1. Home
  2. Stroom
  3. Krachtstroom

Krachtstroom in huis

Sommige apparaten in huis verbruiken meer stroom dan andere. Dat betekent niet dat je dan gelijk krachtstroom nodig hebt. De meeste huishoudelijke apparaten zijn daarvoor helemaal niet geschikt. We adviseren in dat geval wat meer vermogen op je aansluiting. Je netbeheerder regelt dat voor je.

Wat is krachtstroom en wanneer is thuis krachtstroom nodig?

Krachtstroom is er voor apparaten die veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Namelijk 400 volt. Zo draaien fabrieksmachines vaak op krachtstroom. Je apparaten thuis zijn niet geschikt om aan te sluiten op echte krachtstroom.

Verhoging van vermogen

Standaard draaien apparaten die je thuis gebruikt op 230 volt. Dat was voorheen 220 Volt. Gebruik je meerdere apparaten en komt daar een warmtepomp of zo bij? Dan kan je te horen krijgen dat je krachtstroom nodig hebt. Maar eigenlijk bedoelen ze dan een verzwaring van je aansluiting. Naar een zogenaamde 3fase-aansluiting. Die kan je nodig hebben als je:

  • overstapt op een warmtepomp
  • een jacuzzi in je tuin wilt plaatsen
  • een sauna in je huis wilt
  • een oplaadpunt voor je deur nodig hebt voor je elektrische auto.

Ook onderweg staan we voor je klaar

Als je toe bent aan een elektrische auto staan we voor je klaar. Heb je genoeg aan de laadpunten in de wijk en onderweg, of wil je je eigen laadpaal voor de deur? Via InCharge hebben we het zo voor je geregeld. Voortaan rijd én tank je groen.

Naar InCharge

Je netbeheerder verhoogt je vermogen

In de meeste huizen komt via één kabel stroom het huis binnen. We noemen dit een 1-faseaansluiting. Sluit je hierop een apparaat aan dat veel energie nodig heeft, dan kan het gebeuren dat je hoofdzekering zichzelf uitschakelt. Ook valt je stroom uit als te veel apparaten tegelijk stroom nodig hebben. Met het verhogen van het vermogen van je aansluiting lost je netbeheerder dit eenvoudig voor je op. We noemen dit ook wel het verzwaren van je aansluiting. Je krijgt dan een 3-faseaansluiting. Met 3 x 25 ampère of hoger. Stroom komt dan via drie kabels je huis binnen. Je apparaten worden hierover verdeeld. Zo blijft bijvoorbeeld je warmtepomp of inductiekookplaat het goed doen.

Laat je goed adviseren bij het krachtstroom aanvragen

Het is belangrijk om goed te weten hoeveel ampère je precies nodig hebt. Een erkend installateur helpt je hiermee. Heb je inderdaad een verzwaring nodig, dan spreek je dit met je netbeheerder af:

  • Wat is er nodig om de verzwaring aan te vragen?
  • Wanneer starten de werkzaamheden?
  • Wat zijn de kosten van de verzwaring?

Krachtstroom aansluiting in nieuwbouwwoningen

Als je in een nieuwbouwhuis woont dan hoef je je geen zorgen te maken over de aansluiting. In de meeste nieuwbouwwoningen is namelijk al gelijk een 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère aanwezig. Twijfel je toch nog over je aansluiting, vraag het dan gerust na bij je netbeheerder.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Wil je weten hoe duurzaam je stroom is opgewekt? We vertellen je er alles over in ons stroometiket. Hierop zie je de energiebronnen van onze producten Groen uit Nederland, VastePrijsStroom en Stroom en ons Modelcontract. Plus de CO2-uitstoot daarvan. Zo weet je precies hoe het zit.

Bekijk ons stroometiket

De kosten voor het in orde maken van een 3-faseaansluiting

De kosten voor het aanpassen van je aansluiting hangen af van je netbeheerder. Vooraf kun je een prijsopgave vragen. Verder kan het zijn dat door de nieuwe aansluiting je maandelijkse netbeheerkosten veranderen. Dat zijn de kosten die je via ons aan je netbeheerder betaalt. Je vindt de netbeheerkosten terug op je jaarafrekening.

Deel deze pagina

Lees meer over energie