Ontwikkelingen van deze week
In de afgelopen week bleven de prijzen op de termijnmarkten van zowel gas als elektriciteit relatief hoog. De hele wereld kijkt gespannen naar de situatie in het Midden-Oosten naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas. Hierdoor werden er op de energiemarkten forse risicopremies meegenomen in de prijzen.
Het conflict heeft momenteel nog erg weinig impact op de fysieke levering van gas aan Europa, maar bij verdere escalatie bestaat er de kans op een olie-embargo van Arabische landen tegen het westen. In 1973 is zo naar aanleiding van de Jom Kipoer-oorlog ook de oliecrisis ontstaan. Daarbij verhoogden landen als Saoedi-Arabië, Irak en Koeweit hun olieprijzen met 70% en verlaagden ze hun productie.
Afnemende spanningen
Vanaf afgelopen dinsdag (24 oktober) zijn de prijzen op de energiemarkten weer gaan dalen. Dit was naar aanleiding van een persconferentie van de Finse politie, die heeft vastgesteld dat de Balticconnector (de gaspijpleiding tussen Finland en Estland) is beschadigd door het anker van een Chinees containerschip. Dit nieuws zorgde voor wat minder geopolitieke spanning, omdat de beschadigingen dus niet het gevolg waren van sabotage, wat eerder het idee was. Hierdoor nam de spanning op de energiemarkt wat af.
De daling is ook deels toe te schrijven aan de milde temperaturen die de komende weken in Nederland en de rest van Noordwest-Europa voorspeld worden. De verwachting is dat deze iets boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar zullen liggen. Verder is er voldoende aanvoer van LNG en zijn de gasopslagen in zowel Nederland als Europa met gemiddeld 99% goed gevuld. Dit heeft een drukkend effect op de gasprijzen.
Langjarig LNG-contract
Afgelopen week werd bekend dat Shell een langjarig contract heeft afgesloten met Qatar Energy voor de levering van LNG. Dit contract zal ingaan vanaf 2026 met een looptijd van zeventwintig jaar, waarbij er 3,5 miljoen ton aardgas per jaar vanuit Qatar naar de havens van Rotterdam verscheept zal worden. Dit is genoeg voor ongeveer 10% van de jaarlijkse Nederlandse gasbehoefte. Door de hoge kostprijs van LNG zal dit echter niet direct betekenen dat de gasprijs op de Nederlandse markten vanaf 2026 zal dalen. Wel leidt het mogelijk tot een minder volatiele gasmarkt, omdat er door de leveringszekerheid geen concurrentie is met bijvoorbeeld Azië.
Ontwikkeling energieprijzen in beeld:
In de grafieken en jaarblokken ziet u de gevolgen van deze ontwikkelingen op de energiemarkt terug in de energieprijzen.