1. Home
 2. Kennis
 3. Wat is een energielabel

Wat is een energielabel?

Vraag je je af: wat is een energielabel? Het energielabel van een woning laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht.

Van energielabel G naar A

Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Huiseigenaren verbeteren hun energielabel door oplossingen om de woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

Elke woning heeft een voorlopig energielabel

Vraag je je af: wat is een energielabel en krijg ik dat automatisch? Dan is het goed om te weten dat alle huiseigenaren in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid kregen. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Denk aan: type huis, de grootte en het bouwjaar.

Benieuwd naar het (voorlopige) energielabel van jouw woning? Je kunt jouw energielabel opzoeken via energielabel.nl.

Een definitief energielabel aanvragen doe je zo

Een huiseigenaar kan zelf een definitief energielabel aanvragen. Bij de verkoop van een woning of verhuur aan een nieuwe huurder is de woningeigenaar namelijk verplicht een definitief energielabel te laten zien. Voor de koper of huurder is het natuurlijk prettig om te weten hoe energiezuinig de woning is. Want: hoe energiezuiniger de woning, hoe minder energiekosten. Handig om te weten: het definitieve energielabel wordt bepaald door de volgende 10 kenmerken:

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis energiezuiniger wordt. 

Aanvragen energielabel in 5 stappen

Een definitief energielabel kun je gewoon online aanvragen. Dat gaat als volgt:

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD.

 2. Controleer de gegevens die over je woning bekend zijn.

 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.

 4. Uit een lijst van erkende deskundigen kies je zelf iemand die het bewijs gaat controleren.

 5. Verstuur je gegevens.

  Nadat de deskundige je aanvraag met bewijs goedkeurt, krijg je je energielabel in je mailbox. Ook komt het energielabel in de officiële database www.energielabel.nl te staan. Zo is het energielabel altijd op te vragen. Wel zo prettig. Een volgend energielabel aanvragen hoeft dan pas over 10 jaar.

Deel deze pagina

Lees meer over energie