Veel voorkomende vragen over stroomgebruik

Iedereen gebruikt stroom. Daardoor wordt er veel over stroomgebruik geschreven en gezegd. Niet alles klopt. Op deze pagina lees je hoe het precies zit rond een aantal veel voorkomende onderwerpen op het gebied van stroom. 

Handig: vier verschillende apparaten opladen met één stopcontact

We gebruiken steeds meer verschillende apparaten, waardoor vaak alle stopcontacten bezet zijn. Maar veel apparaten worden opgeladen met usb. Het voordeel daarvan is dat er USB-laders zijn waarmee je vier apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Als het lampje groen wordt, zijn je apparaten opgeladen. Daarna zet je 'm uit en gebruik je geen stroom meer.

Hoe het zit met sluipverbruik

Op het moment dat je een oplader niet gebruikt, kun je 'm beter uit het stopcontact halen. Anders gebruikt hij nog steeds stroom, dat heet 'sluipverbruik'.

Nieuwe opladers hebben daar minder last van dan oudere opladers. Maar in het algemeen geldt dat opladers oververhit kunnen raken als ze te lang aangesloten zijn. 

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Zo herken en voorkom je sluipverbruik

Opladers zijn vaak warm als ze stroom gebruiken. Dus als je apparaat al is opgeladen, maar je oplader nog warm is, dan is er sprake van sluipverbruik, ongeveer 2 watt per uur. Met meerdere apparaten die de hele dag in het stopcontact zitten, loopt dat behoorlijk op. 

Met een stekkerdoos met schakelaar zet je makkelijk al je apparaten uit als je ze niet gebruikt. Zo bespaar je stroom én verklein je het risico op oververhitting van je laders.

Koop veilige opladers

Veel opladers met een usb-aansluiting zijn onveilig, zo bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sommige zijn zelfs zo gevaarlijk dat je kans loopt op een elektrische schok of brand. De verkoop van 24 gevaarlijke modellen is meteen verboden. 

Op de website van de Consumentenbond zie je om welke opladers het gaat.

Deel deze pagina

Meer handige tips