1. Home
  2. Kennis
  3. Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen: 4 soorten toegelicht

Duurzame energie: we raken met zijn allen steeds meer vertrouwd met het begrip. Maar duurzame energiebronnen vragen vaak om iets meer uitleg. Welke soorten duurzame energiebronnen zijn er allemaal? Wij hebben de 4 meest voorkomende vormen geselecteerd en geven een korte toelichting.

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energie is fossielvrije energie. Het is een mooie, schone vorm van energie die niet van fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt. Bij het opwekken van energie uit duurzame energiebronnen is er dus ook geen CO2-uitstoot. Wij zetten de meest gebruikte soorten duurzame energie op een rij:

  • Windenergie gebruiken we in Nederland veel als duurzame energiebron. Wij hebben in ons land de ideale omstandigheden voor het opwekken van energie uit wind: aan wind is er ten slotte geen gebrek. Hoe het werkt? Windturbines zetten windenergie om in groene stroom. In het kort gebeurt dit doordat de wind de rotorbladen (wieken) van de windturbine aanzet tot draaien. Deze beweging wordt uiteindelijk doorgezet naar de generator, waar stroom ontstaat. Nederland heeft ongeveer 30 windparken. Vattenfall is op dit moment bezig met de ontwikkeling van het eerste subsidievrije windpark in Nederland. Het windpark Hollandse Kust Zuid 1-4 zal uiteindelijk genoeg duurzame energie produceren voor 2 tot 3 miljoen huishoudens. 

  • Zonne-energie komt, zoals de naam al zegt, voort uit de zon. Zonne-energie is energie in de vorm van licht en warmte. Dankzij zonnepanelen wordt zonne-energie opgevangen en omgezet tot stroom. Zonnepanelen vind je onder andere in grootschalige zonneparken. Je kan ze ook op het dak van je huis laten plaatsen, als het dak hiervoor geschikt is.

  • Waterkracht is een veelgebruikte duurzame energiebron in Europa. De kracht die ontstaat uit vallend of stromend water maakt het mogelijk om stroom op te wekken. Dit gebeurt in waterkrachtcentrales. Hoewel wij in Nederland twee waterkrachtcentrales hebben, is het aandeel waterkracht als energiebron in Nederland vrij klein. Dit komt doordat het Nederlandse landschap weinig bergen en hoogteverschillen heeft. Deze zijn nodig om het water krachtig te laten stromen en hier vervolgens energie uit op te wekken.

  • Biomassa komt van zowel dierlijk- als plantaardig materiaal. Zo vallen onder andere GFT, houtafval, koolzaadolie, mais en dierlijke vetten onder biomassa. De bio-energie die uit deze bronnen ontstaat wordt verwerkt tot stroom, warmte, biobrandstof of groen gas. Hoewel Vattenfall op dit moment bezig is met de ontwikkeling van een biomassacentrale in Diemen, zien we dit als tijdelijke fase. De centrale is namelijk nodig totdat andere duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie beter beschikbaar zijn.

Duurzame energie-oplossingen voor jouw huis

Vanuit Vattenfall is het ons doel om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Wij helpen jou graag op weg met uiteenlopende duurzame energie-oplossingen voor thuis. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze productpagina zonnepanelen en kom te weten hoe je jouw eigen groene energie opwekt met zonnepanelen van Vattenfall.

Ook kun je bij ons terecht voor groene stroom 
voor thuis. Dit is stroom die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals water- en windenergie. Onze stadsverwarming, een schonere vorm van verwarming, is een goed en duurzaam alternatief voor de traditionele gasverwarming. Bij stadsverwarming heb je geen CV-ketel nodig, maar krijg je warm water en warmte in huis via een netwerk van leidingen. Stadsverwarming leveren wij in steeds meer regio’s in Nederland. Bekijk onze kaart warmtenet Nederland om te kijken of jouw regio hier ook bijzit.

Deel deze pagina