1. Grootzakelijk
  2. Energie besparen
  3. Wet milieubeheer energiebesparing

Wat betekent de Wet milieubeheer voor uw bedrijf?

Energiebesparing, alle ondernemers hebben ermee te maken. Minder energie verbruiken is niet alleen gunstig voor het milieu, financieel gezien levert het u ook voordelen op. De kans bestaat dat u volgens de Wet milieubeheer zelfs verplicht bent om actief bezig te zijn met energiebesparing. Hoe zit dat precies met die milieuwet en regelgeving?

Milieuwet en regelgeving, zo zit het

De energiebesparings- en informatieplicht:

Wanneer u onder het activiteitenbesluit milieubeheer valt, dan bent u verplicht actief energie te besparen. In 2019 is daar een informatieplicht energiebesparing bijgekomen. We leggen beide plichten graag aan u uit:

Energiebesparingsplicht: Wanneer uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (aard)gas per jaar verbruikt? Dan bent u volgens artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit verplicht om alle erkende energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te nemen. De erkende maatregellijsten zijn beschikbaar per bedrijfstak.

Informatieplicht: Bovenop de energiebesparingsplicht heeft u ook een informatieplicht. Dit houdt in dat u elke vier jaar via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een rapport moet insturen, waarin u aantoont dat u alle verplichte  energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak heeft doorgevoerd. De overheid gaat hier vervolgens op handhaven, waarbij sancties opgelegd kunnen worden.

De andere wettelijke verplichtingen:

Naast de energiebesparingsplicht en de informatieplicht heeft de overheid met name voor de grotere bedrijven een aantal aanvullende plichten in het leven geroepen:  

Auditplicht: Om bedrijven te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen heeft de overheid de European Energy Directive (EED) audit verplicht gesteld. U dient uw energie-auditverslag digitaal in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen vier jaar na indiening van uw vorige energie-auditverslag. 

Energielabelplicht: Heeft u een pand met een gebruiksoppervlakte van minimaal 50 m2 dat u wilt verkopen of verhuren? Dan heeft u een geldig energielabel nodig. Heeft uw pand een kantoor dat groter is dan 100 m2, dan moet uw pand vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben.

Start vandaag nog met energie besparen!

Bent u al milieuwet proof? Doe de wetchecker van de Rijksoverheid! U ziet dan direct welke plichten u heeft. En u kunt meteen alle erkende energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak downloaden.

Doe de wetchecker energiebesparing

Ook interessant voor u

Samen op weg naar fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering