Vrouw koopt brood in een winkel

Detailhandel (food) energiebespaartips

We geven je 5 tips voor jouw branche om energie te besparen.

Minder warmteverlies door een luchtgordijn

Staat de deur van je winkel vaak langer open dan een kwartier per uur? Een (hoogrendements)luchtgordijn bespaart een derde van het warmteverlies. Het gordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt dit gordijn de warme lucht juist buiten. Dat scheelt ook weer energieverbruik van je ruimtekoeling.

Kies voor wisselstroommotoren bij de ventilatoren in je koeling

Ventilatoren in koelmeubelen draaien vaak continu. Vaak worden er standaard, goedkope wisselstroommotoren gebruikt voor ventilatoren. Wij raden je aan om deze te vervangen door de iets duurdere gelijkstroommotoren. Gelijkstroommotoren zijn veel zuiniger en verdienen zich snel terug door de lange gebruikstijden van je koeling.

Optimaliseer de warmteafgifte van je condensors

De condensors van je koeling zorgen voor de afgifte van vrijgekomen warmte van het apparaat.  Als de condensor deze warmte niet goed kwijt kan, zorgt dat voor extra energieverbruik. Houdt de condensors daarom goed schoon en plaats ze bij voorkeur buiten de winkel. Kies hiervoor een koele plaats, bijvoorbeeld de noordzijde van een gebouw. Wil je de condensors op het dak plaatsen? Houd dan voldoende afstand tot het dak en zorg dat de dakbedekking onder of in de buurt van de condensor een lichte kleur heeft.

Zuig de warmte van je apparatuur direct af

Winkels met voedingsmiddelen hebben vaak veel apparatuur, waaronder ovens, koelmeubels, etc. Al deze apparaten geven warmte af. Wij raden je aan om deze geproduceerde warmte direct af te zuigen. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat de warmte nuttig gebruikt wordt.

Zorg voor hoogrendement verlichting in je koel/vriesmeubelen.

Je gekoelde voedingsmiddelen absorberen de warmte van de verlichting. De koeling probeert deze extra warmte continu te compenseren en dat vraagt meer energie. Door te kiezen voor led-verlichting of halogeenmetaaldamplampen (voor optimale kleurherkenning) bespaar je dus zowel op het verbruik van de lampen als op het verbruik van de koeling.

Interessant artikel?