1. Home
  2. Energie
  3. Energiemeter

Energiemeter: besparen op je energiekosten

Letten op je sluipverbruik is een stap in de richting naar binnen een generatie fossielvrij leven. Met de energiemeter meet je gemakkelijk het energieverbruik van apparaten in huis. Door deze informatie slim in te zetten, bespaar je een hoop op je energiekosten.

De energiekostenmeter, zo gebruik je hem

Bijna alle elektrische apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Dit heet sluipverbruik. Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Alle elektrische apparaten met een stekker zijn in meer of mindere mate sluipverbruikers. Met de energiemeter spoor je de grootste sluipverbruikers gemakkelijk op.

Door het voorkomen van sluipverbruik bespaar je op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dit oplopen tot ongeveer 80 euro per jaar. Zo zet je de energiemeter niet alleen in om het energieverbruik van apparaten te meten, maar ook als ‘energiekostenmeter’. Om besparen makkelijker te maken, hebben we de top 5 grootste sluipverbruikers voor je op een rijtje gezet: 

  • Kleine elektrische boiler (150 kWh sluipverbruik per jaar)
  • PC (150 kWh per jaar)
  • TV-decoder met harde schrijf (130 kWh per jaar)
  • Internetmodem (80 kWh per jaar)
  • Kokendwaterkraan (80 kWh per jaar)

Zo voorkom je sluipverbruik

Spoor je sluipverbruikers op en breng dit verbruik omlaag met een simpele handeling. Sluit bijvoorbeeld zoveel mogelijk sluipverbruikers aan op één stekkerdoos met aan- en uitschakelaar. Door de stekkerdoos uit te schakelen, schakel je alle apparaten die hierop zijn aangesloten in één keer uit.

Een ander hulpmiddel om sluipverbruik terug te dringen is de standby-killer. Een standby-killer is een apparaat dat sluipverbruik voorkomt door het toestel helemaal uit te schakelen als het in de standby-stand staat. Als je de afstandsbediening weer op het toestel richt, vangt de standby-killer het signaal op en zorgt ervoor dat het apparaat weer aanspringt.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Een slimme energiemeter: hetzelfde, maar toch anders

Met een energiemeter meet je het stroomverbruik van één van jouw apparaten. De energiemeter verschilt hiermee direct van een slimme energiemeter. Deze meet namelijk het totale verbruik van al je elektrische apparaten. De slimme energiemeter stuurt daarnaast vaak verbruiksgegevens direct naar de netbeheerder en energieleverancier door. Anders dan met een slimme energiemeter, meet je met een energiemeter gemakkelijk het individuele energieverbruik van apparaten in huis.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Verschillende energiemeters

Energiemeters zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar. De meeste energiemeters hebben een lcd-schermpje dat het verbruik in euro’s en in kilowattuur weergeeft. Energiemeters meten over het algemeen: frequentie, vermogensfactor, vermogen, stroom en spanning. Maar je hebt ook energiemeters op wifi die je via een app op je telefoon kunt uitlezen, bijvoorbeeld de slimme stekker.

Vattenfall-vrouw-man-keuken | Vattenfall energiebesparen

Energiebesparen met Exclusief

Via Vattenfall Exclusief bestel je gemakkelijk je bespaarproducten, bijvoorbeeld de handige energiemeter. Je weet dan precies hoeveel energie jouw televisie of keukenmachine verbruikt. Zo helpen wij je gemakkelijk op weg met energie besparen.

Deel deze pagina

Meer over energie besparen