Video: Ondernemers over het verkleinen van hun CO2-footprint

Bij DHL Parcel en NorthC Datacenters zijn ze echte Klimaatondernemers. Zij zien de energietransitie niet als bedreiging, ze zien vooral kansen. Maar: welke kansen hebben ze gepakt? En hoe zorgen ze ervoor dat ze investeren in verduurzaming, maar tegelijk ook succesvol blijven ondernemen? Kortom: wat is hun antwoord op de vraag: "Hoe kan ik als ondernemer in de transport- en opslagsector succesvol mijn CO2-footprint verkleinen?"

Succesvol en duurzaam ondernemen

Bij DHL Parcel en NorthC Datacenters zien de energietransitie niet als een  bedreiging. Ze zien vooral kansen. Bekijk het in de video.

Koplopers in de verduurzaming van de transport- en opslagsector

NorthC Datacenters

Klimaatondernemers - NorthC Datacenters

NorthC Datacenters is het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland en wil vooroplopen als het aankomt op circulair ondernemen. Zo hebben ze een innovatieve warmte-koude uitwisseling opgezet. De restwarmte van NorthC wordt uitgewisseld met o.a. een basisschool en een zwembad. Hiervoor in ruil krijgt NorthC koud water terug om hun systemen mee te koelen. Een slimme manier van samenwerken. Want zowel NorthC als haar partners besparen op energiekosten en de uitstoot van CO2. Jeroen Vollmuller, Chief Infrastructure Officer bij NorthC, vertelt ons er alles over bij de rode en blauwe leidingen in hun energiegebouw.

“Verduurzamen hoeft niet alleen maar geld te kosten: er liggen genoeg kansen in circulair denken”

Jeroen Vollmuller, Chief Infrastructure Officer bij NorthC Datacenters

DHL Parcel

Branko Schuurman - DHL Parcel

DHL Parcel heeft zich als één van de bekendste logistieke dienstverleners van de wereld ten doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Hoe? Door hun enorme wagenpark te verduurzamen en hiervoor o.a. een eigen elektrische voertuigfabriek op te zetten. Én door hun bestaande panden te verduurzamen en bij alles wat nieuw gebouwd of aangeschaft wordt uit te gaan van de groenste standaard. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe sorteercentrum in Zaltbommel. We worden daar rondgeleid door Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL Parcel.

“Daar waar we efficiënter opereren en minder CO2 uitstoten, zien we ook dat we efficiënter opereren in termen van euro’s. Dat gaat hand in hand.

Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL Parcel

Hoe kunt u uw CO2-footprint verkleinen?

Twee inspirerende ondernemers dus, maar welke stappen kunt u als ondernemer in de transport- en opslagsector zélf zetten om uw CO2-footprint te verkleinen? Drie tips van Pieter van Ommeren (Directeur Vattenfall InCharge) en Caryl Jonis (Programma­manager bij Vattenfall Warmte).

  1. U hoeft niet in één keer uw hele wagenpark te elektrificeren: ook kleine stapjes helpen. Begin bijvoorbeeld met de voertuigen die relatief korte afstanden rijden.
  2. Als het om restwarmte gaat: ga het gesprek aan met partners die hier baat bij zouden kunnen hebben. Denk hierbij aan projectontwikkelaars, energiebedrijven of gemeentes.
  3. Belangrijk voor het succes van het verduurzamen van uw transport- of overslagbedrijf: zorg voor ambassadeurs. Mensen die het leuk vinden om dit soort trajecten aan te jagen en ook andere collega’s kunnen enthousiasmeren.
Advies? Maak een afspraak

Meer weten hoe te verduurzamen?

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich sterk in voor 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Bekijk de video, luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.