1. Thuis
 2. Laadpaal
 3. Welke laadpaal kies ik voor thuis?

Welke laadpaal kies ik voor thuis?

Wil je altijd een parkeerplek met laadpaal voor je elektrische auto, kies dan voor een laadpaal thuis. Ze zijn er in allerlei soorten, dus de vraag is: welke kies je? Hier moet je op letten bij het kopen van een laadpaal voor thuis.

Handig om te weten bij het kiezen van een laadpaal

Bij het kiezen van een laadpaal voor thuis zijn er een paar dingen handig om te weten. Het is fijn als je auto snel oplaadt. Maar wat bepaalt eigenlijk hoe snel dat gaat?

 1. Je auto

  Welke lader zit er in je auto? Dit is belangrijk omdat de lader de maximale laadsnelheid bepaalt. In je auto zit een 1-faselader of een 3-fasenlader. Een 3-fasenlader komt het meest voor. Hiermee kan jouw auto drie keer zo snel opladen als met een 1-faselader.

 2. Aansluiting in je meterkast

  In je meterkast heb je een 1-fase aansluiting of een 3-fasen aansluiting. Oudere huizen hebben vaak standaard een 1-fase aansluiting. Dit is voldoende voor laadpalen met een laadvermogen van 3.7 kW en 7.4 kW.

  Nieuwere huizen hebben vaak al wel een 3-fase aansluiting. Deze aansluiting is geschikt voor laadpalen met een vermogen van 11 kW en 22 kW.

 3. De laadpaal

  Het maximale laadvermogen van een laadpaal bepaalt samen met het vermogen van de accu en de aansluiting in je huis hoe snel een auto oplaadt. Kies daarom het vermogen dat past bij jouw laadbehoefte. Bedenk daarbij dat het voor zowel de accu als het stroomnet beter is om je auto zo geleidelijk mogelijk op te laden.

  De Charge Amps Halo heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW. De Alfen Eve Single heeft een maximaal laadvermogen van 22 kW.

Zo kies je welke laadpaal je thuis nodig hebt

 • Een laadpaal van 22 kW laadt meestal sneller dan een van 11 kW. Je elektrische auto moet dan wel het hogere vermogen van 22 kW ondersteunen.

  Verschil in laadtijd
  Hoeveel verschil een laadpaal maakt als het om de laadtijd gaat, bereken je met de volgende formule: Vermogen accu / laadsnelheid = laadtijd.

  In het voorbeeld hieronder zie je de laadtijd met een accu van 75 kWh, zoals een Tesla Model 3 Long Range Dual Motor:

  • 3-fasen 16A (11 kW): 75 kWh / 11 kW = 6 uur en 49 minuten
  • 3-fasen 32A (22 kW): 75 kWh / 22 kW = 3 uur en 24 minuten

  Weet je niet welk laadvermogen je moet kiezen? Laat je gegevens achter, dan bellen we je voor een gratis adviesgesprek.

 • Je kan kiezen voor een laadpunt aan de muur of op een paal. Aan de muur is meestal iets goedkoper. Je betaalt dan niet voor de standvoet en de paal.

 • Je kunt kiezen voor een losse of vaste laadkabel.

  Bij je auto krijg je standaard een losse laadkabel. Maar wil je niet steeds de kabel in en uit de kofferbak halen? Dan biedt een laadpaal met een vaste kabel meer gemak.

  We adviseren je de Alfen Eve Single zonder vaste laadkabel te bestellen. De Charge Amps Halo wordt geleverd met een vaste laadkabel.

 • Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om te weten welk type stekker jouw auto gebruikt. Een type 1- of type 2-stekker? In Europa is type 2 - ook wel Mennekes aansluiting genoemd - het meest gebruikelijk. Deze stekker is geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase laden. Een type 1-stekker komt vooral buiten Europa voor en is alleen geschikt voor 1-fase laden. Zorg ervoor dat de laadpaal de juiste stekker heeft voor jouw auto. Zo weet je zeker dat je auto correct kan worden opgeladen.

  Met onze laadpalen kan elke auto geladen worden. Als je auto gebruikmaakt van een type 1-stekker heb je wel een extra adapterkabel nodig.

 • Wil je laadkosten verrekenen met je werkgever? Let er dan op dat je een laadpaal kiest waarmee dit ook kan. Van onze twee laadpalen is de Alfen Eve Single geschikt om laadkosten te verrekenen. 

 • De Alfen Eve Single is een slimme laadpaal. Hiermee kun je zelf instellen wanneer je auto oplaadt en wanneer niet. Ook kun je anderen toegang geven tot je laadpaal, met andere laadpassen dan met je eigen laadpas. Of je kunt er je stroomkosten mee verrekenen, met je werkgever of je eigen bedrijf. 

  De Charge Amps Halo is niet slim en begint simpelweg met laden als je de laadkabel aansluit. En stopt met laden zodra je die eruit trekt. 

Onze laadpalen

 • Charge Amps Halo

  Van € 799 voor € 699 excl. installatiekosten

  • Stijlvol en simpel
  • Laadsnelheid tot 11 kW 
  • Met vaste laadkabel van 7,5 meter
  Bekijk deze laadpaal Neem contact op
 • Meest gekozen

  Alfen Eve Single

  Van € 1.240 voor € 1.140 excl. installatiekosten

  • Robuust en veelzijdig
  • Laadsnelheid tot 22 kW 
  • Optie tot vaste laadkabel
  • Optie tot dynamic load balancing 
  • Zakelijk verrekenen mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Adviesgesprek aanvragen

Je meterkast verzwaren

Als je een 1-fase-aansluiting in je meterkast hebt, maar je elektrische auto heeft een 3-faselader, dan is het slim je meterkast te verzwaren van 1-fase naar 3-fasen. Zo laadt je auto sneller op.

Of je een 1-fase of 3-fasenaansluiting hebt kun je zelf zien in je meterkast. In de meterkast check leggen we je uit hoe je dit ziet.

Is het nodig?
Het hangt er vanaf hoeveel stroom je nodig hebt en wanneer je laadt. Stel dat je maar korte ritjes maakt en ‘s nachts je auto oplaadt, dan vind je het waarschijnlijk niet zo erg om wat langzamer te laden. Maak je regelmatig lange ritten? En heb je tussendoor niet altijd een lange nacht hebt om je auto op te laden? Dan is een verzwaring van je meterkast wel fijn.

Kosten meterkast verzwaren

Je netbeheerder doet dat verzwaren voor je en rekent zo’n € 250,- tot € 300,-. Verder betaal je na een netverzwaring meer aan periodieke kosten. Zoek daarom eerst uit of het verzwaren van je meterkastaansluiting financieel aantrekkelijk is. Van 1 x 35 ampère naar 3 x 35 ampère kost al ongeveer € 700,- extra per jaar.

Keuzestress? We helpen je graag

Bij het kopen van een laadpaal voor thuis heb je verschillende opties. Op een paal of aan de muur. Met een losse of vaste laadkabel. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Gratis adviesgesprek

Alle veelgestelde vragen op een rij

De meest gestelde vragen over een laadpaal thuis staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Wat kost een laadpaal voor thuis?

De kosten van een eigen laadpaal hangen af van:

 • de prijs van de laadpaal
 • de installatiekosten
 • eventuele aanpassingen in je meterkast

Tijdens een gratis adviesgesprek bespreken we je situatie en wensen. Daarna geven we een inschatting van de kosten. Laat hier je contactgegevens achter. Dan bellen we je voor een adviesgesprek.

Of lees meer over de kosten voor een laadpaal thuis.

Kan elke auto geladen worden?

Ja, met onze laadpalen kan elke auto geladen worden. Als je auto gebruikmaakt van een type 1-stekker heb je wel een extra adapterkabel nodig.

We adviseren je de Alfen Eve Single zonder vaste laadkabel te bestellen.

De Charge Amps Halo wordt geleverd met een vaste laadkabel met type 2-stekker. Heb je een auto met type-1 aansluiting? Dan heb je een adapter nodig om de lader te kunnen gebruiken.

Het is verstandig om de specificaties van je auto te controleren. Zo weet je zeker welk type laadkabel je nodig hebt.

Met welke laadpaal kan ik bidirectioneel laden?

Een bidirectionele laadpaal werkt twee kanten op. Je kan er je elektrische auto mee opladen. En je kan er stroom mee teruggeven aan het stroomnet of je huis. Zo wordt je auto een mobiele energieopslag.

Onze Alfen Eve Single en Charge Amps Halo zijn nog niet geschikt voor bidirectioneel laden. De markt voor bidirectionele laadpalen is nog volop in ontwikkeling.

Wat gebeurt er nadat ik mijn gegevens achterlaat?

Na het invullen van het contactformulier krijg je een e-mail. Binnen twee werkdagen belt onze adviseur je om de laadpaal af te stemmen op jouw situatie en wensen. Bijvoorbeeld over de plek van de laadpaal en de laadsnelheid. En of er nog een aanpassing in je meterkast nodig is.

Na het telefoongesprek krijg je een persoonlijke offerte. Hierop staan ook de installatiekosten en het smart-abonnement. Zodra je akkoord geeft op de offerte is je bestelling geplaatst. Daarna belt onze installateur je om een afspraak te maken voor de installatie van je laadpaal aan huis. 

Moet mijn meterkast aangepast worden?

Soms is het nodig om je meterkast aan te passen. De adviseur kan je hier alles over vertellen. Laat hier je gegevens achter. Dan bellen we je voor een gratis adviesgesprek.

Lees meer over laadpalen