Zonneweide Echteld Spoorstraat

In Echteld (Neder-Betuwe) ontwikkelt Vattenfall Zonneweide Echteld Spoorstraat. Een park dat wordt ontwikkeld in het midden van een logistiek knooppunt aan de A15 bij afrit 34 richting de N323 en Echteld. Naast de snelweg wordt het veld aan de zuidzijde ontsloten door een spoorlijn. Ten noorden van de A15 loopt de Betuweroute.

Geen last, wel profijt

AFM vrijstelling banner

Inwoners van Echteld zien de zonnepanelen niet vanuit hun woning, maar kunnen er wel van profiteren. Zij kunnen zich namelijk als eerste inschrijven voor verschillende lokale voordelen en zo meedelen in de opbrengst van het zonnepark. Daarna is het de beurt aan overige inwoners van de gemeente Neder-Betuwe.

Lokale voordelen voor Echteld

Een deel van de grond langs de A15 behoudt haar agrarische functie en er gaan schapen onder de panelen grazen. Daarnaast vinden we het belangrijk de lokale economie te steunen en daarom streven we ernaar lokale grondverzetbedrijven en hoveniers in te zetten. Zonneweide Spoorstraat produceert straks net zoveel stroom als het gemiddelde energieverbruik van alle huishoudens in Echteld en een deel van de bedrijven.

Zo komt de zonneweide eruit te zien

We planten bomen en struiken waardoor de panelen vrijwel niet zichtbaar zijn. Daarnaast maken we gebruik van inheemse planten en kruidenmengsels, wordt er een vijver gecreëerd en plaatsen we bijenhotels. Zo verwachten we een positieve bijdrage te leveren aan het versterken van de lokale ecologie en biodiversiteit.

Visualisatie bovenaanzicht

Meedelen in de opbrengst

Vattenfall vindt het belangrijk dat je als inwoner van Echteld kunt profiteren van de opbrengst van een zonnepark. Zo maken we samen een fossielvrij leven mogelijk binnen één generatie. Er zijn verschillende manieren voor lokaal voordeel:

 1. Het is via obligaties mogelijk mee te investeren in Zonneweide Spoorstraat Echteld. Vattenfall biedt omwonenden en andere particulieren de mogelijkheid om obligaties te kopen. De obligaties bieden een rente van 5 procent op jaarbasis en hebben een looptijd van vijf jaar. De minimale inleg en uitgifteprijs per obligatie is 250 euro.
 2. Vanaf 1 juli 2023 kan worden ingeschreven op de obligatielening via Duurzaam Investeren. De eerste twee weken van de openstelling is inschrijving alleen mogelijk voor inwoners van Echteld. Op 15 juli 2023 om 10.00 uur wordt de inschrijving opengesteld voor inwoners van gemeente Neder-Betuwe. Op 29 juli om 10.00 uur wordt de inschrijving opengesteld voor overige geïnteresseerden.
 3. Vattenfall draagt 0,50 cent per MWh bij aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Neder-Betuwe. Dit gaat om een totaalbedrag van 166.000 euro.
 4. 100 euro extra korting op de aanschaf van zonnepanelen of 2 maanden gratis huren van zonnepanelen voor inwoners van gemeente Neder-Betuwe onder de vermelding van ‘Zonnepark Echteld Spoorstraat korting’. Deze actie is beschikbaar van 1 juli tot en met 30 november 2023.
 5. 100 euro extra korting op het plaatsen van een laadpaal voor inwoners van gemeente Neder-Betuwe onder de vermelding van ‘Zonnepark Echteld Spoorstraat korting’. Deze actie is beschikbaar van 1 juli tot en met 30 november 2023.
 6. Energiebespaaradvies en korting bij partners. Gratis advies op maat, 100 euro korting bij Takkenkamp en 5 procent korting bij Glaspunt voor inwoners van gemeente NederBetuwe. Deze actie is beschikbaar van 1 juli tot en met 30 november 2023.

Verwachte planning

 1. 2020: Vergunningsverlening

  In november 2020 heeft de gemeente Neder-Betuwe een vergunning verleend aan Vattenfall voor de bouw van Zonneweide Spoorstraat.

