Bij woningcorporatie Domijn staat duurzaamheid op één. Niet alleen voor de toekomst van de aarde, maar ook met als doel het energieverbruik te verminderen om zo de woonlasten van haar huurders laag te houden. Dit is wel zo prettig voor huurders in de sociale sector.

Woningcorporatie Domijn wil in 2050 CO₂-neutraal zijn

Domijn's adviezen om te verduurzamen

Domijn treft in het hele bedrijf maatregelen

Met 15.500 sociale huurwoningen is Domijn een van de grotere woning­corporaties van ons land. Het doel is om voor 2050 met al haar woningen CO2-neutraal te zijn. Om dat streven te halen, treft Domijn in het hele bedrijf maatregelen om te verduurzamen. Deze maatregelen hebben door hun grootte meteen een groots bereik. Het pand waarin Domijn sinds 2017 is gehuisvest, heeft de woningcorporatie energiezuinig gemaakt met onder andere isolatie en zonnepanelen.

Daarnaast zorgt de manier waarop er gewerkt wordt in het pand voor energiebesparing. Zo bevinden zich in het gebouw 24 andere organisaties, van kinderdagopvang tot een theaterschool en ontwerpers, waarmee de vergaderruimtes en het restaurant gedeeld worden. Ook zijn er flexibele werkplekken, wat een flink aantal vierkante meters kantooroppervlak bespaart.

De vijf adviezen van Domijn

Dit zijn de vijf adviezen die Peter Sinnema (Adviseur duurzaamheid) en Nicole Olde Riekerink (Manager advies & ondersteuning) van Domijn aan andere bedrijven meegeven:

1. Deel kantoorruimtes en auto's

Domijn deelt haar kantoorpand met 24 andere bedrijven. Ruimtes worden gedeeld en zo wordt er ook bespaard op het energieverbruik. Daarnaast maakt Domijn gebruik van elektrische deelauto’s op kantoor. Mensen die met de fiets of te voet naar het werk komen, kunnen gebruik maken van de deelauto’s om naar hun afspraak te gaan.

2. Zoek partners die ook duurzaam willen zijn

Domijn werkt graag met partners die duurzaamheid net zo belangrijk vinden. Zij hebben daarom bewust gekozen voor energiepartner Vattenfall, omdat de corporate het belangrijk vindt dat hun leverancier zelf ook volop inzet in verduurzaming en de kennis en ervaring in huis heeft.

3. Maak eindgebruiker ook energiebewust

Kijk niet alleen hoe je zelf duurzaam kunt zijn, maar ook hoe je het de eindgebruiker van je product makkelijk kunt maken om duurzamer te zijn. Domijn treft maatregelen om alle woningen energiezuiniger te maken. Zo maken ze het hun huurders makkelijker om energie te besparen.

4. Onderneem actie

De techniek wordt steeds beter, maar als je telkens wacht op het beste voor jouw maatregelen om te verduurzamen, gebeurt er niets. Begin vandaag.

5. Laat uw kantoorpand een inspiratiebron zijn

Domijn is gevestigd in een oude textielfabriek met een unieke inrichting. Er zijn zonnepanelen aangebracht, het afval wordt gescheiden en ‘het nieuwe werken’ is doorgevoerd. Zo zijn er flexplekken om te werken en zijn er veel minder printers aanwezig. Ook is er flink geïsoleerd. Een voorbeeld daarvan is de ‘Jeans on the wall’ waarvoor medewerkers hun oude spijkerbroeken konden inleveren waar een isolatiewand van werd gemaakt. Alle maatregelen in het pand werken aanstekelijk. Dat is te merken: medewerkers komen vaker op de fiets en maken meer gebruik van de deelauto’s.


Ook verduurzamen met uw bedrijf?

Onze experts gaan graag met u in gesprek en zijn er voor al uw vragen op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel ons op 020 892 01 80. Of maak een afspraak voor een adviesgesprek.


Over Domijn

logo Domijn

Als woningcorporatie zorgt Domijn voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een lager inkomen. Er wonen ongeveer 30.000 mensen in Enschede, Haaksbergen en Losser. In totaal hebben ze 15.500 woningen die ze verhuren, onderhouden en beheren. Het gaat om meer dan alleen een huis, ze willen hun huurders echt een thuis bieden. Met ruim 200 medewerkers zetten ze zich hier dagelijks voor in.

Energie in cijfers

  • Aantal elektriciteitsaansluitingen: 355, (waarvan 8 grootverbruik)
  • Jaarlijks elektriciteitsverbruik: 6,5 miljoen kWh

Nicole Olde Riekerink

Nicole Olde Riekerink, Manager advies & ondersteuning van Domijn

Meer voorbeelden uit de praktijk