1. Home
  2. Kennis
  3. Groene energiebronnen

Groene energiebronnen helpen ons vooruit

Groene energiebronnen helpen ons om steeds duurzamer te leven. Ze vormen geen belasting voor het milieu door CO2-uitstoot en ze raken niet op. Onze ambitie is om in één generatie vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Deze groene energiebronnen gaan ons daarbij helpen.

4 groene energiebronnen van nu

Er zijn allerlei soorten groene energie die uit verschillende bronnen wordt opgewekt. Niet alle groene energiebronnen zijn betaalbaar of voldoende ontwikkeld om op grote schaal te gebruiken. Wij vertellen je graag wat meer over de groene energiebronnen die wij als energieleverancier veel gebruiken om je van Nederlandse groene stroom en groen gas te voorzien.

1. Wind

We leven in een open en waterrijk land met veel wind. Windenergie maken we met windmolens die energie uit de lucht kunnen winnen als het waait. We lopen al 35 jaar voorop in windenergie en het mooie is: de windenergie die we opwekken, maken we steeds voordeliger. Onze groene stroom die we voor onze klanten verzorgen, bestaat voor het grootste gedeelte uit windenergie. Wind is dan ook één van onze favoriete groene energiebronnen.

2. Water

Als Nederlanders weten we als geen ander wat de kracht van water is. Ook weten we dat waterenergie onuitputtelijke is. Denk maar eens aan een waterval of een draaiende watermolen. Om de kracht van water in energie om te zetten moet het water zich verplaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een stuwmeer in de bergen van waaruit water met een enorme kracht van boven naar beneden stroomt. Het landschap van Nederland is te vlak om het op dezelfde manier te doen. Daarom gebruiken wij waterkrachtcentrales. In deze centrales wordt met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht. Net als bij een fietsdynamo zet een generator die draaibeweging vervolgens om in elektriciteit. En zo maken we groene stroom voor bij jou thuis.

Bij de bouw van waterkrachtcentrales houden we rekening met de directe omgeving en het lokale milieu. Waterkrachtcentrales zijn voorzien van visvriendelijke turbines en zogeheten vistrappen, die het voor vissen mogelijk maken om ongestoord stroomopwaarts te gaan. Een bijkomend voordeel is dat drijvend afval wordt afgevangen door grofvuilroosters. Zo dragen de centrales bij aan een schonere rivier.

3. Zon

Eén van onze groene energiebronnen is de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van energie en met behulp van zonnepanelen zetten we deze energie om in groene stroom. Dit kan bijvoorbeeld met een zoneiland of veld zonnepanelen bij een windpark. Maar zonne-energie kan ook een raceauto laten rijden waarmee slimme Delftse studenten records breken. Het voordeel van zonne-energie is dat je het zelf kunt opwekken. Met zonnepanelen op het dak maak je zelf je zonnestroom: groen en goedkoop. En dat geeft een kick.

4. Natuurlijke grondstoffen

Iedereen weet: we moeten stoppen met aardgas. Daarom werken we hard aan alternatieven om je huis te verwarmen. Groen gas is zo'n alternatief. Met dit gas kun je gewoon koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam.

Bij groen gas komt meer kijken dan bij fossiel aardgas. Aardgas komt gewoon uit de grond. Groen gas moet worden gemaakt. Daarvoor zijn natuurlijk grondstoffen nodig. Denk aan mest, slib, gft-afval of maaisel van bermgras. Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Tijdens een proces van 'vergisting' zetten bacteriën dit afval om tot biogas. Dit wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas. Bij ons kun je kiezen tussen twee varianten groen gas: PuurGroen Gas en MixGroen Gas. PuurGroen Gas bestaat uit 100% groen gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Klantvraag: is waterstof één van de nieuwe soorten groene energie?

In de toekomst gaan we ook andere soorten groene energie gebruiken. Van waterstof als gasvervanger verwachten we veel, maar het is niet altijd groene energie. Dat leggen we graag wat verder uit. Waterstof is zelf geen energiebron, maar een energiedrager die kan worden gemaakt uit diverse energiebronnen. Zo is er waterstof uit fossiele energiebronnen zoals olie en gas, maar ook uit groene energiebronnen zoals wind en zon. En in dat laatste zien we toekomst. Door zonne-energie en windenergie te gebruiken voor het maken van waterstof, kunnen we veel eenvoudiger grote hoeveelheden groene energie opslaan. Net als in batterijen. Zo kunnen we overschotten uit de zomer gebruiken in de winter. Daarmee zetten we een belangrijke stap naar een fossielvrij leven. En dat is nog maar één van de mogelijkheden. Waterstof kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt als grondstof voor kunstmest, ook dat gebeurt nu nog met fossiele brandstoffen.

Het zou bijvoorbeeld een grote stap zijn als we onze huidige energiecentrale om zouden bouwen tot superbatterij om met behulp van waterstof het hele jaar door groene stroom te maken.

Deel deze pagina

Lees meer over energie