Wet milieubeheer: energiebesparings- en informatieplicht, ook voor u?

Energiebesparing, alle ondernemers hebben ermee te maken. Minder energie verbruiken is niet alleen gunstig voor het milieu, financieel gezien levert het u ook voordelen op. De kans bestaat dat u volgens de Wet milieubeheer zelfs verplicht bent om actief bezig te zijn met energiebesparing. Hoe zit dat precies met die milieuwet en regelgeving?

Milieuwet en regelgeving, zo zit het

Valt u onder het activiteitenbesluit milieubeheer, dan bent u verplicht om actief energie te besparen. Ook krijgt u er dit jaar een informatieplicht energiebesparing bij.

Energiebesparingsplicht

Energiebesparingsplicht

Als uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (aard)gas per jaar verbruikt, dan moet u alle erkende maatregelen energiebesparing (met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar) voor uw bedrijfstak nemen.

Activiteitenbesluit milieubeheer

Informatieplicht

Informatieplicht

Vanaf 2019 krijgt u bovenop de energiebesparingsplicht ook een informatieplicht. Elke vier jaar moet u aantonen dat u alle verplichte  energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak heeft doorgevoerd.

Informatieplicht energiebesparing

Voldoet u al aan de Wet milieubeheer?

Binnen 1 minuut weet u welke wettelijke verplichtingen uw bedrijf volgens de milieuwet heeft en welke erkende maatregelen energiebesparing er voor uw bedrijfstak zijn.

Doe de check

Advies over energiebesparing voor uw bedrijf

Met onze DuurzaamheidsScan krijgt u direct inzicht in de besparingsmogelijkheden van uw gebouw(en).

Wilt u persoonlijk advies over uw bedrijf? Bel ons dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze energie-experts.

bel 020 892 00 75

Maak een afspraak

Milieuwet

Andere wettelijke verplichtingen in 2019

Auditplicht

Auditplicht

Om bedrijven te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen heeft de overheid de European Energy Directive (EED) audit verplicht gesteld. Elke vier jaar moeten grote bedrijven hun energieverbruik in kaart brengen.

EED energie-audit

Energielabelplicht

Energielabelplicht

Heeft u een pand met een gebruiksoppervlakte van minimaal 50 m2 dat u wilt verkopen of verhuren? Dan heeft u een geldig energielabel nodig. Heeft u een kantoor dat groter is dan 100 m2? Dan moet uw pand vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben.

Energielabel bedrijfspand