1. Home
 2. Klantenservice
 3. Hoge jaarafrekening

Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarafrekening

Een onverwacht hoge jaarafrekening kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je er nieuwe apparaten bij gekregen bijvoorbeeld. Of was het een koude winter en heb je de verwarming daardoor vaker aangezet. Met onze tips houd je grip op je jaarafrekening. Zo voorkom je een hoge jaarafrekening.

Mogelijke oorzaken van een hoge jaarafrekening

 1. Je hebt meer energie verbruikt dan verwacht

  Elk jaar schatten we in hoeveel energie we verwachten dat je gaat verbruiken. Als we deze schatting hebben gemaakt, berekenen we je termijnbedrag. Als je meer energie verbruikt dan we vooraf hebben ingeschat, ligt je termijnbedrag dus te laag. Dat betekent dat je elke maand minder betaalt dan je verbruikt. Aan het eind van het jaar verrekenen we dat tekort in de jaarafrekening en betaal je bij. Als dat een klein bedrag is, is het waarschijnlijk niet zo’n probleem, maar een groot bedrag is een vervelende verrassing.

  Met ons Seintje laten we je regelmatig weten of je nog goed zit. Je ontvangt een mailtje met een advies over je termijnbedrag. Ook in de Energie-app en in Mijn Vattenfall zie je eenvoudig of je termijnbedrag nog in de pas loopt met je verbruik.

 2. Je meterstanden zijn door ons geschat

  Als je geen meterstanden doorgeeft, schatten we de standen. Dat doen we zo nauwkeurig mogelijk, maar soms zijn er verschillen. Dit zijn de twee manieren waarop er een verschil kan ontstaan op je jaarafrekening:

  1. In het verleden hebben we je meterstanden geschat. Bijvoorbeeld omdat we ze niet hebben ontvangen. Als we de precieze standen wel hebben, dan verrekenen we het verschil tussen de geschatte en ontvangen standen op je jaarafrekening. Hierdoor kan het zijn dat je moet bijbetalen.

  2. Je hebt een jaarafrekening ontvangen waarop je meterstanden zijn geschat. We schatten altijd zo nauwkeurig mogelijk. Toch kunnen de standen verschillen van de standen op uw meter. Gaat het om een klein verschil, dan hoef je niets te doen. We verrekenen dit op de volgende jaarafrekening. Is het verschil groot, dan berekenen we de jaarafrekening opnieuw voor je.
 3. Je bent kortgeleden verhuisd

  Als je verhuisd bent, kan het zijn dat je termijnbedrag nog niet is afgestemd op je nieuwe situatie. Je bent bijvoorbeeld groter gaan wonen, of misschien is je nieuwe huis minder goed geïsoleerd. Hierdoor verbruik je meer energie dan eerder.

 4. Je bent net klant bij ons

  Als je nieuw bij ons bent kennen we energieverbruik nog niet. We gebruiken dan het energieverbruik dat bekend is op je adres. Als dit verbruik lager lag dan dat van jouw huishouden, is je termijnbedrag te laag en ontstaat er een verschil op de jaarafrekening.

Als in een keer betalen niet lukt

Het kan gebeuren dat je je jaar- of eindafrekening niet in een keer kunt betalen. Een betalingsregeling of uitstel van betaling kan dan helpen.

Meer over een betalingsregeling en uitstel

Grip begint met inzicht

Letten op je verbruik is een eerste stap. Zo ontdek je bijvoorbeeld eerder wat zorgt voor meer verbruik. Vaak zijn er meerdere oorzaken die zorgen voor een hoge jaarafrekening. Met onze gratis Energie-app of in Mijn Vattenfall zie je precies wat je verbruik is.

Regel makkelijk en snel je energiezaken

Altijd een actueel termijnbedragadvies, zelf je termijnbedrag bijstellen of gegevens wijzigen. Een verhuizing doorgeven of inzicht in je facturen. Met de Energie-app regel je zelf je energiezaken wanneer het jou uitkomt. 

Naar de Energie-app

We laten je weten of je nog goed zit

Soms past je termijnbedrag niet goed meer bij je verbruik. Het is dan slim om het bedrag aan te passen. Zo voorkom je verrassingen op je jaarafrekening. Met ons Seintje laten we je regelmatig weten of je nog goed zit. Je ontvangt een mailtje met een advies over je termijnbedrag. Ook in de Energie-app en in Mijn Vattenfall zie je eenvoudig of je termijnbedrag nog in de pas loopt met je verbruik.

Door een tijdige waarschuwing hebben wij ons maandbedrag kunnen aanpassen en nu bij de jaarafrekening krijgen we wat terug. Heel plezierig zo.
Bedankt!

D. Verkade | 23-3-2021

Slim omgaan met energie helpt

Onze slimme bespaartips helpen je niet alleen om je huis energiezuiniger te maken, je bespaart ook op je energiekosten. Doe onze Duurzaam Wonen Check of boek een Energiescan. Ze zijn gratis en je weet meteen waar je bespaarkansen liggen.

Advies op maat

Kies het advies dat het beste aansluit bij jouw behoefte:

 • Wil je direct aan de slag met kleinere bespaartips? Maak je eigen bespaarplan in Mijn Vattenfall of in de app. Of bekijk eerst ons handige overzicht met tips 
 • Wil je persoonlijk advies over energiebesparing met een minimale investering? (€0,- tot €100,-) Maak dan gebruik van onze Direct Besparen Check of de Energiescan.
 • Wil je weten wat de beste eerste stap is om een grotere investering te doen in energiebesparing (> €100,-)? Doe dan de Duurzaam Wonen Check

Meer over de jaarafrekening