1. Home
 2. Kennis
 3. Groene energie Nederland

Groene energie Nederland

Groene energie uit Nederland is energie die we opwekken uit schone Nederlandse bronnen die duurzaam zijn. Denk aan windenergie, zonne-energie en de energie die we opwekken door middel van waterkracht. Of groen gas dat we maken van natuurlijke afvalstromen. We vertellen je er graag meer over.

Kies voor groene energie uit Nederland

Groene energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind, water en natuurlijke afvalstromen. Nog niet al onze energie is duurzaam. We leveren namelijk ook nog standaard stroom en gas. Eén van de redenen hiervoor is dat we nog niet genoeg groene energie opwekken voor heel Nederland. Wel werken we toe naar een fossielvrij leven waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Op ons stroometiket kun je zien hoe we onze 100% groene stroom uit Nederland opwekken. 

Nederland & groene energie

8.7% (CBS, 2019) van de in Nederland verbruikte energie komt uit schone bronnen die niet opraken. Als je kiest voor groene energie uit Nederland, stimuleer je duurzame energie-oplossingen die bijdragen aan de energiedoelen van de overheid. Zo doe je een stap richting een fossielvrij leven.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Klantvraag: wat is sjoemelstroom en hebben jullie dat?

Wij leveren zowel standaard- als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Met sjoemelstroom wordt stroom bedoeld dat als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat vooral om bedrijven die goedkope 'standaard' stroom inkopen om aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd.

Groen gas

Naast groene stroom kan je ook kiezen voor groen gas. Groen gas is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam. Je kunt kiezen voor MixGroen Gas of PuurGroen Gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Een mooie stap op weg naar fossielvrij verwarmen. PuurGroen Gas maken we van 100% groen gas.

Als duurzaam alternatief voor gas kun je ook denken aan warmtepompen of stadswarmte.

Waar zijn we mee bezig

 • Op dit moment bouwen we het grootste windpark ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo.

  Wind
 • Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Dat is een flinke operatie. Aardgas was hier de standaard: onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie: dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen.

  Tegelijk bedenken we manieren om deze nieuwe warmte bij je thuis te krijgen. Samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders zorgen we voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

  Groen gas is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval. En je haalt het zo in huis: er zijn geen aanpassingen nodig dus je kookt en verwarmt met groen gas gewoon zoals je gewend bent. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben: een tikkeltje groen met MixGroen Gas of helemaal groen met PuurGroen Gas.

  Geef gas op groen
 • We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

  Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 60% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.

  Stadsverwarming

Deel deze pagina

Meer over energie