Zonnepark Gasselternijveen
Zonnepark Gasselternijveen in Gasselterijveen (gemeente Aa en Hunze) wekt jaarlijks 2,5 MWp stroom op en produceert daarmee 2,36 Gwh per jaar. Het zonnepark is gevestigd op het braakliggende terrein tegenover de productielocatie van Avebe aan de Baptistenkade. De aanleg van het zonnepark past binnen onze ambitie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.
Groene stroom van 6.000 panelen
In juli 2017 verleende de gemeente Aa en Hunze een vergunning voor de bouw van ruim 6.000 zonnepanelen. Het ontwerp is in samenspraak met omwonenden van de toekomstige zonneweide tot stand gekomen. In januari 2021 leverde de zonnepanelen de eerste stroom aan het elektriciteitsnetwerk.

Versterken lokale ecologie en biodiversiteit
Aan de westzijde van het park realiseerden we een uitzichtplateau over het zonnepark. Rondom de panelen hebben we ruig grasland aangelegd en plantten we extra bomen en struiken. Zo leveren we een positieve bijdrage te leveren aan het versterken van de lokale ecologie en biodiversiteit.
Planning
-
2017: Verkenning
In 2017 kocht energieleverancier Powerfield het braakliggende terrein van Avebe aan de Baptistenkaden om hier een zonnepark te ontwikkelen. Met omwonenden is er een projectontwerp voor het zonnepark opgesteld. Op basis van dit plan heeft de Gemeente Aa en Hunze op 13 juli 2017 een vergunning afgegeven voor de bouw van dit zonnepark. Ook is de aanvraag voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) toegekend aan Powerfield.
-
2018: Projectovername
In 2018 zijn de projectrechten door Vattenfall overgenomen – wat betekent dat Vattenfall het zonnepark daadwerkelijk gaat bouwen, maar dat de grond eigendom blijft van Powerfield. Vattenfall huurt deze grond voor de periode van 25 jaar.
-
2019: Voorbereiding bouw
In het eerste halfjaar van 2019 wordt de braakliggende grond gesaneerd en geëgaliseerd. Ook wordt een aantal bomen gekapt zodat er straks voldoende ruimte is om te kunnen bouwen. Na de bouw plant Vattenfall weer bomen en struiken terug.
-
2020: Start bouw
In het najaar van 2020 start Vattenfall met de bouw van de 6.000 zonnepanelen in Gasselternijveen. Hier zijn we naar verwachting een halfjaar mee bezig.
-
Begin 2021: levering eerste stroom
In het eerste kwartaal van 2021 leveren de panelen de eerste stroom aan Gasselternijveen.
Overzicht Zonnepark Gasselternijveen
Locatie | Op het braakliggende terrein tegenover de productielocatie van Avebe aan de Baptistenkade, Tuinstraat en Vaart. |
---|---|
Vermogen | 2,5 MWp |
Hoogte | Maximaal 2,2 meter |
Oppervlakte | 3,9 hectare |
Operationeel | Sinds januari 2021 |
Zes veelgestelde vragen over het zonnepark
De locatie van het toekomstige zonnepark is een braakliggend terrein, dat grenst aan een bedrijventerrein. Dankzij de komst van het zonnepark ziet deze locatie er straks weer netjes uit en leveren we tevens een bijdrage aan de verduurzaming van de energievoorziening. In 2017 is de locatie aangekocht door Powerfield. Deze locatie is zorgvuldig geselecteerd en overgedragen door Avebe.
Dankzij bestaande bomen en nieuwe beplanting zijn de panelen, wanneer deze beplanting volgroeid is, nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. De zonnepanelen zijn zo goed mogelijk ingepast in het landschap door het beplantingsplan dat Vattenfall heeft gemaakt.
Zonnepark Gasselternijveen zal 25 jaar stroom leveren. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, voeren we regelmatig onderhoud uit. Als we het zonnepark in de toekomst moeten afbreken, dan willen we de materialen zoveel mogelijk recyclen.
Onze missie is: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dit doen we onder andere door meer duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors in zonne-energie. De afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen aanzienlijk gedaald, waardoor zonne-energie tot de goedkoopste vormen van duurzame elektriciteitsopwekking behoort.
In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. We bouwen grootschalige zonneparken, bieden zonnepanelen aan particulieren en zorgen voor decentrale oplossingen voor zonne-energie. Dit doen we in Nederland en de rest van Europa.
Een zorgvuldig ontwikkeld project waarbij we voldoende draagvlak hebben voor het project is voor ons belangrijk. Daarom houdt Vattenfall tijdens de bouw nauw contact met omwonenden. Tijdens de ontwikkeling houden we ons aan de gedragscode ‘Zon op Land’ van brancheorganisatie Holland Solar.