1. Home
  2. Kennis
  3. Krachtstroom

Krachtstroom in huis

Sommige apparaten in huis verbruiken meer stroom dan andere. Vaak hoor je dan dat je krachtstroom nodig hebt. De meeste huishoudelijke apparaten zijn daarvoor helemaal niet geschikt. Dan helpt wat meer vermogen op je aansluiting. Je netbeheerder regelt dat voor je. 

Wat is krachtstroom en wanneer is krachtstroom nodig?

Krachtstroom is er voor apparaten die veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Fabrieksmachines draaien vaak op krachtstroom. De apparaten die je thuis gebruikt zijn niet geschikt om aan te sluiten op krachtstroom. Daar heb je een verhoging nodig van het vermogen van je aansluiting.

Je netbeheerder verhoogt je vermogen

In de meeste huizen komt via één kabel stroom het huis binnen. We noemen dit een 1-faseaansluiting. Sluit jij hierop een apparaat aan dat veel energie nodig heeft, dan kan het gebeuren dat je hoofdzekering zichzelf uitschakelt. Ook valt je stroom uit als te veel apparaten tegelijk stroom nodig hebben. Met het verhogen van het vermogen van je aansluiting lost je netbeheerder dit eenvoudig voor je op. We noemen dit ook wel het verzwaren van je aansluiting. Je krijgt dan een 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Stroom komt dan via drie kabels je huis binnen. Je apparaten worden hierover verdeeld. Zo blijft bijvoorbeeld je warmtepomp of inductiekookplaat het doen.

Weet je niet precies hoeveel ampère je nodig hebt? Een erkend installateur helpt je hiermee. Heb je inderdaad een verzwaring nodig, dan spreek je dit met je netbeheerder af:

  • Wat er nodig is om de verzwaring aan te vragen
  • Wanneer de werkzaamheden starten
  • Wat de kosten van de verzwaring zijn

Een verzwaring nodig? De netbeheerder regelt het

Zoek je netbeheerder

Krachtstroom in nieuwbouwwoningen

In de meeste nieuwbouwwoningen is vaak al een aansluiting van 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère aanwezig. Je netbeheerder weet welke aansluiting je hebt.

De kosten voor het in orde maken van een 3-faseaansluiting

De kosten voor het aanpassen van je aansluiting hangen af van je netbeheerder. De maandelijkse netbeheerkosten kunnen veranderen. Je betaalt deze kosten via ons aan je netbeheerder en vindt het terug op je jaarafrekening.

Deel deze pagina

Lees meer over energie