Ontwikkelingen van deze week
De weersomstandigheden zetten de afgelopen weken de toon op de energiemarkt. De kou is inmiddels het land uit. Het gevolg hiervan is dat de energieprijzen op de termijnmarkt dalen, dit is met name zichtbaar voor levering op de korte termijn (de komende maanden).
Temperaturen weer omhoog
Afgelopen weken zagen we de energieprijzen op de termijnmarkt sterk oplopen. Dit kwam door temperaturen die zich ver onder het gemiddelde bevonden. De hogere energievraag bracht het risico met zich mee dat er voor een langere periode verhoogde prijsniveaus zichtbaar zouden zijn. Dit komt onder andere doordat er een flink beroep gedaan moest worden op de gasvoorraden. Met de stijgende temperaturen verdwijnen de risicopremies echter weer uit de markt. Er wordt namelijk verwacht dat de winter zo goed als voorbij is met de huidige weersvooruitzichten. De komende weken lijkt het erop dat de temperaturen boven het gemiddelde zal blijven dat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De energievraag blijft daarmee beperkt.
Olievoorraden nemen toe
De termijnprijzen voor levering op de lange termijn (de komende jaren) hebben echter minder van hun recente stijgingen ingeleverd. Dit komt door oplopende CO2- en olieprijzen. Deze hebben een duidelijk effect op de elektriciteits- en gasprijzen verder vooruit. De olievoorraden nemen door productiebeperkingen en een stijgende vraag weer toe. We zien dat de CO2-prijzen record na record breken en boven de 40 €/ton zijn gekomen. De reden hiervoor is voornamelijk sentimentgedreven. Het uitrollen van de coronavaccins biedt perspectief op een einde van de lockdowns. Het ziet er momenteel naar uit dat de psychologische grens van 40 €/ton voorlopig de plafondprijs is. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk dat de prijzen de weg naar boven vinden naarmate we verder uit de coronacrisis komen.
Op de spotmarkt zien we dat de energieprijzen dalen. Dit is in lijn met de stijgende temperaturen.