Ontwikkelingen van deze week
De marktpartijen moeten nu het gas dat niet door Rusland geleverd wordt elders inkopen op de Europese gasmarkt. Volgens berekeningen van Icis consultancy levert Gazprom hiermee, samen met de beëindiging van gasleveringen aan Bulgarije, Polen en Finland, op jaarbasis ongeveer 20bcm minder gas aan Europa.
Daarnaast werd gisteren bekend dat de EU overeenstemming heeft bereikt over een boycot van Russische olie. Dit zorgde vervolgens voor stijgende olie- en gasprijzen.
Onzekerheid op kolenmarkt
Ook op de kolenmarkt stegen de prijzen. Dit kwam door onzekerheid over de vraag of de boycot van Russische kolen die per augustus van kracht zal zijn, wel goed opgevangen kan worden. Ondanks het feit dat de voorraden in de Europese havens alleen maar toenemen, blijft dit boven de markt hangen.
Spotmarkt
Gedurende het afgelopen hemelvaartweekend werden er op diverse dagen overdag weer negatieve prijzen genoteerd. Met de afgenomen wind zijn de spotprijzen voor elektriciteit inmiddels weer opgelopen. De spotprijzen van gas zijn door de eerder genoemde beëindiging van leveringen door Gazprom gestegen tot net boven €90 per MWh. Vandaag (1 juni) lijkt de levering van Russisch gas ten opzichte van gisteren weer met 6% te zijn gestegen, wat een dalend effect op de gasprijzen kan hebben.
Ontwikkeling energieprijzen in beeld:
In de grafieken en jaarblokken ziet u de gevolgen van deze ontwikkelingen op de energiemarkt terug in de energieprijzen.