Opbouw zakelijke energiekosten

Informatieplicht energiebesparing in 2019

Zeker 100.000 bedrijven in Nederland zijn niet alleen verplicht om actief bezig te zijn met energie besparen, ze moeten vanaf nu ook bewijzen dat ze voldoende energiebesparende maatregelen hebben genomen. Maar hoe werkt die informatieplicht energiebesparing precies en geldt dat ook voor uw bedrijf?

Informatieplicht voor bedrijven die veel energie verbruiken

Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (aard)gas per jaar? Dan valt u onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. Daarmee heeft u er naast de energiebesparingsverplichting vanaf 2019 ook een informatieplicht bij.

Waarom wordt de informatieplicht aan de Wet milieubeheer gekoppeld?

In 2013 is in het Energieakkoord afgesproken dat Nederland in 2020 maar liefst 100 petajoule minder energie verbruikt dan in 1990. Petajoule, dat zijn wel 12 nullen, oftewel 100 biljoen kWh. Best veel toch?

Er is nog behoorlijk wat werk aan de winkel om deze doelstelling te behalen. De overheid zet daarom alles op alles en heeft de informatieplicht toegevoegd aan de Wet milieubeheer.

Regeling activiteitenbesluit - doe de check

Weten of én hoe u moet voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht?

Doe de Wetcheck Energiebesparing

Informatieplicht Wet milieubeheer

Wat houdt de informatieplicht energiebesparing in?

Dit houdt in dat u elke vier jaar via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een rapport moet insturen, waarin u aantoont dat u alle erkende energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak heeft doorgevoerd. De overheid gaat hier vervolgens op handhaven, waarbij sancties opgelegd kunnen worden.

De informatieplicht is ingegaan per 1 juli 2019. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 uw eerste rapport voor de informatieplicht bij de RVO in had moeten dienen. Nog niet gerapporteerd? Doe de DuurzaamheidsScan en ga aan de slag om sancties te voorkomen.

N.B.: Als u verplicht bent om een EED-audit uit te voeren, dan heeft u iets langer de tijd om uw rapport in te dienen: namelijk tot 5 december 2019.

Start vandaag nog met energie besparen

We hebben de erkende besparingsmaatregelen op een rij gezet. Kijk direct welke maatregelen dit voor uw bedrijfstak zijn.

Doe de Wetcheck Energiebesparing

Advies over energiebesparing voor uw bedrijf

Met onze DuurzaamheidsScan krijgt u direct inzicht in de besparingsmogelijkheden van uw gebouw(en).

Wilt u persoonlijk advies over uw bedrijf? Bel ons dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze energie-experts.

bel 020 892 00 75

Maak een afspraak

informatieplicht rvo