1. Home
  2. Stroom
  3. 3 fase aansluiting

Dit is handig om te weten over je 3 fase aansluiting

Als apparaten in je huis meer stroom verbruiken dan gemiddeld, heb je al gauw een 3 fase aansluiting nodig. Zo heb je voldoende power in huis voor bijvoorbeeld koken op inductie en het opladen van je elektrische auto.

Wat is een 3 fase aansluiting?

Simpel gezegd is een 3 fase aansluiting een extra uitgebreide stroomvoorziening in je huis. Met een 3 fase aansluiting weet je zeker dat je apparaten die veel stroom vragen het gewoon goed doen zonder dat de hoofdzekering uitslaat. Ook als je bijvoorbeeld tegelijk je auto oplaadt, aan het koken bent op inductie en de oven aanzet. Met een 1 fase aansluiting slaat de hoofdzekering van de netbeheerder dan allang door. 

Bij een 3 fase aansluiting komen er meer stroomdraden je huis binnen. Via één dikkere kabel tussen het stroomnet en je meterkast. Dat zijn er vier in totaal. Drie afzonderlijke, zogenaamde fasedraden die elk 230V aankunnen. En de vierde draad is de blauwe nuldraad. Elke fasedraad heeft een eigen hoofdzekering van 25 ampère (of hoger). Via de elektriciteitsmeter komt de bedrading in je eigen groepenkast. De installateur verdeelt de fasedraden over de diverse eigen groepen. Met de daarbij behorende zekering en apparatuur.

Wat zijn de verschillen tussen 1-fase en 3-fasen stroom?

Als je een 1-fase aansluiting in huis hebt, is er maar 1 fasedraad. En maar één hoofdzekering van 25, 35 of 40 ampère. Via de elektriciteitsmeter komt de bedrading in jouw eigen groepenkast. De installateur sluit deze ene fase aan op de diverse eigen groepen met de daarbij behorende zekering en apparatuur. 

Heb je apparaten die bij elkaar veel meer stroom gebruiken? Dan kan het nodig zijn om je aansluiting te laten verzwaren. Van 1 x 25 naar 1 x 40 ampère. Naar een 3 fase aansluiting. Dan komen er bij de al aanwezige bruine fasedraad en blauwe nuldraad nog eens twee bruine fase draden bij die vanaf het stroomnet naar je groepenkast gaan. Het vermogen wordt dan 3x230 Volt. De hoeveelheid stroom per uur wordt dan meestal 3x25A. Of bijvoorbeeld 3x35A als je dat nodig hebt omdat je een warmtepomp krijgt.

In oude huizen was een simpele 1 fase-aansluiting heel normaal. Tegenwoordig hebben alle nieuwe huizen standaard al een 3 fase aansluiting.

Straks 100% groene stroom voor alle klanten thuis

Binnen enkele jaren is 100% groene stroom uit Nederland beschikbaar voor alle klanten thuis. Ook investeren we flink in de opwek van groene stroom uit zon, water en wind. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

We beginnen bij onszelf

De kosten van een 3 fase aansluiting betaal je zelf

Je netbeheerder berekent de kosten voor je nieuwe 3 fase aansluiting aan jou door. Op www.mijnaansluiting.nl kun je zien wie je netbeheerder voor stroom is. Zoek de tarieven vervolgens op de website van je netbeheerder (zoals Liander).

  • Eenmalig: de kosten voor de verzwaring of nieuwe aanleg
  • Maandelijks: eventuele verhoging van de netbeheerkosten

Een 3 fase aansluiting aanvragen

Je 3 fase aansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Andere veelgestelde vragen over 3 fase stroom

Wat is 3 fasen stroom precies?

Driefasen stroom, ook wel driefasenspanning genoemd, is een krachtige stroom die wordt opgewekt door een speciale techniek met wisselspanningen. Drie magneetvelden maken de draaistroom door elke fase om de beurt maximale spanning mee te geven. In plaats van tegelijk. Op Wikipedia kun je meer technische details en praktische illustraties over 3 fasen stroom terugvinden.

Wat is het verschil tussen 3 fase stroom en krachtstroom?

Sommige mensen denken dat een 3 fase aansluiting hetzelfde is als krachtstroom. Dat is niet zo. Je krijgt met 3 fase stroom wel meer power in huis dan een 1 fase aansluiting. Maar krachtstroom is nog veel krachtiger. Die vind je vooral terug in de industrie en andere grootgebruikers. Voor zware machines, elektromotoren en inductiemotoren.

Hoe kun je een 3 fase aansluiting maken?

Een 3 fase aansluiting kun je niet zelf maken. Dat doet altijd je netbeheerder. Je kunt een nieuwe aansluiting regelen of je bestaande aansluiting laten 'verzwaren' door je netbeheerder. Wanneer je installateur of leverancier van zonnepanelen aangeeft dat dat nodig is bijvoorbeeld. Er is best wel wat voor nodig om een 3 fase aansluiting te maken. Je netbeheerder legt de nieuwe kabel aan vanaf het stroomnet. En er komt waarschijnlijk een nieuwe fase 3 groepenkast in je meterkast. Alles veilig volgens het 3 fasen aansluitschema. De kosten voor dit werk zijn voor je eigen rekening.

Hoe kun je 3 fase aanvragen bij Vattenfall?

Je kunt bij ons geen 3 fase aansluiting aanvragen. Dat gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt voor de installatie om kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Meer lezen over stroom