Stop sluipverbruik

Ongemerkt blijven veel apparaten toch stroom verbruiken als je ze niet gebruikt. Gelukkig is sluipverbruik eenvoudig te voorkomen.

Herken het sluipverbruik

Hoe weet je nou welke apparaten nog energie verbruiken als je ze niet gebruikt? Voor een deel kan je dit gewoon zien. Denk aan het rode lampje van de televisie of het klokje van de magnetron. Die verbruiken energie. Bij bijvoorbeeld opladers van je mobiele telefoon kan je het vaak voelen: zit er geen telefoon in de oplader maar is de oplader nog wel warm? Sluipverbruik (en brandgevaar trouwens)!

Bij een televisie kan dit sluipverbruik wel € 35 per jaar kosten.

En zo stop je het sluipverbruik

Sluipverbruik stoppen is eigenlijk heel gemakkelijk. Meestal is het al genoeg om de stekker uit het stopcontact te trekken of de aan/uit knop te gebruiken. Het apparaat écht uitzetten dus. Er bestaan allerlei manieren om het je makkelijker te maken.

Stekkerdozen met een schakelaar bijvoorbeeld. Met de schakelaar zet je alle stekkers uit en daarmee dus alle apparaten. Zo kan je bijvoorbeeld de televisie, de decoder en de spelcomputer in 1x uitzetten. Of de computer, de printer en de scanner.

Tijdschakelaar en stand-by killer

Andere opties zijn bijvoorbeeld een tijdschakelaar of een stand-by killer. Met een tijdschakelaar gaat alles wanneer je het wilt aan of uit. Een stand-by killer zet je apparaat helemaal uit als het in stand-by stand springt. Dit soort handige schakelaars zijn er in allerlei soorten. Bijvoorbeeld in vrolijke kleuren, met voetschakelaars of vanaf een afstand bedienbaar. Bij Exclusief zie je verschillende mogelijkheden.

Deel deze pagina

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Meer handige tips