1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Schoorsteen schoonmaken

Niet vergeten: de schoorsteen schoonmaken

Als je een houtkachel, open haard of oude gaskachel hebt, laat dan één keer per jaar je schoorsteen schoonmaken. De schoorsteen is onderdeel van je verwarmingssysteem en een goed onderhouden systeem stookt veilig. Laat de schoorsteenveger dus ieder jaar langskomen.

Verklein de kans op een schoorsteenbrand

Laat één keer per jaar de schoorsteen schoonmaken bij een houtkachel, open haard of oude gaskachel. Er zijn verschillende soorten schoorsteenkanalen: gemetseld of van staal. De schoorsteen van houtkachels en haarden bepaalt in grote mate of het stoken veilig en gezond verloopt. Een schone schoorsteen voert rookgassen sneller af. Dat is beter voor de gezondheid en verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Handig: bij een hr-ketel hoeft het niet

Bij een moderne hr-ketel hoef je het schoorsteenkanaal niet te reinigen, omdat gas geen roet achterlaat. Wel is het verstandig om elke 2 jaar je ketel te laten controleren. Zo weet je zeker dat alles optimaal werkt. 

Laat je cv-ketel onderhoud aan een expert over

Onderdelen van je cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Dat voorkom je met regelmatig onderhoud door een expert.

Lees meer over verwarmen