 2. 2021 - 2023: Start en afronding aanbesteding

  Na de vergunningverlening is een aanbesteding gestart voor de bouw van de zonneweide. Inmiddels is het bouwcontract voor de zonneweide getekend.

 3. Juli 2023: Start bouw zonneweide

  Juli 2023 is de bouw van de zonneweide gestart.

 4. 2024: Zonneweide operationeel

  Wanneer alle zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan het zonnepark daadwerkelijk groene stroom leveren aan het netwerk. Een feestelijk moment. Te zijner tijd zullen we een officiële opening organiseren voor de gemeenschap van Echteld.

Blijf op de hoogte over dit zonnepark

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over Zonneweide Spoorstraat. Je ontvangt zo'n vier keer per jaar een update.

Aanmelden nieuwsbrief

Overzicht Zonneweide Spoorstraat A6

Locatie Aan de Spoorstraat en langs de A15 in Echteld (Gelderland)
Vermogen 12,77 MegaWatt
Hoogte Maximaal twee meter
Verwachte opbrengst Staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijks gebruik van ongeveer 4.300 huishoudens (gemiddeld 2.900 kWh per huishouden per jaar
Oppervlakte 8 hectare voor zonnepanelen, 3 hectare voor biodiversiteit en meervoudig landgebruik
Start bouw Juli 2023
Operationeel Q1 2024

Meer informatie

Nieuwsbrief

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief over Zonneweide Spoorstraat. Je ontvangt zo'n vier keer per jaar een update.

Acht veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

In het gemeentelijk beleid vormt het opwekken van zonne-energie langs infrastructuur, zoals de locatie aan de Spoorstraat bij de A15, een belangrijk uitgangspunt. Mede door de vorm en ligging van het perceel – de grond ligt ingesloten tussen de Spoorstraat, het viaduct en de A15 – is het gebied niet optimaal in te zetten voor efficiënt agrarisch ondernemen. Bovendien ligt de locatie niet ver van Vattenfall's bestaande windmolens; het zonnepark kan dus eventueel gebruikmaken van dezelfde netaansluiting. Door gebruik te maken van dezelfde netaansluiting zijn de (maatschappelijke) kosten zo laag mogelijk.

Zijn de zonnepanelen zichtbaar vanaf de (snel)weg?

Automobilisten zien de zonnepanelen van Zonneweide Spoorstraat vanaf de snelweg wel staan. We gaan de panelen zo installeren dat ze gericht zijn op het zuiden en automobilisten dus geen last hebben van schittering van de zon.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonneweide Spoorstraat gaat 25 tot 30 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk meegaat, voeren we regelmatig onderhoud uit. Als we het zonnepark in de toekomst moeten afbreken, wil Vattenfall zoveel mogelijk materialen recyclen. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de installatie.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

Onze missie is: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dit doen we onder meer door duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors, ook in zonne-energie. Met dit subsidievrije zonnepark willen we een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de Nederlandse markt voor zonne-energie.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Voldoende draagvlak is belangrijk voor ons. Daarom betrekken we de omgeving in een vroeg stadium bij onze plannen en passen we waar nodig onze plannen aan.

Voor Zonnepark Spoorstraat hebben we op 18 februari 2020 een bewonersavond georganiseerd. Daarnaast hebben we een vast contactpersoon: Frank van Emmerik (omgevingsmanager). Heb je een vraag of suggestie? Neem dan contact met hem op via het contactformulier onderaan de pagina.

Gedurende de bouw is er een site manager tijdens werkuren aanwezig om je vragen te beantwoorden. Daarnaast houden we je via de nieuwsbrief, de webpagina en in sommige gevallen per brief op de hoogte van het project.

Wanneer start de bouw en hoe lang gaat dat duren?

In de eerste helft van 2023 starten we met de bouw van het zonnepark. Als alles volgens planning verloopt, verwachten we dat het zonnepark eind 2023 operationeel zal zijn.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

Vattenfall vindt het belangrijk dat je als inwoner van Echteld kan meedelen in de opbrengst van een zonnepark. Daarom stellen we verschillende lokale voordelen beschikbaar. Bekijk ook deze presentatie. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.

Neem contact op

Heb je een vraag voor projectleider Eric Tonnaer? Vul dan de onderstaande velden in en geef je vraag aan ons door.

Ook interessant