het verzwaren van je meterkast

Let op: voor een 3-fasenaansluiting is het in veruit de meeste gevallen nodig om de aansluiting in je meterkast te laten verzwaren. Je netbeheerder regelt dat voor je en vraagt daar ongeveer € 250 tot € 300 voor.

Verder betaal je na een netverzwaring ook meer voor je periodieke netbeheerkosten. Zoek goed uit of dat financieel aantrekkelijk is voor je: van 1 x 35 ampère naar 3 x 35 ampère kost al gauw ruim € 700 extra per jaar.

Financieel aantrekkelijk? Bereken het makkelijk zelf

Of het het allemaal waard is, hangt er vanaf hoeveel je thuis oplaad. Hoe meer je je elektrische auto gebruikt en voordelig oplaad, hoe meer geld je bespaart. Je kunt zelf uitrekenen of een laadpaal thuis voor jou geld oplevert. Om je op weg te helpen zie je hieronder twee rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1

Stel: je rijdt in een Tesla Model 3, die ongeveer 6,5 kilometer per kWh rijdt. Je prijs per kilometer is dan:

Aan je laadpaal thuis
Laadtarief: € 0,40 per kWh
Kilometer per kWh: 6,5
Prijs per kilometer: € 0,06

Aan een openbare laadpaal
Laadtarief: € 0,50 per kWh
Kilometer per kWh: 6,5
Prijs per kilometer: € 0,08

Als je 10.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je € 200 per jaar. Je netverzwaring kost € 700 per jaar. Je bent dus € 500 per jaar duurder uit, zonder de aanschaf en installatie van je laadpaal.

Rekenvoorbeeld 2

Stel: je rijdt in een Tesla Model 3, die ongeveer 6,5 kilometer per kWh rijdt. Je prijs per kilometer is dan:

Aan je laadpaal thuis
Laadtarief: € 0,40 per kWh
Kilometer per kWh: 6,5
Prijs per kilometer: € 0,08

Aan een openbare laadpaal
Laadtarief: € 0,50 per kWh
Kilometer per kWh: 6,5
Prijs per kilometer: € 0,08

Als je 35.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je € 700 per jaar. Je hebt geen netverzwaring hoeven doen, dus je bespaart € 1.050 per jaar, zonder de aanschaf en installatie van je laadpaal.

Let hier op bij het maken van je berekening

 • Maak een realistisch ‘laadplan’: je laadt waarschijnlijk niet altijd thuis
 • Bedenk of je met je elektrische auto op vakantie gaat, want dat heeft behoorlijk invloed op het aantal kilometers dat je in een jaar rijdt
 • Kijk goed naar het verbruik van je auto: lang niet alle elektrische auto’s zijn even zuinig als de Tesla Model 3

De online portal My InCharge

We koppelen je laadpunt aan een laadpas en de diensten van InCharge. Jaarlijks rekenen we hiervoor € 58,08 abonnementskosten. 

In de portal beheer je eenvoudig al je laadsessies op één plek. Zakelijk rijders kunnen hier ook automatisch laadkosten verrekenen. Let op: dit kan alleen met de Alfen Eve Single.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Lees meer over laadpalen