1. Thuis
  2. Energielabels

Energielabels voor je huis of bedrijfspand

Energielabels bestaan niet alleen voor apparaten. Ook voor huizen en andere gebouwen zijn er energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig je woning of gebouw is. In deze serie artikelen lees je er van alles over.

De betekenis van energielabels

Het energielabel van een huis geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het is belangrijk voor huurders en kopers om dat in één oogopslag te kunnen zien. En de overheid wil zo stimuleren dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. Meer lezen over wat een definitief energielabel is en hoe het werkt.

Energielabel checken, zoeken of aanvragen

Energielabel berekenen

Wil je weten hoe een energielabel berekenen gaat, vraag dan een definitief energielabel aan. Bij de aanvraag kies je zelf een energiedeskundige uit die bij je thuis komt. Deze expert bekijkt je huis en berekent het energielabel. Daar zijn kosten aan verbonden. Als het energielabel binnen is, weet je precies hoe energiezuinig je huis is.

3 voordelen zonnepanelen

  • Besparing op je energierekening, en mogelijk een hoger energielabel voor je huis.
  • De zon is een onuitputtelijke bron van energie. 
  • Zonne-energie is schone energie. (Bron: Milieu Centraal)
3x waarom zonnepanelen

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Energielabels per type huis