Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen, dat rekenen we zo voor je uit

We begrijpen dat je wilt weten wat je qua opbrengst van zonnepanelen kunt verwachten. Wat zonnepanelen opbrengen is onder meer afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid en het vermogen van het zonnepaneel. De verwachte opbrengst van jouw zonnepanelen in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Binnen 12 seconden kan je zelf de verwachte zonnepanelenopbrengst berekenen. Via onze Zonnepanelen Check bekijk je dan hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en vervolgens krijg je een indicatie van de kosten en de opbrengst.  

Doe de Zonnepanelen Check

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en het vermogen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst in het eerste jaar € 645 € 626 € 577
Vattenfall klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Rekenvoorbeeld gemiddelde opbrengst van onze zonnepanelen

Het gemiddelde vermogen van onze 3 soorten zonnepanelen = 295 wattpiek. Per jaar wek je per zonnepaneel ongeveer 250 kWh op. Met 10 zonnepanelen zou dat dus 2.500 kWh zijn. Om je een idee te geven van wat je nodig hebt aan stroom: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

Wat zonnepanelen opbrengen bij jou, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende formaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van je dak, krijg je al een idee hoeveel zonnepanelen per m² je kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan je denkt. Obstakels als een schoorsteen of dakkapel zorgen ervoor dat je minder panelen kwijt kunt. Ook schaduw die op het dak valt, heeft invloed.

2. De regio waarin je woont

De regio waarin je woont bepaalt mede jouw zonnepanelenopbrengst. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen iets hoger.

3. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze het beste rendement. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van de dak

Met een dak op het zuiden, heb je de hoogste zonnepanelenopbrengst. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst van de zonnepanelen met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 250 kWh op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een hoger vermogen zorgt voor een hogere opbrengst van jouw zonnepanelen. 

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in jouw situatie? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je graag met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?