1. Grootzakelijk
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Activiteitenbesluit milieubeheer

Activiteitenbesluit milieubeheer: verplicht energie besparen

Elk bedrijf doet er slim aan om energie te besparen en soms is het zelfs een ‘moetje’ vanuit de overheid. Verbruikt uw bedrijf ook veel energie? Dan is de kans groot dat u onder het Activiteitenbesluit milieubeheer valt en daarmee verplicht bent om actief te besparen. Maar waar moet u dan precies aan voldoen? We leggen het aan u uit.

Verplichtingen vanuit de activiteitenregeling milieubeheer

Erkende energiebesparende maatregelen

Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (aard)gas per jaar?* Dan bent u volgens artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit verplicht om alle erkende energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te nemen. De erkende maatregellijsten zijn beschikbaar per bedrijfstak.

* Bedrijven die al vallen onder het Europese CO2-rechtensysteem, glastuin­bedrijven die deelnemen aan het CO2-vereveningssysteem of deelnemers aan meerjarenafspraken voor energie-efficiëntie zijn uitgezonderd van de regeling activiteitenbesluit.

Strenger toezicht op energiebesparing

De overheid gaat strenger handhaven op de energiebesparings­verplichting van bedrijven. Valt uw bedrijf onder de activiteitenregeling milieubeheer? Dan heeft u er een informatieplicht bij gekregen. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een rapport over uw energiebesparingsactiviteiten had moeten opsturen.

Alles over de Wet milieubeheer

Wat is het Activiteitenbesluit milieubeheer?

Het Activiteitenbesluit is onderdeel van de Wet milieubeheer, de wet die in het leven geroepen is om het milieu te beschermen. In het Activiteitenbesluit staan praktische maatregelen waarmee u voldoet aan deze wet, zoals alle erkende maatregelen voor energiebesparing per bedrijfstak.

Hoe kan ik voldoen aan het activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer?

Om te zorgen dat u precies weet aan welke energiebesparings­verplichtingen u moet voldoen, heeft de overheid voor 19 bedrijfstakken erkende maatregelen aangewezen. Voert u de maatregelen voor uw bedrijfstak door? Dan voldoet u direct aan eisen vanuit het Activiteitenbesluit energiebesparing. 

Bekijk hier welke maatregelen er zijn.

Hoe werkt de informatieplicht energiebesparing?

Ongeveer 125.000 bedrijven in Nederland zijn niet alleen verplicht om actief bezig te zijn met energie besparen, ze moeten vanaf nu ook bewijzen dat ze voldoende energiebesparende maatregelen hebben genomen. Maar hoe werkt die informatieplicht energiebesparing precies en geldt dat ook voor uw bedrijf?

Lees het op de pagina Informatieplicht energiebesparing.

Hoe weet ik of mijn bedrijf moet voldoen aan de informatieplicht?

Weten of én hoe u moet voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht? Doe de Wetcheck Energiebesparing en ontdek welke verplichtingen uw bedrijf heeft.

Geldt de opwek van hernieuwbare energie als een energiebesparende maatregel?

Nee, voor de energiebesparingsplicht gaat het om maatregelen die het verbruik van kWh elektriciteit en/of m3 (aard)gas verminderen, bijvoorbeeld isolatie of ledverlichting. Hoewel u flink kunt besparen door te verduurzamen is de opwek van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie, geen energiebesparende maatregel.

Start vandaag nog met energie besparen!

Bent u al milieuwet proof? Doe de wetchecker van de Rijksoverheid! U ziet dan direct welke plichten u heeft. En u kunt meteen alle erkende energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak downloaden.

Doe de wetchecker energiebesparing

Ook interessant voor u?

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering