Groene energiebronnen

Groene energiebronnen helpen ons vooruit

We zijn dol op groene energiebronnen omdat die ons helpen steeds duurzamer te leven. Ze vormen geen belasting voor het milieu door CO2-uitstoot en zijn onuitputtelijk. Ideaal dus. Onze ambitie is om in één generatie vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Deze groene energiebronnen gaan ons daarbij helpen.

3 groene energiebronnen van nu

Er zijn allerlei soorten groene energie die uit verschillende bronnen wordt opgewekt. Niet alle groene energiebronnen zijn betaalbaar of voldoende ontwikkeld om op grote schaal te gebruiken. Wij vertellen je graag wat meer over de groene energiebronnen die wij als energieleverancier veel gebruiken om je van Nederlandse groene stroom te voorzien.

1. Wind

We leven in een open en waterrijk land waar het flink kan waaien. Hoe fantastisch is het dat we onze energie uit die wind halen? Windenergie maken we met windmolens die energie uit de lucht kunnen winnen als het waait. We lopen al 35 jaar voorop in windenergie en het mooie is: de windenergie die we opwekken, maken we steeds voordeliger. Onze groene stroom die we voor klanten zoals je verzorgen, bestaat voor het grootste gedeelte uit windenergie. Wind is dan ook één van onze favoriete groene energiebronnen.

Lees meer over windenergie

2. Water

Als Nederlanders weten we als geen ander wat de kracht van water is. Ook weten we dat er een onuitputtelijke bron van energie in schuilt. Denk maar eens aan een waterval of een draaiende watermolen. Om de kracht van water in energie om te zetten moet het water zich verplaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een stuwmeer in de bergen van waaruit water met een enorme kracht van boven naar beneden stroomt. Nederland daarentegen is natuurlijk hartstikke plat. Hoe we dat toch voor elkaar krijgen? Dat doen we met behulp van onze waterkrachtcentrales. In zo’n centrale wordt met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht. Net als bij een fietsdynamo zet een generator die draaibeweging vervolgens om in elektriciteit. En zo maken we groene stroom voor bij jou thuis.

Goed om te weten: bij de bouw van waterkrachtcentrales houden we rekening met de directe omgeving en het lokale milieu. Waterkrachtcentrales zijn voorzien van visvriendelijke turbines en zogeheten vistrappen, die het voor vissen mogelijk maken om ongestoord stroomopwaarts te gaan. Een bijkomend voordeel is dat drijvend afval wordt afgevangen door grofvuilroosters. Zo dragen de centrales bij aan een schonere rivier.

Lees meer over waterenergie

3. Zon

Eén van onze groene energiebronnen is de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van energie en met behulp van zonnepanelen zetten we deze energie om in groene stroom. Dit kan bijvoorbeeld met een zoneiland of veld zonnepanelen bij een windpark. Maar zonne-energie kan ook een raceauto laten rijden waarmee slimme Delftse studenten records breken. Het schitterende aan zonne-energie is daarnaast dat je deze ook zelf kunt opwekken. Met zonnepanelen op het dak maak je eenvoudig uw eigen zonnestroom: super groen en lekker goedkoop. En dat geeft een kick.

Lees meer over zonne-energie

Klantvraag: is waterstof één van de nieuwe soorten groene energie?

In de toekomst gaan we natuurlijk ook andere soorten groene energie gebruiken. Van waterstof als gasvervanger verwachten we veel, maar het is technisch gezien niet altijd groene energie. Dat leggen we graag wat verder uit. Waterstof is zelf geen energiebron, maar een energiedrager die kan worden gemaakt uit diverse energiebronnen. Zo is er waterstof uit fossiele energiebronnen zoals olie en gas, maar ook uit groene energiebronnen zoals wind en zon. En in dat laatste zien we toekomst. Zonder al te technisch te worden: door zonne-energie en windenergie te gebruiken voor het maken van waterstof, kunnen we veel eenvoudiger grote hoeveelheden groene energie opslaan. Net als in batterijen. Zo kunnen we overschotten uit de zomer gebruiken in de winter. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de duurzame energietransitie. En dat is nog maar één van de mogelijkheden. Waterstof kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt als grondstof voor kunstmest, ook dat gebeurt nu nog met fossiele brandstoffen.

Zou het niet prachtig zijn als we onze huidige energiecentrale om zouden bouwen tot superbatterij om met behulp van waterstof het hele jaar door groene stroom te kunnen maken?

Lees over onze plannen voor een superbatterij

Lees meer over onze plannen met waterstof

Stel jouw energieproduct samen

Bij ons stel je jouw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Prettig toch? Wij verzorgen namelijk groene én grijze stroom. Vertel ons wat jouw wensen zijn en wij helpen je aan de energie die bij je past. En altijd voor een goede prijs.

Stel jouw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Interessant artikel?