Krachtstroom in huis

Sommige apparaten in huis verbruiken meer stroom dan andere. Vaak hoor je dan dat je krachtstroom nodig heeft, maar de meeste huishoudelijke apparaten zijn daarvoor helemaal niet geschikt. Dan helpt wat meer vermogen op je aansluiting, wat jouw netbeheerder voor je regelt. We zorgen graag voor wat meer duidelijkheid. In dit artikel lees je hoe het precies zit.

Wanneer is krachtstroom nodig?

Krachtstroom is er voor apparaten die veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Fabrieksmachines draaien vaak op krachtstroom. Maar voor apparaten die je thuis gebruikt is het anders. Die zijn namelijk niet geschikt om aan te sluiten op krachtstroom. Wat je nodig hebt? Een verhoging van het vermogen van jouw aansluiting.

Je netbeheerder verhoogt jouw vermogen

In de meeste huizen komt via één kabel stroom het huis binnen. We noemen dit een 1-faseaansluiting. Sluit jij hierop een apparaat aan dat veel energie nodig heeft, dan kan het gebeuren dat jouw hoofdzekering zichzelf uitschakelt. Teveel apparaten hebben dan tegelijk stroom nodig, waardoor jouw stroom uitvalt. Jouw netbeheerder lost dit eenvoudig voor je op. Met het verhogen van het vermogen van jouw aansluiting. We noemen dit ook wel het verzwaren van je aansluiting. Je krijgt dan een 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Stroom komt dan via drie kabels het huis binnen. En hierover worden de apparaten verdeeld. Zo blijft bijvoorbeeld jouw warmtepomp of inductiekookplaat het doen.

Weet je niet precies hoeveel ampère je nodig hebt? Een erkend installateur kan je hiermee helpen.

Een verzwaring nodig? Je regelt het via jouw netbeheerder

Met je netbeheerder spreek je dan af:

  1. Wat er nodig is om de verzwaring aan te vragen 
  2. Wanneer de werkzaamheden starten
  3. Wat de kosten van de verzwaring zijn

 

Zoek uw netbeheerder

Krachtstroom in nieuwbouwwoningen

In de meeste nieuwbouwwoningen is vaak al een aansluiting van 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère aanwezig. Jouw netbeheerder weet welke aansluiting je heeft.

Wat zijn de kosten voor het in orde maken van een 3-faseaansluiting?

De kosten voor het aanpassen van jouw aansluiting hangen af van je netbeheerder. Ook de maandelijkse netbeheerkosten, die je via ons aan jouw netbeheerder betaalt, kunnen veranderen. Je vindt deze kosten terug op jouw jaarafrekening.

Interessant artikel?