Zonnepark Hoofddorp A5

In het buitengebied bij Hoofddorp wil Vattenfall een zonnepark tussen de Kagertocht en de A5 ontwikkelen. Gebouwd met oog voor het landschap en voordelen voor de omgeving. Zonnepark Hoofddorp A5 zal 59 hectare in beslag nemen, waarvan we 26 hectare benutten met zonnepanelen. De overige ruimte gebruiken we voor recreatieve, educatieve doeleinden en/ of landschappelijke inpassing. Het verwachtte opgesteld vermogen van de panelen is 60 MWp.

Zonnepanelen tussen de landingsbanen

Dit nieuwe zonnepark ligt binnen het zogenaamde ‘zonnecarré’. Door zonneparken dichtbij de landingsbanen van luchthaven Schiphol te plaatsen, kan de groene ruimte in de rest van de gemeente open blijven. Vattenfall wil dit zonnepark qua materiaal en uitstraling laten aansluiten op de andere zonneparken in de omgeving.

Afbakening

Daarnaast maken we, waar mogelijk, gebruik natuurlijke afbakening van het park, zoals het water van de Kagertocht, in plaats van hekwerk. De panelen worden gebouwd in lijn met de huidige kavels, zo blijft de structuur van het landschap behouden. Tussen de zonnepanelen leggen we een bloemenweide aan, die de biodiversiteit in het gebied vergroot.

Bekijk het plan van het zonnepark

Vanuit de gemeente Haarlemmermeer gelden voor landschappelijke inpassing van zonneparken ook richtlijnen. We hebben omwonenden en belanghebbenden ook gevraagd om hierover mee te denken. Bekijk de visualisaties van het park. Of bekijk het plan voor de inrichting van het zonnepark.

Bekijk het plan van inrichting

Zonnepark Hoofddorp A5

Overzicht

Locatie Ten noordoosten van Hoofddorp, tussen de Kagertocht, de A5 en zonnepark De Groene Hoek.
Vermogen 60 MWp
Hoogte Maximaal twee meter
Huishoudens De elektriciteitsproductie komt overeen met het gemiddeld jaarlijkse verbruik van 17.000 huishoudens.
Start bouw 2025
Operationeel 2025

Acht veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

De beoogde locatie van dit zonnepark heeft relatief veel zonne-uren. Bovendien valt het oostelijk deel van de locatie binnen het zonnecarré rondom luchthaven Schiphol. Door het plaatsen van zonnepanelen, zullen ganzen deze locaties vermijden. Dat leidt tot minder aanvaringen met ganzen en vliegtuigen in de buurt van Schiphol.

Zijn de zonnepanelen zichtbaar vanaf de weg?

Automobilisten zullen de zonnepanelen vanaf de A5 wel zien staan. Daarom worden de zonnepanelen zo geïnstalleerd dat automobilisten geen last hebben van schittering.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonnepark Hoofddorp A5 gaat ongeveer 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk meegaat, voeren we regelmatig onderhoud uit.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

Onze missie is: binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk maken. Een van de manieren is door meer duurzame energie op te wekken. Daarom investeren we fors, ook in zonne-energie. 

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Voldoende draagvlak is voor ons essentieel. Daarom betrekken we de omgeving in een vroeg stadium bij onze plannen en passen waar nodig onze plannen aan. Tevens ontwikkelen we volgens de gedragscode Zon op Land van brancheorganisatie Holland Solar.

Wanneer start de bouw en hoe lang gaat dat duren?

Begin 2025 willen we starten met de bouw van de zonnepanelen, dan is het zonnepark eind 2025 operationeel.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

Vattenfall vindt het belangrijk dat je als inwoner van de gemeente Haarlemmermeer kan meedelen in de opbrengst van een zonnepark. Dat betekent dat inwoners en bedrijven rondom het project profiteren van de komst van een zonneakker, dit kan op verschillende manieren. Tijdens de procesparticipatie kijken we waar het meest behoefte aan is vanuit de gemeenschap. We geven ons exacte aanbod dus vorm in overleg met de doelgroep.

Verwachte planning

 1. 2023: Omgevingsvergunning

  In 2021 dienen we een vergunningsaanvraag bij de gemeente Haarlemmermeer. In de zomer van 2023 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het verlenen van de benodigde vergunningen aan Vattenfall.

 2. 2023: Aanvragen subsidie

  Direct na het ontvangen de van de nodige vergunningen is Vattenfall gestart met het aanvragen van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE ++). Deze is in december 2023 verleend.

 3. 2024: Start aanbesteding

  Nu de subsidie binnen is, wordt er gezocht naar een geschikte aannemer om het zonnepark te bouwen.

 4. 2025: Zonnepark operationeel

  In 2025 starten we met de bouw van het zonnepark. Naar verwachting zal het zonnepark ook dat jaar de eerste elektriciteit produceren.

Blijf op de hoogte over dit zonnepark

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over Zonnepark Hoofddorp A5.

Aanmelden nieuwsbrief

Neem contact op

Heb je vragen over Zonnepark Hoofddorp A5, vul dan onderstaande velden in.

Ook interessant