Is de EED energie-audit verplicht voor uw bedrijf?

Om bedrijven te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen heeft de overheid de EED energie-audit verplicht gesteld. U dient uw energie-auditverslag digitaal in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen vier jaar na indiening van uw vorige energie-auditverslag. Hoe zit dat precies? Lees hier alles wat u moet weten over de energie-audit.

Wat is de EED energie-audit?

Europese Energie-Efficiency Richtlijn

EED staat voor Energy Efficiency Directive, beter bekend als de Europese Energie-Efficiency Richtlijn. Deze EED-richtlijn is in 2012 ingevoerd om meer energie-efficiëntie te behalen. In juli 2015 heeft de overheid daar een audit-regeling aan toegevoegd: elke vier jaar moeten grote bedrijven in Nederland verplicht een energie-audit uitvoeren.

De EED-auditplicht geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen uw onderneming. Ook geeft de audit inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan. Het gaat hier onder andere om het energiegebruik van gebouwen, installaties, industriële processen en het zakelijk vervoer.

Voor de EED energie-audit verzamelt u actuele informatie over het energieverbruik van uw bedrijf. Dit gedetailleerde rapport dient u in bij het bevoegd gezag (meestal de gemeente). Ook voor uzelf is dit verbruiksoverzicht heel handig. U krijgt hiermee namelijk inzicht in alle energiebesparingskansen voor uw bedrijf.

Goed om te weten

Alle bedrijven die vallen onder het Activiteitenbesluit milieubeheer, hebben er een informatieplicht energiebesparing bij gekregen. Uiterlijk in 2019 moesten deze bedrijven aan de informatieplicht voldoen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor welke bedrijven is de energie-audit (EED) verplicht?

U bent verplicht om de EED-auditplicht uit te voeren als u een grote onderneming heeft, die geen kmo-status heeft volgens de Europese uitgangspunten. Hiervan is sprake als uw onderneming (of instelling met een economische activiteit) een van deze 2 punten heeft:

  • 250 fte of meer, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.
  • een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Alternatieve invulling EED-auditplicht

Sommige ondernemingen hoeven geen EED energie-auditrapport in te dienen, omdat zij al op alternatieve wijze invulling geven aan de EED-auditplicht. Het gaat om:

  • ondernemingen die een Europees of internationaal gecertificeerd energiebeheersysteem toepassen. Om precies te zijn ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051. Deze ondernemingen voeren al een EED-auditplicht uit.
  • bedrijven met een keurmerk dat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat erkend is. Dit keurmerk moet betrekking hebben op de gehele onderneming. Een voorbeeld hiervan is de CO2-prestatieladder.

Voldoen aan de EED energie-audit met de CO2-prestatieladder

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een aantal keurmerken benoemd die als alternatieve invulling gelden van de EED energie-audit. De eisen van de CO2-prestatieladder vanaf niveau 3 komen overeen met de eisen die aan de EED energie-audit worden gesteld. Een certificering vanaf niveau 3 op de CO2-prestatieladder is daarom als acceptabel erkend voor de auditverplichting.

Lees meer over de prestatieladder

Bent u energie-audit plichtig?

Checklist EED energie-audit

Als u op één van de volgende vragen ‘Nee’ antwoordt, dan moet u een energie-audit laten uitvoeren:

  • Uw bedrijf heeft een energiebesparingsonderzoek verricht,
  • Uw bedrijf is toegetreden tot de MJA of MEE,
  • Uw bedrijf past een gecertificeerd energiemanagementsysteem toe (ISO 50001),
  • Uw bedrijf past gecertificeerd CO2-reductiemanagement toe (ISO 14001).

EED energie-audit, zo pakt u het aan

In het energie-audit verslag geeft u een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen uw bedrijf. Het gaat om het energieverbruik van gebouwen, processen, installaties, vervoer en warmte.

U kunt de energie-audit zelf uitvoeren of dit laten doen door een externe partij. Daarbij kunt u gebruikmaken van het adviesdocument, rapportage-format en de checklist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). U stuurt het energie-audit verslag naar het bevoegd gezag. Dit is meestal de gemeente. Die controleert of u voldoet aan alle verplichtingen.

Aandachtspunten EED-rapportage

De criteria waaraan een Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) energie-auditrapport moet voldoen staan in het Besluit energie-audit. Houd rekening met de volgende aandachtspunten:

  1. Meerdere vestigingen
    Heeft u meerdere vestigingen? Maak dan per vestiging een gedetailleerd rapport van het energieverbruik én een overzichtsrapport met conclusies en algemene zaken (zoals het vervoer).

  2. Duidelijke conclusie
    Maak een samenvatting van alles in het rapport, inclusief analyse van de gegevens. Zo heeft het bevoegd gezag snel overzicht van de zaken die voor uw bedrijf belangrijk zijn.

  3. Goede beschrijving van uw bedrijf
    Leg met een goede beschrijving uit hoe uw bedrijf in elkaar zit en maak inzichtelijk hoe u alle informatie in uw rapport heeft bepaald.

  4. Neem de lezer mee
    Beschrijf per vestiging welke systemen in uw bedrijf energie verbruiken. Doe dit zowel kwantitatief als kwalitatief. Wat zijn bijvoorbeeld uw doelstellingen ten aanzien van MVO?

  5. Energieverbruik in cijfers
    Haal alle verbruikscijfers boven tafel en vermeld daarbij de kosten en CO2-uitstoot. Dit geeft inzicht in uw besparingskansen. Deze informatie vindt u eenvoudig in Mijn Vattenfall Zakelijk.

  6. Energiebesparingsmaatregelen
    Welke maatregelen gaat u nemen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen? Per bedrijfstak zijn lijsten beschikbaar met erkende energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

  7. Plan van aanpak
    Het is niet verplicht, maar wel een waardevolle toevoeging: beschrijf in een plan van aanpak hoe u daadwerkelijk energie gaat besparen en welke stappen u gaat nemen om uw CO2-uitstoot naar beneden te brengen.

De EED energie-audit uitbesteden?

Wij brengen u graag in contact met ervaren dienstverleners die de energie-audit voor u kunnen uitvoeren. Bel 020 892 00 75 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze energie-experts.

Maak een afspraak

Ook interessant voor u?

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering