1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 3. Rendement zonnepanelen

Zo verhoog je het rendement op zonnepanelen

Het blijft gunstig om zonnepanelen aan te schaffen, want je profiteert daarmee van een hoog rendement. Hoe dit precies zit, leggen we graag uit. 

De winst van zonnepanelen

Volgens de rekenmethode van Milieu Centraal levert je investering in zonnepanelen van hoge kwaliteit op dit moment een financieel rendement van gemiddeld 6% op. 

1. Kies voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding

De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter. Koop je zonnepanelen, laat je dan niet verleiden door een lage aanschafprijs. Het is vooral belangrijk om te letten op:

 • het vermogen in Wattpiek (Wp) van zonnepanelen
 • een eventueel kwaliteitskeurmerk
 • garantie op je zonnepanelen, omvormer en installatie
 • de betrouwbaarheid van de leverancier
 • certificering en ervaring van de monteur

Daarnaast is het slim om rekening te houden met:

 • de levensduur van de panelen: A-kwaliteit zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee
 • het technisch rendement: de hoeveelheid zonlicht die omgezet wordt in bruikbare energie; gemiddeld is dit 14 tot 22% (bron: NREL)
 • prestaties op lange termijn: fabrikanten van zonnepanelen geven gemiddeld een jaaropbrengst van 85% na 25 jaar aan. Hoe dit bij jouw zonnepanelen zit, vind je terug in de datasheets.

We adviseren om bij het vergelijken van zonnepanelen al deze elementen mee nemen, want panelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn uiteindelijk het meest rendabel.

2. Let goed op de garantieperiode

Niet iedere leverancier van zonnepanelen geeft dezelfde garantie. Kijk dus goed hoe lang en waarvoor je garantie krijgt. Zorg bij het vergelijken van zonnepanelen dat je geen appels met peren vergelijkt. Let goed op de details, zoals het aantal garantiejaren, eventuele voorrijkosten bij reparaties en de garantieperiode van de omvormer. Die details maken het verschil in het uiteindelijke rendement.

Vraag daarom goed na hoe het zit met de duur van de verschillende soorten garanties:

 • Productgarantie zorgt ervoor dat de leverancier de panelen en omvormer bij technische problemen snel komt repareren of vervangen.
 • Installatiegarantie heeft betrekking op het benodigde materiaal voor de installatie en de montage.
 • Vermogensgarantie houdt in dat een bepaald percentage van de opbrengst van het oorspronkelijke rendement gegarandeerd is.

Goed om te weten: op al onze zonnepanelen krijg je tot 30 jaar product- en vermogensgarantie. Bovendien krijg je twee jaar garantie op de installatie van onze panelen (materiaal en montage). 

3. Zorg dat de panelen goed gemonteerd worden

Als je zonnepanelen laat installeren, kies dan voor een installateur die vakwerk levert. Let daarbij goed op de certificeringen voor zonne-energie.

Koop je zonnepanelen bij ons, dan kun je ervan uitgaan dat deze op een veilige, verantwoorde en professionele manier geïnstalleerd worden. Onze installatiepartners hebben jarenlange ervaring en voor elke uitdaging een oplossing. Ook zorgen ze voor een stevige verankering aan het dak, zodat de panelen goed bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden.

Het is ook mogelijk om een verzekering af te sluiten voor je zonnepanelen.
Zonnepanelen verzekeren, waar moet je op letten?

Hoog rendement op zonnepanelen loont

Als je alles op alles zet om een zo hoog mogelijk rendement met je zonnepanelen te behalen, dan bespaar je honderden euro's per jaar op je stroomrekening. En als je ze dan ook nog snel terugverdient, dan is je investering helemaal de moeite waard.

Ben je benieuwd wanneer je jouw investering helemaal hebt terugverdiend? We vertellen je er alles over.

Terugverdientijd zonnepanelen

4. Kijk wat je zelf kunt doen om de opbrengst te verhogen

Hoeveel energie je zonnepanelen opleveren heb je niet volledig in de hand. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op het aantal uren dat de zon schijnt en de regio waar je woont. Toch kun je zelf op verschillende manieren de opbrengst van je zonnepanelen verhogen, zoals:

 • kies voor zonnepanelen met een hoog vermogen in Wattpiek (Wp)
 • bepaal zorgvuldig hoeveel zonnepanelen je plaatst en hoe je ze precies neerlegt

7 factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

5. Check of je geld terugkrijgt voor jouw energiebesparende investering

Afhankelijk van je woonplaats kun je vaak gebruik maken van verschillende financiële regelingen, waarmee de installatie van zonnepanelen op jouw woning nog aantrekkelijker wordt.

Bekijk de energiesubsidies in jouw gemeente

Wist je dat je de tot en met 2022 betaalde btw voor zonnepanelen op je woning kunt terugvragen? Dit levert je al snel honderden euro's op.

Lees alles over btw terugvragen voor je zonnepanelen

Plaats een geschikte omvormer bij de panelen

6. Plaats een optimale omvormer bij de panelen

Het is niet alleen belangrijk om te letten op de kwaliteit van je zonnepanelen, ook de omvormer verdient de nodige aandacht. Kies voor een betrouwbare omvormer met hoge efficiëntie. Zorg daarbij dat het vermogen van de omvormer goed is afgestemd op de totale capaciteit in Wattpiek van je panelen. Over het algemeen is het goed om uit te gaan van een omvormer die maximaal 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen. Een erkende installateur kan je hierover informeren.

Het is ook slim om bij de keuze van de omvormer rekening te houden met de levensduur. Zonnepanelen gaan naar verwachting gemiddeld 25 jaar mee (bron: Milieu Centraal). Kwalitatief goede omvormers hoef je in die periode gemiddeld één keer te vervangen.

Zonnepanelen worden standaard aan een string-omvormer gekoppeld, in serie. Dat is net zoals bij kerstverlichting. Een groot nadeel bij dit type omvormers is dat als één zonnepaneel slechter presteert (bijvoorbeeld door schaduw, vuilvorming of veroudering), dat dan alle zonnepanelen slechter presteren. Voor een maximaal rendement kies je voor een speciale omvormer met power optimizers. Dit zijn regelunits die ieder zonnepaneel individueel optimaliseren. En als er dus één zonnepaneel minder goed presteert dan heeft dat geen invloed op de rest.

Omvormer met power optimizers zorgt voor hoger rendement

7. Houd zicht op je teruglevering en verbruik 

Zonnepanelen zijn pas echt rendabel als het verbruik en de teruglevering in balans zijn. De zonne-energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het net. Als je daarnaast je verbruik vermindert, dan leveren je zonnepanelen een mooie kostenbesparing op. 

Heb je een slimme meter, dan krijg je in de Vattenfall Energie-app en in Mijn Verbruik inzicht in je verbruik en in je teruglevering. De teruggeleverde zonne-energie verrekenen we op je jaarafrekening.

Financieel rendement van zonnepanelen berekenen

Milieu Centraal heeft een rekenmethode ontwikkeld om het financieel rendement op zonnepanelen vast te stellen: de Standaard Rekenmethode Rendementen. Uit de berekening volgt een rendementspercentage dat direct te vergelijken is met de rente op een depositospaarrekening.

Milieu Centraal houdt hierbij rekening met verschillende factoren die de hoogte van het zonnepanelenrendement beïnvloeden, zoals de:

 • aanschafkosten
 • installatiekosten
 • onderhoudskosten
 • levensduur
 • huidige en verwachte energieprijs
 • gemiddelde rente van depositospaarrekeningen
 • opbrengst van de investering over de looptijd

Lees meer over de rekenmethode van Milieu Centraal

Lees meer over zonnepanelen