1. Home
  2. Kennisbank
  3. Groene energie Nederland

Groene energie Nederland

Groene energie uit Nederland is energie die we opwekken uit schone Nederlandse bronnen die duurzaam zijn. Denk aan windenergie, zonne-energie en de energie die we opwekken door middel van waterkracht. We vertellen je er graag meer over.

Kies voor groene energie uit Nederland

Groene energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind en water. Nog niet al onze energie is duurzaam.. We leveren namelijk ook nog ‘grijze’ stroom en gas. Eén van de redenen hiervoor is dat we nog niet genoeg groene energie opwekken voor heel Nederland. Wel werken we toe naar een fossielvrij leven waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn.

Nederland & groene energie

Ongeveer 6 tot 7% (CBS, 2018) van de in Nederland verbruikte energie komt uit schone bronnen die niet opraken. Wij willen dat percentage in 2020 op 12% krijgen. Dat is een van de energiedoelen van de overheid als het gaat om Nederland & groene energie. Als je kiest voor groene energie uit Nederland, stimuleer je duurzame energie-oplossingen die bijdragen aan die energiedoelen. Zo doe je een stap richting een fossielvrij leven.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en gas met CO2-compensatie.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Klantvraag: wat is sjoemelstroom en hebben jullie dat?

Wij leveren zowel grijze als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Met sjoemelstroom wordt stroom bedoeld dat als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat vooral om bedrijven die goedkope 'grijze' stroom inkopen om aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd.

Gas met CO2-compensatie

Naast groene stroom kan je ook kiezen voor groen gas. Wij leveren aardgas en dat is niet duurzaam. Wel leveren we gas met CO2-compensatie. Hierbij compenseren we je CO2-uitstoot met het inkopen van certificaten. Zo dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland. Als je op zoek bent naar groene energie uit Nederland, begrijpen we best dat je meer van ons verwacht. Daarom zoeken we hard naar duurzame oplossingen en alternatieven voor gas. Denk aan warmtepompen of stadswarmte.

Deel deze pagina

Meer over energie