1. Home
  2. Gas & elektra
  3. Gas & elektra prijzen

Prijzen van gas en elektra

Prijzen van gas en elektra bekijken en vergelijken kan op verschillende manieren. In dit artikel delen we tips over de prijzen en waar je nog meer op kunt letten.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Prijzen van gas en elektra bekijken

De prijzen voor gas en elektra zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zo betaal je niet alleen een prijs voor je verbruik, maar ook vaste kosten en energiebelasting. Op onze pagina over energieprijzen lees je er meer over.

Om prijzen te vergelijken kun je eventueel gebruik maken van een vergelijkingssite. Je start met invullen van je postcode en wie je huidige aanbieder is. Daarna vul je je energieverbruik in. Vervolgens zie je op één pagina de prijzen van een stuk of zes aanbieders. Kijk niet alleen maar naar de prijs. Weeg een mogelijk prijsvoordeel wel af tegen andere dingen die met overstappen te maken hebben. Zoals een overstapboete of verschil in services.

Natuurlijk kun je ook zelf aanbiedingen op de websites van de gas en elektra aanbieders met elkaar vergelijken. En bij verschillende leveranciers uit laten rekenen hoeveel het Modelcontract Energie je kost per maand.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Prijsstijging gas en elektra

Heb je een contract met variabele leveringstarieven voor stroom en gas? Dan veranderen tijdens de looptijd van je contract de variabele leveringskosten. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Meestal wijzigen we deze energieprijs twee keer per jaar. Stijgen de prijzen, dan betaal je meer. Maar dalen de prijzen, dan betaal je natuurlijk minder. In Mijn Vattenfall kun je zien welk type contract je hebt. Heb je een contract met een vaste prijs? Dan wijzigen je leveringstarieven niet.

We waarderen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

Prijzen gas en elektra 2022

Volgens Milieu Centraal is het moeilijk om te bepalen wat je als consument in 2022 gemiddeld betaalt voor stroom en gas. Voor nieuwe contracten was dit gemiddelde in januari 2022 € 0,40 voor 1 kWh stroom en € 1,74 voor 1 m3 gas.

De prijs voor vaste contracten kan hiervan verschillen. Check daarom wanneer je contract afloopt. Heb je een contract met een variabele prijs, dan geven wij de nieuwe prijzen aan je door.

Prijsontwikkeling gas en elektra

De prijsontwikkeling van je gas en elektra kun je onder andere terugkijken op je jaarafrekeningen. En in de Vattenfall Energie-app. Onder Verbruik zie je wat je kosten per maand of per jaar zijn. Je kunt ze ook makkelijk vergelijken met dezelfde periode het jaar ervoor. Per onderdeel zie je precies of je meer of minder betaalt en waarom. Of je meer of minder verbruikt hebt, maar ook of de vaste kosten en belasting omhoog of omlaag zijn gegaan.

prijzen gas elektra

Het Centraal Bureau voor de statistiek houdt sinds 2018 de gemiddelde prijsontwikkeling van gas en elektra bij. Bekijk hier de prijsontwikkeling 2018-2020. Je kunt op deze pagina ook de prijsontwikkeling per maand selecteren, in een tabel bekijken of in een grafiek.

Gas en elektra aanbiedingen

We hebben verschillende gas en elektra aanbiedingen voor je. Bij sommige acties krijg je korting. Bij andere acties hebben we een leuk cadeau voor je. Bekijk het overzicht van de acties. Of ga direct naar energie aanvragen en kies daar voor een aantrekkelijk aanbod. En we hebben nog meer voordeel voor je. Meld je aan voor Exclusief. Elke maand dat je klant van ons bent, krijg je punten. Zo spaar je voor cadeaus of korting op uitjes. Ook daar krijg je energie van.

Meer lezen rond 'prijzen gas elektra'