1. MKB
 2. Duurzaam ondernemen
 3. Wet Milieubeheer Check

Voldoe je aan de Wet milieubeheer?

Moet je maatregelen nemen met je bedrijf om straks te voldoen aan de wet milieubeheer? Start de check. 

Hoeveel energie verbruik je jaarlijks?

Meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas

Je gebruikt per jaar meer dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 gas. Daarom ben je verplicht om te besparen op je energiegebruik. Ook moet je de overheid laten weten welke maatregelen je neemt. Volg de volgende stappen: 

 • Bekijk de maatregelenlijsten

  Bekijk de Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht Energiebesparingen van de RVO en bekijk welke maatregelen voor jouw bedrijfstak gelden. Voer die maatregelen door.

 • Vraag een eHerkenning aan

  Vraag een eHerkenning niveau 1 aan via een van de leveranciers. Let op: dat duurt 5 werkdagen en kost je tussen de € 5 en € 22 per jaar.

 • Login bij de RVO

  Log in op het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kies je bedrijfstak en geef aan welke erkende energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Je gemeente of omgevingsdienst haalt je rapportage zelf op in het eLoket. Ook controleert zij of je voldoet aan de energiebesparings- en informatieplicht.

Minder dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas

Je gebruikt met je bedrijf minder dan 50.000 kWh aan stroom en 25.000 m3 gas per jaar. Daarom ben je niet verplicht om maatregelen te nemen. 

Wel kun je bekijken of je nog kunt besparen op je energiekosten. 

Ga naar besparen

Activiteitenbesluit milieubeheer

Bedrijven zijn verplicht te investeren in duurzaamheid en energiezuinig ondernemen. Zij hebben een zogeheten energiebesparingsplicht of een informatieplicht energiebesparing. De nieuwe energiewet, beter bekend als het activiteitenbesluit of activiteitenregeling milieubeheer, staan alle eisen die de overheid stelt aan bedrijven. 

Lees meer over de Wet Milieubeheer op de website van de RVO.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies