1. Home
  2. Energie
  3. Netbeheerder

De netbeheerder uitgelicht

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud van het energienet. Zij zorgen er ook voor dat gas en elektriciteit veilig je woning binnenkomt. Wil je een aanpassing aan je energiemeter? Ook dat regelt de netbeheerder. Wat ze nog meer doen lees je in bijgaand artikel.

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor een veilig en doorlopend transport van gas en elektriciteit. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond goed worden onderhouden. Per jaar ontstaan er meer dan 10.000 graafschades aan de leidingen en kabels in Nederland. Het is dus behoorlijk druk onder de grond. Het netwerk van kabels en leidingen is precies in kaart gebracht. Dus wanneer partijen zoals provincie, gemeenten of waterschappen werkzaamheden plannen onder de grond, wordt dit gemeld aan de netbeheerder. En zij nemen dan op tijd actie zodat de klant er het minste last van heeft.

Het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland is een van de betrouwbaarste netten van de wereld. De netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders TenneT en de Nederlandse Gasunie. Door slim netbeheer toe te passen moet energie voor iedereen beschikbaar zijn.

Dit zijn de netbeheerders in Nederland

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland.

De grootste lokale netbeheerders zijn:

De overige drie netbeheerders zijn:

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Wie is mijn netbeheerder?

Meestal heb je één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Bij sommige adressen gebeurt het dat je twee netbeheerders hebt, één voor elektriciteit en één voor gas. Op mijnaansluiting.nl zie je precies welke netbeheerder verantwoordelijk is voor je regio.

De netbeheerder plaatst de slimme meter

De landelijke invoering van de slimme meter is in volle gang. Ieder huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden. De slimme meter is niet verplicht.

Via de slimme meter leest de netbeheerder op afstand de meterstanden uit, tenminste wanneer je daar geen bezwaar tegen hebt. Je krijgt meer inzicht in je verbruik zodat energie besparen gemakkelijker gaat. De netbeheerder kan op zijn beurt de stabiliteit van het netwerk beter in de gaten houden en storingen sneller oplossen.

 

Je zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder

Met je zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat merk je direct aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg. Maar wist je dat je je zonnepanelen moet aanmelden bij de netbeheerder? Pas dan ontvang je de terugleververgoeding van je teveel opgewekte stroom. Via energieleveren.nl meld je je zonnepanelen aan. Je energieleverancier stuurt je een bericht wanneer de aanmelding is geregeld. Je leverancier kan de teruggeleverde energie dan verrekenen met de energie die je verbruikt. Dat zorgt ervoor dat je alleen de energie betaalt die je ook echt gebruikt.

 

Veelgestelde vragen netbeheerder

Wie is mijn netbeheerder elektriciteit?

Op mijnaansluiting.nl zie je precies welke netbeheerder verantwoordelijk is voor je regio.

Welke netbeheerders zijn er?

Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland:

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor een veilig en doorlopend transport van gas en elektriciteit. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond goed worden onderhouden. Het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland is een van de betrouwbaarste netten van de wereld. De netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders TenneT en de Nederlandse Gasunie. Door slim netbeheer toe te passen moet energie voor iedereen beschikbaar zijn.

Wat is het verschil tussen netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en stroom veilig uw woning binnenkomt. De energieleverancier wekt de stroom op koopt gas in. 

Kan ik een andere netbeheerder kiezen?

Nee, dat kan niet. De netbeheerder is bepaald per regio. Wanneer je verhuist naar een andere regio, dan verander je van netbeheerder.

Straks 100% groene stroom voor alle klanten thuis

Binnen enkele jaren is 100% groene stroom uit Nederland beschikbaar voor alle klanten thuis. Daarom investeren we flink in de opwek van groene stroom uit zon en wind. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

Lees meer over onze groene stroom

Meer over energie