Energie besparen: wat moet je NIET doen?

Korter douchen, truien aan, lichten uit… Ook jij bent vast op zoek naar manieren om de energierekening omlaag te brengen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Maar let op: er zijn ook dingen die je juist beter niet kunt doen. Wat niet? Dat lees je hieronder. En natuurlijk geven we meteen ook praktische tips wat je dan beter wel kunt doen om te besparen.

1. NIET doen: het gas helemaal afsluiten

“Een torenhoge gasprijs? Dan maar helemaal geen gas verbruiken.” Dat klinkt slim. Toch is dit geen goed idee. Je huis moet minstens zo’n 15 graden zijn. Anders kun je vochtproblemen en schimmel krijgen. Dat is niet goed voor je huis en voor je gezondheid. Ook kunnen de leidingen van je verwarming en je waterleiding in de winter bevriezen. Ze kunnen zelfs kapot vriezen.

WEL doen:

 • Stook eens een graadje lager. Voor elke graad minder bespaar je al snel 7% gas per jaar.
 • Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast omlaag. Het blijft dan nog lang genoeg aangenaam in huis.
 • Zijn er kamers waar je nooit komt? Zet dan de thermostaatkraan van die radiatoren op vorstvrij.
 • Zorg dat radiatoren vrij staan en goed hun warmte kunnen verspreiden. Zet er dus geen bank of kast voor. Leg er geen spullen op. Gebruik ook geen radiatorombouw en zorg dat er geen vensterbank boven hangt.
 • Zet de temperatuur van het water van je cv-ketel omlaag.
 • Zorg voor betere isolatie in huis. Zo pak je makkelijk zelf naden en kieren aan.

2. NIET doen: zomaar overstappen op elektrische verwarming

Veel mensen denken dat elektrisch verwarmen nu een slimme keuze is. Want door het gebruik van keramische kachels, elektrische straalkachels of elektrische convectorkachels verbruik je minder gas. Toch adviseren we om hier niet helemaal op over te stappen. Want ze vreten stroom. Ze verbruiken al gauw 1500 tot 2500 Watt per uur. Dat kost € 0,60 tot € 1,- per uur (bij een stroomprijs van € 0,40).

Plaatselijk verwarmen

WEL doen:

 • Soms kan elektrisch verwarmen wel slim zijn. Zit je langere tijd op één plek? Plaats dan alleen dáár infraroodverwarming of een andere elektrische kachel. Dan kan de thermostaat in de rest van het huis omlaag.
 • Gebruik slimme radiatorknoppen. Hiermee regel je de radiatoren in verschillende kamers los van elkaar. Dit doe je via een ‘multi zone systeem’, zoals die van Tado en Honeywell Evohome. Deze bedien je handig via een app.
 • Gebruik een slimme thermostaat. Deze stemt de verwarming zelf af op jouw gedrag.

3. NIET doen: een houtkachel kopen

Denk je erover een houtkachel te kopen om te besparen? Let op, want er zijn diverse redenen om dit niet te doen:

 1. Moderne HR-ketels werken efficiënter dan houtkachels. Ook hebben ze een lagere CO2-uitstoot.
 2. In de rook van een houtvuur zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof en koolmonoxide.
 3. Het is prijzig. Naast de kosten en de aanleg voor de kachel zelf is de houtprijs enorm gestegen.
 4. Is het windstil of mistig? Dan blijven rook en rooklucht om het huis hangen. Niet alleen onprettig en ongezond voor jezelf, maar ook voor de buren.

WEL doen:

4. NIET doen: de vloerverwarming uitzetten

Heb je vloerverwarming die op de cv-ketel is aangesloten? Zet deze niet uit. Hij verwarmt namelijk juist efficiënt op lage temperaturen. Maar deze temperaturen moeten niet teveel schommelen. Laat je je vloerverwarming toch helemaal afkoelen? Dan duurt het heel lang voordat de vloer weer warm is. Zonde, want dan is de besparing van verwarmen op lage temperaturen helemaal weg.

WEL doen:

5. NIET doen: tapwater onder 60 graden zetten

Een goede tip om energie te besparen is de watertemperatuur van je cv-ketel omlaag zetten. Maar let op: Heb je een combiketel? Deze zorgt voor je verwarming (ruim 80%) én voor het tapwater (zo’n 17%). Zet de temperatuur van het tapwater in de cv-ketel (kraan en douche) nooit lager dan 60 graden. Want dan verhoog je de kans op een besmetting met legionella.

WEL doen:

6. NIET doen: verwarmen met waxinelichtjes

Een bloempotkachel is een terracotta pot met waxinelichtjes om te verwarmen. Gebruik deze liever niet. Zo’n pot geeft lang niet zoveel warmte af als je gewone verwarming. Je hebt ook veel waxinelichtjes nodig. Daarnaast komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof en koolmonoxide. En de gassen die vrijkomen blijven in je kamer hangen. Het is ongezond én brandgevaarlijk.
Hetzelfde geldt voor bio-ethanol- en brandgelkachels en andere kaarsen.

WEL doen:

 • Een gezellig avondje op de bank? Met een warmtedeken of een warmtekussen, zoals het Sit & Heat plofkussen, blijf je lekker warm. Elke graad die je minder kunt stoken scheelt weer.

Besparen begint met inzicht

We adviseren je om eerst goed inzicht te krijgen in je verbruik. Wat zijn de energieslurpers in jouw huis? Waaraan verbruik je gas en stroom? Als je dat weet, maak je de slimste keuzes om je rekening omlaag te brengen. Zo krijg je inzicht:

Slimme meter: verbruik per uur
Ben je klant bij Vattenfall? Geef ons dan toestemming om je slimme meter uit te lezen. We doen dit elk uur. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek naar sluipverbruik en energievretende apparaten.

Geef nu toestemming

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht
Jonge man brengt radiatorisolatie aan in zijn huis

Meegroeien of sneller gaan?

Je kunt met ons meegroeien maar je kunt ook sneller gaan door zelf stappen te zetten. De een kiest voor kleine veranderingen en zet de verwarming voortaan de hele winter een graad lager. De ander gaat voor nul op de meter en verbouwt het hele huis. En weer een ander kiest voortaan voor fossielvrije energie. Elke stap brengt een fossielvrij leven dichterbij. Daar helpen we je graag bij.