1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Energielabel recreatiewoning

Check het energielabel van je recreatiewoning

Ben je eigenaar van een recreatiewoning en ga je die verkopen of verhuren? In veel gevallen moet je dan een energielabel kunnen laten zien aan een huurder of koper. In dit artikel vertellen we je waarom en hoe.

Laat zien hoe energiezuinig je recreatiewoning is

Een huis met een beter energielabel verbruikt minder fossiele brandstoffen om te verwarmen. Door goede isolatie van buitenmuren en het dak bijvoorbeeld. In je eigen huis is het belangrijk om zuinig om te gaan met energie. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor je recreatiewoning. Voor een geïnteresseerde koper is het belangrijk of je recreatiewoning energiezuinig te verwarmen is. Voor huurders geeft het energielabel aan hoe comfortabel warm het huisje is. En wat ze aan stookkosten kunnen krijgen als die niet in de huur is inbegrepen.

Energiebesparende maatregelen nemen loont

De overheid wil ook eigenaren van recreatiewoningen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Het energielabel recreatiewoning helpt daarbij. Een hoger energielabel is beter voor de leefomgeving. Maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Energielabel A of B recreatiewoningen verkopen volgens de NVM makkelijker en voor een hoger bedrag. We helpen je op weg met inspiratie voor energiebesparende maatregelen. We hebben handige tips voor je. En kortingen bij leveranciers met wie we samenwerken, zoals korting op isolatiemaatregelen bij Takkenkamp en Glaspunt. Zo maken we stap voor stap fossielvrij leven mogelijk.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Een energielabel is voor veel recreatiewoningen verplicht

Recreatiewoningen zijn er in verschillende soorten en maten. En worden op verschillende manieren gebruikt. Het is in de meeste gevallen verplicht om een energielabel voor je recreatiewoning aan te vragen. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over wanneer energielabels verplicht zijn en wanneer niet. Vraag er eventueel ook naar bij je makelaar.

Voorkom een boete

Ga je binnenkort je recreatiewoning verhuren of verkopen? Zorg op tijd voor het definitieve energielabel. Anders riskeer je een boete van enkele honderden euro's. Start je aanvraag al ruim van te voren. Houd rekening met minimaal 3 weken. En check vooraf bij je expert de exacte doorlooptijd op dit moment.

In deze gevallen heb je géén energielabel nodig

  • Voor chalets, (samengestelde) stacaravans en andere vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlak van minder dan 50 m2.
  • Als je je recreatiewoning minder dan vier maanden per jaar gebruikt. En het verwachte energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.

Zo vraag je een energielabel aan voor je recreatiewoning

Het energielabel voor je recreatiewoning aanvragen is ingewikkelder dan het energielabel voor gewone woonhuizen. Je kunt het namelijk op twee plekken aanvragen en laten registreren. Hoe ziet de gemeente jouw recreatiewoning? Dat bepaalt waar je moet zijn. Check het in het BAG-register (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) van je gemeente als je het niet zeker weet. Staat je huis te boek als woningbouw of als utiliteitsbouw?

  1. Bij een woonfunctie
    Staat je recreatiewoning in het register als woningbouw met woonfunctie? Je vraagt dan een definitief energielabel aan via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is dezelfde procedure als de procedure als voor het aanvragen van een definitief energielabel voor een woonhuis.

  2. Bij een logiesfunctie
    Staat je recreatiewoning in het register als utiliteitsgebouw met logiesfunctie? In dit geval moet je een ander ‘type’ energielabel op laten stellen. Namelijk het EPA-U energielabel. Hiervoor schakel je een EPA-U adviseur in. Maak op centraalregistertechniek.nl een keuze uit verschillende EPA-U adviseurs. Het laten opstellen van een EPA-U label is in veel gevallen duurder dan het aanvragen van het energielabel voor woonhuizen.

Andere mensen vragen ook

Heeft een recreatiewoning een energielabel?

Ja, de meeste recreatiewoningen hebben een energielabel. Dat label moet je kunnen laten zien als je een recreatiewoning verkoopt of verhuurt. Er zijn een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de recreatiewoning een 'alleenstaand' gebouw is van minder dan 50 m2 aan woonoppervlakte.

Is een energielabel verplicht bij verkoop?

Ja, standaard is een energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van een huis of gebouw. Het energielabel bij een recreatiewoning is voor kopers en huurders een bewijs van hoe energiezuinig het huis, appartement of huisje is. Ook als je een nieuw huis laat bouwen, ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Er zijn maar een paar uitzonderingen voor bepaalde recreatiewoningen.

Welke panden hebben een energielabel?

Niet alleen huizen en appartementen, maar ook andere gebouwen hebben verplicht een energielabel nodig. Zoals kantoren, overheidsgebouwen, en gezondheidscentra. Je leest er meer over op rijksoverheid.nl. Kantoren die een oppervlakte van meer dan 100 m2 hebben, moeten per 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C hebben.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer lezen over energielabels