EED energie-audit, ook verplicht voor uw bedrijf?

Om bedrijven te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen heeft de overheid de EED energie-audit verplicht gesteld. U dient uw energie-auditverslag digitaal in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen vier jaar na indiening van uw vorige energie-auditverslag, maar uiterlijk op 31 december 2020. Hoe zit dat precies? Lees hier alles wat u moet weten over de energie-audit.

Wat is een EED-audit?

De Europese Energie-Efficiency Richtlijn

EED staat voor Energy Efficiency Directive, beter bekend als de Europese Energie-Efficiency Richtlijn. Deze EED-richtlijn is in 2012 ingevoerd om meer energie-efficiëntie te behalen in 2020. In juli 2015 heeft de overheid daar een regeling aan toegevoegd: elke vier jaar moeten grote bedrijven in Nederland verplicht een energie-audit uitvoeren.

Voor deze EED-audit verzamelt u actuele informatie over het energieverbruik van uw bedrijf. Dit gedetailleerde rapport dient u in bij het bevoegd gezag (meestal de gemeente). Voor uzelf is dit verbruiksoverzicht heel handig! U krijgt hiermee namelijk inzicht in energiebesparingskansen voor uw bedrijf.

Goed om te weten

Alle bedrijven die vallen onder het Activiteitenbesluit milieubeheer, hebben er een informatieplicht energiebesparing bij gekregen. Uiterlijk in 2019 moesten deze bedrijven aan de informatieplicht voldoen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor welke bedrijven is de energie-audit (EED) verplicht?

Niet alle bedrijven in Nederland moeten een verplichte energie-audit uitvoeren. Dit geldt alleen voor grote ondernemingen, namelijk bedrijven met:

 • 250 personen (fte) of meer in dienst
 • een jaaromzet groter dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro

* Uitzonderingen: bedrijven die zijn toegetreden tot de MEE, de MJA3 of die Europees of internationaal gecertificeerd zijn (zoals ISO 14001, ISO 50001, BREEAM, LEED).

Whitepaper: In 5 stappen uw CO₂ reduceren

In deze whitepaper leest u wat de CO2-prestatieladder is en hoe u zorgt dat deze in uw voordeel werkt.

Download de whitepaper

Checklist EED energie-audit

Als u op de volgende vragen ‘nee’ antwoordt, dan moet u een energie-audit laten uitvoeren:

 • Uw bedrijf heeft een energiebesparingsonderzoek verricht
 • Uw bedrijf is toegetreden tot de MJA of MEE
 • Uw bedrijf past een gecertificeerd energiemanagementsysteem toe (ISO 50001)
 • Uw bedrijf past gecertificeerd CO2-reductiemanagement toe (ISO 14001)

EED energie-audit, zo pakt u het aan

In het energie-audit verslag geeft u een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen uw bedrijf. Het gaat om het energieverbruik van gebouwen, processen, installaties, vervoer en warmte.

U kunt de energie-audit zelf uitvoeren of dit laten doen door een externe partij. Daarbij kunt u gebruikmaken van het adviesdocument, rapportage-format en de checklist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). U stuurt het energie-audit verslag naar het bevoegd gezag. Dit is meestal de gemeente. Die controleert of u voldoet aan alle verplichtingen.

Aandachtspunten bij uw EED-rapportage:

 1. Meerdere vestigingen
  Heeft u meerdere vestigingen? Maak dan per vestiging een gedetailleerd rapport van het energieverbruik én een overzichtsrapport met conclusies en algemene zaken (zoals het vervoer).

 2. Duidelijke conclusie
  Maak een samenvatting van alles in het rapport, inclusief analyse van de gegevens. Zo heeft het bevoegd gezag snel overzicht van de zaken die voor uw bedrijf belangrijk zijn.

 3. Goede beschrijving van uw bedrijf
  Leg met een goede beschrijving uit hoe uw bedrijf in elkaar zit en maak inzichtelijk hoe u alle informatie in uw rapport heeft bepaald.

 4. Neem de lezer mee
  Beschrijf per vestiging welke systemen in uw bedrijf energie verbruiken. Doe dit zowel kwantitatief als kwalitatief. Wat zijn bijvoorbeeld uw doelstellingen ten aanzien van MVO?

 5. Energieverbruik in cijfers
  Haal alle verbruikscijfers boven tafel en vermeld daarbij de kosten en CO2-uitstoot. Dit geeft inzicht in uw besparingskansen. Deze informatie vindt u eenvoudig in Mijn Vattenfall Zakelijk.

 6. Energiebesparingsmaatregelen
  Welke maatregelen gaat u nemen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen? Per bedrijfstak zijn lijsten beschikbaar met erkende energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

 7. Plan van aanpak
  Het is niet verplicht, maar wel een waardevolle toevoeging: beschrijf in een plan van aanpak hoe u daadwerkelijk energie gaat besparen en welke stappen u gaat nemen om uw CO2-uitstoot naar beneden te brengen.

 8. EED-audit uitbesteden?
  Wij brengen u graag in contact met ervaren dienstverleners die de energie-audit voor u kunnen uitvoeren. Bel 020 892 00 75

Zakelijk advies over energiebesparen?

Wilt u direct persoonlijk advies over uw bedrijf? Bel dan 020 892 00 75 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze energie-experts.

Maak vrijblijvend een afspraak

Ook interessant voor u?

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering