1. Home
 2. Kennisbank
 3. Opbrengst zonnepanelen
Vrouwen staan voor dak met zonnepanelen | Vattenfall energie

Bereken de opbrengst van je zonnepanelen

We begrijpen dat je wilt weten wat je qua opbrengst van zonnepanelen kunt verwachten. Wat zonnepanelen opbrengen is onder meer afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid en het vermogen van het zonnepaneel. De verwachte opbrengst van jouw zonnepanelen in kWh berekenen is heel eenvoudig.

De gemiddelde opwek van zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en het vermogen.

10 zonnepanelen opbrengst

Met 10 zonnepanelen van 340 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 2.890 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3.500 kWh per jaar). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst, de garantie en de prijs voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Lees ook hoe gunstig jouw regio is voor zonnepanelen.

Per 10 zonnepanelen:

 • Premium Power

  Premium Power zonnepanelen

  LG 340 Wp Full Black

  • 340 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 198 Wattpiek vermogen per m²
  • 2.890 kWh verwachte opwek per jaar
  • € 665 verwachte opbrengst per jaar
  • 25 jaar garantie op panelen
  € 5.117 excl. btw
 • Excellent Power

  Excellent Power zonnepaneel

  Jinko 310 Wp Full Black

  • 310 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 186 Wattpiek vermogen per m²
  • 2.635 kWh verwachte opwek per jaar
  • € 606 verwachte opbrengst per jaar
  • 12 jaar garantie op panelen
  € 4.147 excl. btw
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  Trina Solar 320 Wp Full Black

  • 320 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 188 Wattpiek vermogen per m²
  • 2.720 kWh verwachte opwek per jaar
  • € 626 verwachte opbrengst per jaar
  • 10 jaar garantie op panelen
  € 4.001 excl. btw

De gemiddelde opwek van onze zonnepanelen

Het gemiddelde vermogen van onze 3 soorten zonnepanelen = 315 Wattpiek. De verwachte opwek per jaar is gemiddeld 2.678 kWh. Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh per jaar. Dus als je stroomverbruik vergelijkbaar is, wek je al een groot deel van je jaarlijkse stroomverbruik zelf op.

Rekenvoorbeeld gemiddelde opbrengst van onze zonnepanelen

Het gemiddelde vermogen van onze 3 soorten zonnepanelen = 295 wattpiek. Per jaar wek je per zonnepaneel ongeveer 250 kWh op. Met 10 zonnepanelen zou dat dus 2.500 kWh zijn. Om je een idee te geven van wat je nodig hebt aan stroom: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een veel voorkomende afmeting is 165 x 100 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel. Tot slot houden we rekening met de schaduw die op je dak valt.

2. In welke regio je woont

De regio waarin je woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.

3. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. De richting van je dak

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.

5. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in jouw situatie? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het kopen van zonnepanelen.

Zonnepanelen op dak | Vattenfall energie

Maximaal stroom opwekken? Kies voor ons Service & Inzicht abonnement

Als je zeker wilt weten dat je zonnepanelen altijd maximaal stroom opwekken, dan kies je voor ons Service & Inzicht abonnement: 

 • We checken op afstand of je zonnepanelen maximaal stroom opwekken.
 • Als er iets aan de hand is, nemen we meteen contact met je op om het probleem op te sporen en te verhelpen. 
 • Elk kwartaal krijg je van ons een rapport waarin je ziet hoe je zonnepanelen hebben gepresteerd.
 • Je betaalt de eerste 10 jaar geen voorrijkosten, geen arbeidsloon en geen materiaalkosten voor eventuele reparaties.
Wil je meer weten?

Deel deze pagina

Meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen