1. Thuis
  2. Stroom
  3. 3-fasenaansluiting

Dit is handig om te weten over je 3-fasenaansluiting

Als apparaten in je huis meer stroom verbruiken dan gemiddeld, heb je al gauw een 3-fasenaansluiting nodig. Zo heb je voldoende power in huis voor bijvoorbeeld koken op inductie en het opladen van je elektrische auto.

Wat is het verschil tussen een 1-fase en een 3-fasenaansluiting?

Voordat we het verschil uitleggen tussen een 1- en 3-fasenaansluiting, leggen we eerst uit wat een aansluiting is. Een aansluiting verbindt met elektriciteitskabels de meter in je meterkast met het elektriciteitsnet. De grootte van je aansluiting bepaalt hoeveel stroom erdoorheen kan. De aansluiting kan een 1- of 3-fasenaansluiting zijn.

Wat is een 1-faseaansluiting?

Heb je een 1-faseaansluiting, dan komt er één elektriciteitskabel je woning binnen. Deze kabel bestaat uit de fasedraad en de nuldraad. Een 1-faseaansluiting herken je doordat er 220/ 230 V op je elektriciteitsmeter staat. Op de jaarafrekening is dit te herkennen als 1x25 / 1x30A. Op de jaarafrekening van Vattenfall staat dit onder 'Vaste kosten voor stroom'.

Wat is 3-fasenaansluiting?

Een 3-fasenaansluiting is een grotere aansluiting dan de 1-faseaansluiting. De 3-fasenaansluiting bestaat uit drie fase-draden van elk 230 V en een nuldraad. Deze aansluiting levert een groter vermogen. Heb je een 3-fasenaansluiting, dan staat er op je elektriciteitsmeter 3x220/ 230V of 380/ 400V. De 3-fasenaansuiting is op de jaarafrekening te herkennen als 3x25A. Op de jaarafrekening van Vattenfall staat dit onder 'Vaste kosten voor stroom'.

Krachtstroom of een 3-fasenaansluiting?

Krachtstroom wordt gebruikt voor apparatuur dat veel elektriciteit nodig heeft. En bij een hogere spanning dan 230 V. Krachtstroom is dus niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur. Als je wordt geadviseerd om krachtstroom aan te leggen, dan wordt daar vaak een 3-fasenaansluiting mee bedoeld. Mocht je daadwerkelijk krachtstroom nodig hebben, dan kan dit alleen als je al een 3-fasenaansluiting hebt.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Een 3-fasenaansluiting aanvragen

Als je zwaardere apparatuur aanschaft dat meer vermogen nodig heeft, kan een bestaande 1-faseaansluiting niet voldoende zijn. Veelvoorkomende situaties waarbij verzwaring nodig is, is de plaatsing van een laadpaal, all-electric warmtepomp of zonnepanelen. Een erkend installateur informeert je hierover.

Je kunt je aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Een 3-fasenaansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.

De kosten van een 3-fasenaansluiting betaal je zelf

Je netbeheerder berekent de kosten voor je nieuwe 3-fasenaansluiting aan jou door. Op www.mijnaansluiting.nl kun je zien wie je netbeheerder voor stroom is. Zoek de tarieven vervolgens op de website van je netbeheerder (zoals Liander).

  • Eenmalig: de kosten voor de verzwaring of nieuwe aanleg
  • Maandelijks: eventuele verhoging van de netbeheerkosten

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Meer lezen over stroom