Ontwikkelingen van deze week
Het milde weer heeft voor lagere grondstof- en CO2-prijzen gezorgd. Op basis van de huidige weersvooruitzichten is de kans op een terugkeer van sterke kou beperkt. Hierdoor zijn er weinig risicopremies in de termijnprijzen voor de komende maanden opgenomen.
We zien echter dat de olieprijzen al enige tijd stijgen doordat de olievoorraden afnemen. Dit komt mede door productiebeperkingen vanuit olieproducerende landen, die al langere tijd gelden. Daarnaast heerst er een positief sentiment door het mondiaal verder uitrollen van coronavaccins. Het ligt in de lijn der verwachting dat de productiebeperkingen de komende maanden worden afgebouwd, wat mogelijk zal resulteren in stabiliserende olieprijzen. De olieprijzen beïnvloeden vooral de gasprijzen voor levering voor de komende jaren.
CO2-markt blijft onvoorspelbaar
De CO2-prijzen zijn weer iets gedaald, maar de CO2-markt blijft onvoorspelbaar. De grens van 40 €/ton werd recent doorbroken en voorlopig als plafond gezien. April is voor deelnemende bedrijven wederom de deadline om genoeg emissierechten aan te kopen voor hun emissies in 2020. Dit kan zorgen voor een wat hogere vraag naar emissierechten de komende maand.
Er is momenteel voldoende gas beschikbaar en dat is terug te zien in de gasprijzen op de spotmarkt. Met een prijs van ongeveer 15 €/MWh is dit relatief laag voor februari, hoewel we de afgelopen twee jaar nóg lagere prijzen hebben gezien rond deze tijd. Deze en volgende week verwachten we relatief weinig wind in Noordwest Europa, met als gevolg dat we iets hogere prijsniveaus kunnen zien op de spotmarkt voor elektriciteit.