1. Home
 2. Kennis
 3. Wat is een energielabel

Wat is een energielabel?

Vraag je je af: wat is een energielabel? Het energielabel van een woning laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht.

Van energielabel G naar A

Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Huiseigenaren verbeteren hun energielabel door oplossingen om de woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

Elke woning heeft een voorlopig energielabel

Vraag je je af: wat is een energielabel en krijg ik dat automatisch? Dan is het goed om te weten dat alle huiseigenaren in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid kregen. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Denk aan: type huis, de grootte en het bouwjaar.

Benieuwd naar het (voorlopige) energielabel van jouw woning? Je kunt jouw energielabel opzoeken via energielabel.nl.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Bij ons stel je zelf je energie samen. Kies voor stroom en gas, of ga voor duurzamer. Bijvoorbeeld Groen uit Nederland en MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Een definitief energielabel aanvragen doe je zo

Een huiseigenaar kan zelf een definitief energielabel aanvragen. Bij de verkoop van een woning of verhuur aan een nieuwe huurder is de woningeigenaar namelijk verplicht een definitief energielabel te laten zien. Voor de koper of huurder is het natuurlijk prettig om te weten hoe energiezuinig de woning is. Want: hoe energiezuiniger de woning, hoe minder energiekosten. Handig om te weten: het definitieve energielabel wordt bepaald door de volgende 10 kenmerken:

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis energiezuiniger wordt. 

Aanvragen energielabel duurt langer dan voorheen

Per 1 januari 2021 is het aanvragen van een energielabel voor je woning 'strenger' is geworden. Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een energieadviseur aan huis te laten komen. Dat betekent ook de nieuwe manier van aanvragen langer duurt dan voorheen. Omdat het weken tot zelfs maanden kan duren, adviseren we om zo snel mogelijk een energielabel aan te gaan vragen. 

Zo gaat het aanvragen van een energielabel

 1. Kies een deskundige
  Uit een lijst van erkende deskundigen op zoekeenenergieadviseur.nl kies je zelf iemand die bij je thuis het energielabel komt bepalen.

 2. Ontvang de energieadviseur
  Je krijgt de energieadviseur op bezoek. Hij of zij bekijkt alle kenmerken van je huis. Dat bezoek duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uur. Dat hangt af van hoe makkelijk of moeilijk alle kenmerken van je huis te vinden zijn.

 3. Je energielabel komt online
  De energieadviseur bepaalt wat het energielabel van je huis is. En zet het energielabel in de EP-online database.

 4. Check je mailbox
  De energieadviseur stuurt je een digitaal document met je energielabel (in pdf formaat).

 5. Houd de geldigheidsdatum in de gaten
  Je kunt altijd je geregistreerde energielabel online zoeken. Het label is 10 jaar geldig. In de database staat precies tot welke datum hij geldig is.

Deel deze pagina

Lees meer over energie