1. Home
 2. Kennis
 3. Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen: 4 soorten toegelicht

Duurzame energie: we raken met zijn allen steeds meer vertrouwd met het begrip. Maar duurzame energiebronnen vragen vaak om iets meer uitleg. Welke soorten duurzame energiebronnen zijn er allemaal? Wij hebben de 4 meest voorkomende vormen geselecteerd en geven een korte toelichting.

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energie is fossielvrije energie. Het is een mooie, schone vorm van energie die niet van fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt. Bij het opwekken van energie uit duurzame energiebronnen is er dus ook geen CO2-uitstoot. Wij zetten de meest gebruikte soorten duurzame energie op een rij:

 • Windenergie gebruiken we in Nederland veel als duurzame energiebron. Wij hebben in ons land de ideale omstandigheden voor het opwekken van energie uit wind: aan wind is er ten slotte geen gebrek. Hoe het werkt? Windturbines zetten windenergie om in groene stroom. In het kort gebeurt dit doordat de wind de rotorbladen (wieken) van de windturbine aanzet tot draaien. Deze beweging wordt uiteindelijk doorgezet naar de generator, waar stroom ontstaat. Nederland heeft ongeveer 30 windparken. En in 2021 zijn we gestart met de bouw van een van de grootste offshore windparken ter wereld: Hollandse Kust Zuid. In 2023 zal het park volledig operationeel zijn met een duurzame elektriciteitsproductie die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens.

 • Zonne-energie komt, zoals de naam al zegt, voort uit de zon. Zonne-energie is energie in de vorm van licht en warmte. Dankzij zonnepanelen wordt zonne-energie opgevangen en omgezet tot stroom. Zonnepanelen vind je onder andere in grootschalige zonneparken. Je kan ze ook op het dak van je huis laten plaatsen, als het dak hiervoor geschikt is.

 • Waterkracht is een veelgebruikte duurzame energiebron in Europa. De kracht die ontstaat uit vallend of stromend water maakt het mogelijk om stroom op te wekken. Dit gebeurt in waterkrachtcentrales. Hoewel wij in Nederland twee waterkrachtcentrales hebben, is het aandeel waterkracht als energiebron in Nederland vrij klein. Dit komt doordat het Nederlandse landschap weinig bergen en hoogteverschillen heeft. Deze zijn nodig om het water krachtig te laten stromen en hier vervolgens energie uit op te wekken.

 • Biomassa komt van zowel dierlijk- als plantaardig materiaal. Zo vallen onder andere GFT, houtafval, koolzaadolie, mais en dierlijke vetten onder biomassa. De bio-energie die uit deze bronnen ontstaat wordt verwerkt tot warmte, biobrandstof of groen gasVattenfall ziet biomassa als tijdelijke oplossing voor stadswarmte, totdat we andere energiebronnen kunnen inzetten.

Waar zijn we mee bezig

 • We bouwen een van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. Dit is Windpark Hollandse Kust Zuid. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo. Lees meer over Hollandse Kust Zuid.

  In vijf landen hebben we nu zo’n 50 windparken op land en in zee. Daardoor zijn we één van de grootste opwekkers en investeerders in windstroom.

  lees meer over wind
 • Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Dat is een flinke operatie. Aardgas was hier de standaard. Onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie. Dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen.

  Tegelijk bedenken we manieren om deze nieuwe warmte bij je thuis te krijgen. Samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders zorgen we voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. En je haalt het zo in huis. Je kookt en verwarmt duurzamer, zonder je huis te verbouwen. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben: een tikkeltje groen met MixGroen Gas of helemaal groen met PuurGroen Gas.

  Lees meer over groen gas
 • We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

  Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 57% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.

  lees meer over stadsverwarming

Duurzame energie-oplossingen voor jouw huis

Vanuit Vattenfall is het ons doel om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Wij helpen jou graag op weg met uiteenlopende duurzame energie-oplossingen voor thuis. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze productpagina zonnepanelen en kom te weten hoe je jouw eigen groene energie opwekt met zonnepanelen van Vattenfall.

Ook kun je bij ons terecht voor groene stroom 
voor thuis. Dit is stroom die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals water- en windenergie. Onze stadsverwarming, een schonere vorm van verwarming, is een goed en duurzaam alternatief voor de traditionele gasverwarming. Bij stadsverwarming heb je geen CV-ketel nodig, maar krijg je warm water en warmte in huis via een netwerk van leidingen. Stadsverwarming leveren wij in steeds meer regio’s in Nederland. Bekijk onze kaart warmtenet Nederland om te kijken of jouw regio hier ook bijzit.

Deel deze pagina