1. Thuis
  2. Energie
  3. Netbeheerder

Netbeheer in Nederland

Wat is een netbeheerder? En wat heeft netbeheer met je energie te maken? De netbeheerder beheert en onderhoudt het energienet. En zorgt ervoor dat gas en elektriciteit veilig je huis bereikt. Wat ze nog meer doen lees je op deze pagina.

Welke netbeheerder heb ik?

Meestal heb je één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Bij sommige adressen kan het zijn dat je twee netbeheerders hebt, één voor elektriciteit en één voor gas. Wij hebben de netbeheerder per regio voor je op een rijtje gezet. Je kan op mijnaansluiting.nl ook met je postcode en huisnummer je netbeheerder opzoeken.

Wat doet een netbeheerder?

De netbeheerder zorgt dat het energienetwerk in je regio goed werkt. En daar komt heel wat bij kijken. Het leggen van nieuwe kabels en leidingen bijvoorbeeld. Maar ook het onderhouden beheren van het bestaande netwerk is een belangrijke taak van de netbeheerder. Ze beheren alles van elektriciteitsmasten tot en met de energiemeter in je meterkast. Kortom, de netbeheerder zorgt ervoor dat energie zonder problemen van je energieleverancier naar je huis stroomt.

Netbeheer en de energietransitie

Nederland staat voor een grote uitdaging: de energietransitie. Hier dragen wij aan bij met onze klimaatambitie. We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit kunnen we niet alleen. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Met windparken en zonnepanelen bijvoorbeeld. Dit vraagt om een enorme uitbreiding van het stroomnet. Voor een succesvolle energietransitie zijn de netbeheerders dus hard nodig.

Dit zijn de netbeheerders in Nederland

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland:

  • Liander: Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland
  • Enexis: Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen
  • Stedingrote delen van de randstad, Zeeland en Utrecht
  • Coteq: regio Almelo, Oldenzaal en Goor
  • Westland Infra: regio Westland en Midden-Delfland
  • Rendo: regio Steenwijk en Hoogeveen

Bron: Netbeheernederland.nl

Landelijke netbeheerders

De regionale netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders. Voor het elektriciteitsnet is dat TenneT, voor het gasnet de Gasunie Transport Service (GTS).

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

We beloven je een begrijpelijke jaarafrekening zonder verrassingen. Daarom krijg je regelmatig een persoonlijk termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall, de Energie-app of via ons Seintje. Zodat je op tijd weet of je goed uitkomt bij de jaarafrekening. Of dat het verstandiger is om je termijnbedrag aan te passen. Je weet altijd waar je voor betaalt.

Een heldere jaarafrekening

De netbeheerder is eigenaar van de slimme meter

Ieder huishouden heeft inmiddels wel een slimme meter aangeboden gekregen van zijn netbeheerder. 

Via de slimme meter leest je netbeheerder op afstand je meterstanden uit, als je daar toestemming voor geeft. Wat heeft jouw energie met netbeheer te maken? De netbeheerder kan met informatie van alle gebruikers het veiligheid van netwerk beter bewaken. En storingen sneller opsporen en oplossen. Met een slimme meter krijg je als energiegebruiker zelf meer grip op je energieverbruik. Besparen op je energierekening wordt zo makkelijker en leuker.

Netbeheerkosten

Je energieleverancier kan je kiezen, maar je netbeheerder niet. Die is afhankelijk van de regio waar je woont. Iedereen maakt gebruik van het energienet en betaalt mee aan het onderhoud en de ontwikkeling ervan. Dat is wel zo eerlijk. Daarom zie je op je jaaropgave energie een vast bedrag voor netbeheerkosten staan.

Het verschil tussen een energieleverancier en de netbeheerder

Stel je voor dat het energienetwerk een snelweg is. De energie is dan een vracht die van punt A naar punt B moet worden vervoerd. De netbeheerder zou dan de wegbeheerder zijn. En is verantwoordelijk voor het aanleggen, onderhouden en beheren van de snelweg zelf. De energieleverancier is dan de bezorger die de vracht levert aan huizen en bedrijven langs die snelweg. Je netwerkbeheerder lijkt onzichtbaar, maar is onmisbaar.

Je zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder

Met je zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat merk je aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg. Maar wist je dat je je zonnepanelen moet aanmelden bij de netbeheerder? Via energieleveren.nl meld je je zonnepanelen aan. Je energieleverancier stuurt je een bericht wanneer de aanmelding is geregeld. Vanaf dat moment kan je leverancier de teruggeleverde zonnestroom verrekenen met de energie die je verbruikt. Zo heb je het meeste voordeel van je zonnepanelen.

Veelgestelde vragen netbeheerder

Wie is mijn netbeheerder elektriciteit?

Op mijnaansluiting.nl zie je precies welke netbeheerder verantwoordelijk is voor je regio.

Welke netbeheerders zijn er?

Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland:

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor een veilig en doorlopend transport van gas en elektriciteit. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond goed worden onderhouden. Het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland is een van de betrouwbaarste netten van de wereld. De netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders TenneT en de Nederlandse Gasunie. Door slim netbeheer toe te passen moet energie voor iedereen beschikbaar zijn.

Waarom is een netwerkbeheerder belangrijk voor mijn energievoorziening?

De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en stroom je huis binnenkomen, terwijl de energieleverancier de stroom levert en het gas inkoopt op de energiemarkt. Je kunt de netwerkbeheerder zien als de overheid die de wegen onderhoudt en je leverancier als de pakketbezorger die wat je hebt besteld bij je thuis aflevert.

Wat is het verschil tussen netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en stroom veilig uw woning binnenkomt. De energieleverancier koopt gas en elektriciteit in en levert deze aan de klant. 

Kan ik een andere netbeheerder kiezen?

Nee, dat kan niet. De netbeheerder is bepaald per regio. Wanneer je verhuist naar een andere regio, dan verander je van netbeheerder.

In 2023 ontvingen klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland

In 2023 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. In ons stroometiket zie je precies waar onze stroom vandaan kwam.

Bekijk ons stroometiket

Meer over energie