1. Thuis
  2. Energie
  3. Netbeheerder

De netbeheerder uitgelicht

De netbeheerder zorgt voor het onderhoud van het energienet. Zij zorgen er ook voor dat gas en elektriciteit veilig je woning binnenkomt. Wil je een aanpassing aan je energiemeter? Ook dat regelt de netbeheerder. Wat ze nog meer doen lees je in bijgaand artikel.

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor een veilig en doorlopend transport van gas en elektriciteit. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond goed worden onderhouden. Ieder jaar ontstaan er graafschades aan de leidingen en kabels in Nederland. Het is dus behoorlijk druk onder de grond. Het netwerk van kabels en leidingen is precies in kaart gebracht. Dus wanneer partijen zoals provincie, gemeenten of waterschappen werkzaamheden plannen onder de grond, wordt dit gemeld aan de netbeheerder. En zij nemen dan op tijd actie zodat de klant er het minste last van heeft.

Het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland is een van de betrouwbaarste netten van de wereld. De netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders TenneT en de Nederlandse Gasunie. Door slim netbeheer toe te passen moet energie voor iedereen beschikbaar zijn.

Dit zijn de netbeheerders in Nederland

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland.

De grootste lokale netbeheerders zijn:

  • Liander
  • Enexis
  • Stedin (De netbeheerders Enduris en DNWG zijn sinds 1 januari 2022 overgegaan in Stedin.)

De overige drie netbeheerders zijn:

Wie is mijn netbeheerder?

Meestal heb je één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Bij sommige adressen gebeurt het dat je twee netbeheerders hebt, één voor elektriciteit en één voor gas. Op mijnaansluiting.nl zie je precies welke netbeheerder verantwoordelijk is voor je regio.

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

We beloven je een begrijpelijke jaarafrekening zonder verrassingen. Daarom krijg je regelmatig een persoonlijk termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall, de Energie-app of via ons Seintje. Zodat je op tijd weet of je goed uitkomt bij de jaarafrekening. Of dat het verstandiger is om je termijnbedrag aan te passen. Je weet altijd waar je voor betaalt.

Een heldere jaarafrekening

De netbeheerder is eigenaar van de slimme meter

Ieder huishouden heeft inmiddels wel een slimme meter aangeboden gekregen van zijn netbeheerder. 

Via de slimme meter leest de netbeheerder op afstand de meterstanden uit, tenminste wanneer je daar geen bezwaar tegen hebt. Je krijgt meer inzicht in je verbruik zodat energie besparen gemakkelijker gaat. De netbeheerder kan op zijn beurt de stabiliteit van het netwerk beter in de gaten houden en storingen sneller oplossen.

Je zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder

Met je zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat merk je aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg. Maar wist je dat je je zonnepanelen moet aanmelden bij de netbeheerder? Pas dan ontvang je de terugleververgoeding van je teveel opgewekte stroom. Via energieleveren.nl meld je je zonnepanelen aan. Je energieleverancier stuurt je een bericht wanneer de aanmelding is geregeld. Je leverancier kan de teruggeleverde energie dan verrekenen met de energie die je verbruikt. Dat zorgt ervoor dat je alleen de energie betaalt die je ook echt gebruikt.

Veelgestelde vragen netbeheerder

Wie is mijn netbeheerder elektriciteit?

Op mijnaansluiting.nl zie je precies welke netbeheerder verantwoordelijk is voor je regio.

Welke netbeheerders zijn er?

Er zijn zes netbeheerders actief in Nederland:

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor een veilig en doorlopend transport van gas en elektriciteit. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond goed worden onderhouden. Het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland is een van de betrouwbaarste netten van de wereld. De netbeheerder werkt nauw samen met de energieleveranciers en met de landelijke netbeheerders TenneT en de Nederlandse Gasunie. Door slim netbeheer toe te passen moet energie voor iedereen beschikbaar zijn.

Wat is het verschil tussen netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en stroom veilig uw woning binnenkomt. De energieleverancier koopt gas en elektriciteit in en levert deze aan de klant. 

Kan ik een andere netbeheerder kiezen?

Nee, dat kan niet. De netbeheerder is bepaald per regio. Wanneer je verhuist naar een andere regio, dan verander je van netbeheerder.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Meer over energie