1. Home
 2. Kennis
 3. Groene energie Nederland

Groene energie uit Nederland

Groene energie uit Nederland is energie die we opwekken uit schone Nederlandse bronnen die duurzaam zijn. Denk aan windenergie, zonne-energie en de energie die we opwekken door middel van waterkracht. Of groen gas dat we maken van natuurlijke grondstoffen. We vertellen je er graag meer over.

Kies voor groene energie uit Nederland

Groene energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind, water en natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval. Nog niet ál onze energie is duurzaam. We leveren namelijk ook nog standaard stroom en gas. Eén van de redenen hiervoor is dat we nog niet genoeg groene energie opwekken voor heel Nederland. Wel werken we toe naar een fossielvrij leven waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Op ons stroometiket kun je zien hoe we onze 100% groene stroom uit Nederland opwekken. 

Nederland & groene energie

8.7% (CBS, 2019) van de in Nederland verbruikte energie komt uit schone bronnen die niet opraken. Als je kiest voor groene energie uit Nederland, stimuleer je duurzame energie-oplossingen die bijdragen aan de energiedoelen van de overheid. Zo doe je een stap richting een fossielvrij leven.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Klantvraag: wat is sjoemelstroom en hebben jullie dat?

Wij leveren zowel standaard- als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Maar wat is dat nou precies, sjoemelstroom? Sjoemelstroom is stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Dat zit zo: om te bewijzen dat groene stroom écht groen is, krijgt elke megawattuur groene stroom een groencertificaat ofwel Garantie van Oorsprong (GvO). Een soort keurmerk eigenlijk. Dat geldt voor heel Europa.

Maar het ene land produceert meer groene stroom dan het andere. Zo produceren Noorwegen en IJsland alleen máár groene stroom. Meer dan ze zelf nodig hebben. Zij houden dan ook groencertificaten over. In die certificaten wordt gehandeld. En de groen stroom zelf? Die blijft in het land achter. Zo kan het gebeuren dat een bedrijf in Nederland goedkope 'standaard' stroom inkoopt en daar GvO-certificaten uit Noorwegen ‘opplakt’. Deze stroom mogen ze verkopen als groene stroom, maar is dat eigenlijk niet. Dat noemen we sjoemelstroom.

Wij doen dat niet. Wij willen bijdragen aan de duurzame stroomproductie in Nederland. Daarom kopen we alleen groene stroom in die in Nederland is opgewekt, met een Nederlands GvO-certificaat. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit voor groene stroom. Bij ons is groene stroom écht groen. Op jouw stroometiket lees je precies waar jouw stroom vandaan komt.

Groen gas

Naast groene stroom kan je ook kiezen voor groen gas. Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam. Je kunt kiezen voor MixGroen Gas of PuurGroen Gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Een mooie stap op weg naar fossielvrij verwarmen. PuurGroen Gas maken we van 100% groen gas.

Als duurzaam alternatief voor gas kun je ook denken aan warmtepompen of stadswarmte.

Waar zijn we mee bezig

 • Op dit moment bouwen we een van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo.

  Wind
 • Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Dat is een flinke operatie. Aardgas was hier de standaard. Onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie. Dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen.

  Tegelijk bedenken we manieren om deze nieuwe warmte bij je thuis te krijgen. Samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders zorgen we voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. En je haalt het zo in huis. Je kookt en verwarmt duurzamer, zonder je huis te verbouwen. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben: een tikkeltje groen met MixGroen Gas of helemaal groen met PuurGroen Gas.

  Groen gas
 • We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

  Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 60% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.

  Stadsverwarming

Deel deze pagina

Meer over energie