1. Home
  2. Kennis
  3. Energiemeter

Energiemeter: besparen op je energiekosten

Letten op je sluipverbruik is een stap in de richting naar binnen een generatie fossielvrij leven. Met de energiemeter meet je gemakkelijk het energieverbruik van apparaten in huis. Door deze informatie slim in te zetten, bespaar je een hoop op je energiekosten.

De energiekostenmeter, zo gebruik je hem

Bijna alle elektrische apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Dit heet sluipverbruik. Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Alle elektrische apparaten met een externe stroomtoevoer (via bijvoorbeeld een kabel of adapter) zijn in meer of mindere mate sluipverbruikers. Met de energiemeter spoor je de grootste sluipverbruikers bij je in huis gemakkelijk op.

Door het voorkomen van sluipverbruik bespaar je op de energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dit oplopen tot ongeveer 80 euro per jaar. Zo zet je de energiemeter niet alleen in om het energieverbruik van apparaten te meten, maar ook als ‘energiekostenmeter’. Om besparen makkelijker te maken, hebben wij de top 5 grootste sluipverbruikers voor je in kaart gebracht: 

  • Kleine elektrische boiler (150 kWh sluipverbruik per jaar)
  • PC (150 kWh per jaar)
  • TV-decoder met harde schrijf (130 kWh per jaar)
  • Internetmodem (80 kWh per jaar)
  • Kokendwaterkraan (80 kWh per jaar)

Zo voorkom je sluipverbruik

Spoor je sluipverbruikers op en breng dit verbruik omlaag met een simpele handeling. Sluit bijvoorbeeld zoveel mogelijk sluipverbruikers op één stekkerdoos. Door de stekkerdoor uit te schakelen, schakel je alle apparaten die hierop zijn aangesloten in één keer uit.

Een ander hulpmiddel om sluipverbruik terug te dringen is de standby killer. Een standby-killer is een apparaat dat sluipverbruik voorkomt door het toestel helemaal uit te schakelen als het in de standby stand staat. Als je de afstandsbediening weer op het toestel richt, vangt de standby-killer het signaal op en zorgt ervoor dat het apparaat weer aanspringt.

Een slimme energiemeter: hetzelfde, maar toch anders

Met een energiemeter meet je het stroomverbruik van één van jouw apparaten. De energiemeter verschilt hiermee direct van een slimme energiemeter. Deze meet namelijk het totale verbruik van al je elektrische apparaten. De slimme energiemeter stuurt daarnaast vaak verbruiksgegevens direct naar de netbeheerder en energieleverancier door. Anders dan met een slimme energiemeter, meet je met een energiemeter gemakkelijk het individuele energieverbruik van apparaten in huis.

Verschillende energiemeters

Energiemeters zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar. Veel energiemeters kennen dezelfde kenmerken. Zo hebben de meeste energiemeters een lcd-schermpje dat het verbruik in euro’s en in kilowattuur weergeeft. Energiemeters meten over het algemeen: frequentie, vermogensfactor, vermogen, stroom en spanning.

Spaar voor de energiemeter bij Exclusief

Wij helpen je graag op je energiekosten besparen. Wij hechten namelijk veel waarden aan duurzaam stroomverbruik. Daarom bieden wij je via het Exclusief programma graag de energiemeter aan. Zo helpen wij je gemakkelijk op weg met besparen op energie.

Deel deze pagina

Meer over besparen op energie