Landschap met windmolens l Vattenfall energie

Een jaarafrekening zonder verrassingen

We vertellen je wanneer je de Vattenfall jaarafrekening krijgt, hoe we de jaarafrekening berekenen en we leggen uit hoe je verrassingen op de jaarafrekening voorkomt.

Een jaarafrekening zonder verrassingen

  1. Na je jaarafrekening of als je net klant bij ons bent, start een nieuw (verbruiks)jaar.

  2. We stellen je een zorgvuldig berekend termijnbedrag voor. Maar je termijnbedrag aanpassen kan natuurlijk ook.

  3. Gebruik tijdens het jaar regelmatig ons termijnbedragadvies of ons seintje. Zo blijft je termijnbedrag passen bij je verbruik.

  4. 4 weken voorafgaand aan je jaarafrekening vragen we je meterstanden op.

  5. We verrekenen je energieverbruik met de termijnbedragen.

  6. In Mijn Vattenfall zie je wanneer je de jaarafrekening ontvangt.

De Vattenfall jaarafrekening

Bekijk de video. Hier zie je hoe de Vattenfall jaarafrekening eruit ziet. En we leggen uit hoe je verrassingen op je jaarafrekening voorkomt.

Wanneer ontvang je de jaarafrekening?

Elk jaar ontvang je de jaarafrekening rond dezelfde periode. In Mijn Vattenfall/Jaarafrekening zie je wanneer dat ongeveer is.

  • Ben je nieuw bij ons? Dan ontvang je de jaarafrekening ongeveer een jaar na de ingangsdatum van je contract.
  • Ben je verhuisd? Uiterlijk vier weken na je verhuizing ontvang je een eindafrekening. De jaarafrekening van het nieuwe adres ontvang je ongeveer een jaar de datum van de sleuteloverdracht

In Mijn Vattenfall bewaren we alle jaarafrekeningen en de bijbehorende tarievenspecificaties. Zo kun je makkelijk je jaarafrekeningen vergelijken.

Groepje mensen aan het werk op hun laptop l Vattenfall energie

Seintje en termijnbedragadvies

Heb je een slimme meter? Als je ons toestemming geeft dagelijks de meterstanden uit te lezen, sturen we je een aantal keer per jaar een Seintje, een e-mail met advies over je termijnbedrag.

Nog geen slimme meter? Gebruik dan ons termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall.

Zo weet je steeds of je nog goed zit.

Toestemming dagelijks uitlezen slimme meter

Zo berekenen we de jaarafrekening

Met je actuele meterstanden berekenen we de jaarafrekening. Maar soms hebben wij je meterstanden niet op tijd. Omdat we je jaarafrekening op tijd willen versturen, rekenen we dan met geschatte standen. Deze standen zijn berekend op basis van eerder verbruik op jouw adres. Op je jaarafrekening zie je of we geschatte standen hebben gebruikt.

Wijken de standen veel af van je werkelijke standen, kijk dan of wij  een nieuwe jaarafrekening voor je kunnen maken.

Vrouw is was aan het doen | Vattenfall

Geld terug op de jaarafrekening of een bijbetaling

Als je geld terugkrijgt op de jaarafrekening, staat het bedrag binnen een week op je rekening. Soms is het bedrag dat je terugkrijgt lager dan het bedrag dat op je jaarrekening staat. Dan had je nog een openstaande rekening. Die hebben we dan alvast verrekend.

Moet je juist bijbetalen? Dan kan het zijn dat je meer energie hebt verbruikt dan wij van te voren hebben ingeschat. Bekijk de oorzaken van een hoge jaarafrekening.

Veelgestelde vragen over de jaarafrekening

Vergelijk eenvoudig je verbruik met vorig jaar

We bewaren de jaarafrekeningen in Mijn Vattenfall als pdf. Zo vergelijk je het energieverbruik van dit jaar makkelijk met je verbruik van voorgaande jaren.  Zo krijg je inzicht in je energieverbruik door de jaren heen. 

Geld terug maar termijnbedrag verhoogd l Bijbetalen maar termijnbedrag verlaagd?

Krijg je geld terug maar verhogen wij je termijnbedrag voor het komende jaar? Of moet je bijbetalen en verlagen wij je termijnbedrag? We begrijpen dat dit vragen oproept. 

We leggen het graag uit:

Moet ik mijn meterstanden voor de jaarafrekening doorgeven?

Vier weken voor het eind van je (verbruiks)jaar vragen we je de meterstanden door te geven. Maar als je een slimme meter  hebt krijgen wij de jaarstanden van je netbeheerder. Dan is zelf meterstanden doorgeven niet nodig. Je krijgt dan ook geen e-mail of brief van ons. 

In Mijn Vattenfall zie je in welke periode je de jaarafrekening ontvangt. Zo weet je meteen wanneer wij je meterstanden gaan vragen. 

Lees meer over meterstanden doorgeven

Zie ik de opbrengst van mijn zonnepanelen terug op de jaarafrekening?

Als je met je zonnepanelen onderaan de streep meer stroom levert aan ons, dan wij aan jou, lever je terug. Die terugleververgoeding verrekenen wij op je jaarafrekening. Dit wordt ook wel 'salderen' genoemd.

Zonnepanelen: Zo werkt terugleveren precies

Kan ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Bij elke jaarafrekening berekenen we je termijnbedrag opnieuw. We berekenen dit zorgvuldig. Wil je toch liever een ander temijnbedrag, dan kan dat natuurlijk. Je wijzig je termijnbedrag eenvoudig in Mijn Vattenfall. We adviseren je om gedurende het jaar een aantal keer te controleren of je termijnbedrag nog past. 

Meer relevante onderwerpen