1. MKB
 2. Duurzaam ondernemen
 3. Wet Milieubeheer Check

Voldoe je aan het activiteitenbesluit?

Moet je maatregelen nemen met je bedrijf om te voldoen aan de Wet Milieubeheer? Ook wel het activiteitenbesluit genoemd. We helpen graag. Doe een snelle check hieronder.

Hoeveel energie verbruik je jaarlijks?

Meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas

Je verbruikt per jaar meer dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 gas. Daarom ben je verplicht om te besparen op je energieverbruik. Ook moet je de overheid laten weten welke maatregelen je neemt. Volg de volgende stappen: 

 • Bekijk de maatregelenlijsten

  Bekijk de Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht Energiebesparingen van de RVO en bekijk welke maatregelen voor jouw bedrijfstak gelden. Voer die maatregelen door.

 • Vraag een eHerkenning aan

  Vraag een eHerkenning niveau 1 aan via een van de leveranciers. Let op: dat duurt 5 werkdagen en kost je tussen de € 5 en € 22 per jaar.

 • Login bij de RVO

  Log in op het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kies je bedrijfstak en geef aan welke erkende energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Je gemeente of omgevingsdienst haalt je rapportage zelf op in het eLoket. Ook controleert zij of je voldoet aan de energiebesparings- en informatieplicht.

Minder dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas

Je verbruikt met je bedrijf minder dan 50.000 kWh aan stroom en 25.000 m3 gas per jaar. Daarom ben je niet verplicht om maatregelen te nemen. 

Wel kun je bekijken of je nog kunt besparen op je energiekosten. 

Ga naar besparen

Activiteitenbesluit milieubeheer

Bedrijven zijn verplicht te investeren in duurzaamheid en energiezuinig ondernemen. Zij hebben een zogeheten energiebesparingsplicht of een informatieplicht energiebesparing. In de energiewet staan alle eisen die de overheid stelt aan bedrijven. Deze wet staat beter bekend als het activiteitenbesluit of activiteitenregeling milieubeheer. 

Lees meer over de Wet Milieubeheer op de website van de RVO.

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee