1. Thuis
 2. Laadpaal
 3. Welke laadpaal kies ik voor thuis?

Welke laadpaal kies ik voor thuis?

Wil je altijd een parkeerplek met laadpaal voor je elektrische auto, kies dan voor een laadpaal thuis. Ze zijn er in allerlei soorten, dus de vraag is: welke kies je? Hier moet je op letten bij het kopen van een laadpaal voor thuis.

Een 1-fase- of 3-fasenlaadpaal

Een van de eerste dingen waar je op let bij het kiezen van je laadpaal is het type aansluiting. Wil je een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting. Een 3-fasenaansluiting laadt sneller. Maar je elektrische auto moet wel geschikt zijn om met een 3-fasenaansluiting te laden. En ook je meterkast moet geschikt zijn.

Doe de meterkastcheck

De meeste nieuwe elektrische auto’s zijn geschikt voor een 3-faseaansluiting. Maar een meterkast heeft vaak een 1-faseaansluiting. In dat geval moet je je meterkast eerst ‘verzwaren’.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Je netbeheerder regelt een eventuele ‘verzwaring'

Je netbeheerder doet dat verzwaren voor je en rekent zo’n € 250 tot € 300. Verder betaal je na een netverzwaring meer aan periodieke kosten. Zoek daarom eerst uit of het verzwaren van je meterkastaansluiting financieel aantrekkelijk is: van 1 x 35 ampère naar 3 x 35 ampère kost al ongeveer € 700 extra per jaar.

Bepaal eerst hoe graag je een verzwaring wilt

Of dat bedrag het waard is, hangt er vanaf hoeveel stroom je nodig hebt en wanneer je laadt. Stel dat je maar korte ritjes maakt en ‘s nachts je auto oplaadt, dan vind je het waarschijnlijk niet zo erg om wat langzamer te laden. Maak je regelmatig lange ritten? En heb je tussendoor niet altijd een lange nacht hebt om je auto op te laden? Dan is een verzwaring van je meterkast wel fijn.

Het aantal ampère telt ook mee

Verder kun je letten op het aantal ampère dat een laadpaal levert, kort gezegd: stroomsterkte. Hoe hoger het aantal ampère, hoe sneller je auto oplaadt. Je kunt kiezen tussen 16 ampère en 32 ampère. Ook hier geldt dat je meterkastaansluiting moet passen bij het aantal ampère dat je laadpaal levert:

Laadpaal Aanbevolen meterkastaansluiting
Stopcontact (2.3 kW) 1x25A
1-fase 16A (3.7 kW) 1x35A
1-fase 32A (7.4 kW) 3x35A
3-fase 16A (11 kW) 3x25A
3-fase 32A (22 kW) 3x50A

         

Welke laadpaal je hebt bepaalt ook je laadtijd

Hoeveel verschil een laadpaal maakt als het om de laadtijd gaat, bereken je met de volgende formule: Vermogen accu / laadsnelheid = laadtijd.

In de praktijk: 1 accu, 4 laadpalen

In de voorbeelden hieronder zie je de laadtijd met een accu van 75 kWh, zoals een Tesla Model 3 Long Range Dual Motor heeft, bij de vier verschillende laadpalen uit de tabel:

 • 1-fase 16A (3,7 kW): 75 kWh / 3.7 kW = iets meer dan 20 uur
 • 1-fase 32A (7.4 kW): 75 kWh / 7.4 kW = iets meer dan 10 uur
 • 3-fasen 16A (11 kW): 75 kWh / 11 kW = 6 uur en 49 minuten
 • 3-fasen 32A (22 kW): 75 kWh / 22 kW = 3 uur en 24 minuten

Op een paal of aan de muur

Verder kies je of je je laadpunt op een paal of aan de muur wilt. Aan de muur is meestal iets goedkoper. Je betaalt dan niet voor de standvoet en de paal.

Wel of geen slim abonnement

Met een slimme laadpaal kun je zelf instellen wanneer je auto oplaadt en wanneer niet. Ook kun je anderen toegang geven tot je laadpaal, met andere laadpassen dan met je eigen laadpas. Of je kunt er je stroomkosten mee verrekenen, met je werkgever of je eigen bedrijf.

Een laadpaal die niet slim is begint simpelweg met laden als je de laadkabel hebt aangesloten. En stopt met laden zodra je die eruit trekt.

Onze laadpalen

 • Meest gekozen

  Alfen Eve Single

  Van € 1.240 voor € 1.140 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 22 kW 
  • Optie tot 5 meter lange, vaste laadkabel
  • Optie tot dynamic load balancing 
  • Zakelijk verrekenen mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Stel je laadpaal samen
 • Charge Amps Halo

  Van € 799 voor € 599 excl. installatiekosten

  • Laadsnelheid tot 11 kW 
  • Met vaste laadkabel van 7,5 meter
  • Geen optie tot dynamic load balancing
  • Zakelijk verrekenen niet mogelijk
  Bekijk deze laadpaal Stel je laadpaal samen

We adviseren je graag

Bij het kopen van een laadpunt voor thuis heb je verschillende opties. Op een paal of aan de muur. Met een vaste of losse laadkabel. Met Dynamic Load Balancing of zonder. We helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale laadpaal. Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur. 

Gratis adviesgesprek

Lees meer over laadpalen