De eerste stap naar een kleinere CO₂-voetafdruk

Met een besparing op je energielasten, bespaar je vaak automatisch op de uitstoot van CO₂. Daarmee verklein je je CO₂-voetafdruk. En dat levert meteen een heel aantal voordelen op. Rob van der Rijt van Klimaatplein legt uit.

Iedere onderneming heeft een CO₂-voetafdruk. Er wordt immers stroom, gas, benzine en diesel verbruikt om een bedrijf draaiende te houden. Het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt het broeikasgas CO₂. En wanneer je nu de uitstoot van je bedrijfsactiviteiten bij elkaar optelt, dan heb je een eigen CO₂-voetafdruk. Die is heel eenvoudig te berekenen en het inzicht daarin creëert bewustwording én leidt tot actie. Want het wordt pas echt leuk wanneer je vervolgens die voetafdruk gaat verkleinen. Dat levert je namelijk een heel aantal voordelen op. 

Vooral op het zogenaamde ‘low hanging fruit’ als verlichting, zonnepanelen en isolatie is nog veel te besparen.

Rob van der Rijt
Klimaatplein

Veel te besparen

Er is door ondernemers nog veel te besparen op energielasten en daarmee automatisch op de uitstoot van CO₂. Vooral op het zogenaamde ‘low hanging fruit’ als verlichting, zonnepanelen en isolatie. Uit onderzoek blijkt dat er een gebrek is aan tijd en knowhow om dit uit te voeren. Dit weerhoudt ondernemers er nu nog vaak van om daadwerkelijk met energiebesparing aan de slag te gaan. Het Klimaatplein ontzorgt bedrijven, samen met tientallen partners zoals Vattenfall, en helpt ze actief met het verkleinen van de CO₂-voetafdruk.

Voordelen duurzaam ondernemen

Verduurzamen levert je dus in veel gevallen lagere kosten op. Maar onderschat niet wat een duurzame identiteit nog meer met zich meebrengt: betere en meer gemotiveerde medewerkers, een onderscheidende positie in de markt en gunningsvoordelen bij aanbestedingen.”

De CO₂-voetafdruk van jouw bedrijf?

Op het Klimaatplein is gratis en op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in je eigen CO₂-voetafdruk. Ook is meteen te zien welke energiebron binnen een organisatie relatief de meeste uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Dat maakt het voor ondernemers inzichtelijk om energiemaatregelen te nemen met de meest positieve klimaatimpact. Nieuwsgierig geworden? Bereken dan nu de CO₂-voetafdruk van je bedrijf en start daarna direct met het verkleinen ervan.

Rob van der Rijt

Rob van der Rijt is oprichter van Klimaatplein. Een online platform dat ondernemers helpt verduurzamen. Samen met partners in verschillende takken van sport biedt hij ondernemers praktische oplossingen om duurzamer en uiteindelijk C02-neutraal te ondernemen. Vattenfall sloot zich recentelijk aan als partner. Net als ING Groenbank. Op de foto bovenaan de pagina van links naar rechts: Robert Kromkamp van ING Groenbank, Rob van der Rijt, en Mark Post; directeur Vattenfall MKB.

Interessant artikel?