1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Koeling tijdens warme dagen

Koeling tijdens warme zomerdagen

Een mooie zomer betekent meestal een vol terras. Warme dagen zijn ook een uitdaging. Want hoe houd je producten koel en de energierekening zo laag mogelijk in een horeca zaak? Deze bespaartips helpen je op weg.

Met inzicht, een goede planning en verstandig omgaan met koelapparatuur kom je een heel eind.

Advies van onze technisch adviseurs

Koel houden van producten

Voor horecaondernemers zijn warme zomers een uitdaging. Want hoe houd je drank en etenswaren koel. Met inzicht, een goede planning en verstandig omgaan met koelapparatuur kom je een heel eind. Het levert tevreden gasten op en zorgt ervoor dat je stroomverbruik niet te veel stijgt.

Gekoelde dranken

Staat de voorraad bierfusten en kratten drank in een warm opslaghok? Dan kost het koelen van deze dranken meer stroom dan wanneer de drank al koel wordt bewaard. Kijk dus of er een koelere plaats te vinden is voor je drankvoorraad. Is dat er niet, dan kan zonwering of isoleren van de ruimte ook uitkomst bieden. Staan er ook elektrische apparaten in dezelfde ruimte, kijk dan of de warmte die hiervan vrij komt, afgevoerd kan worden. Houd je voorraadkast zo koel mogelijk.   

Planning tijdens warme dagen

De beste manier van koelen tijdens warme dagen, is door een dag van tevoren al te bepalen wat je voor de volgende dag nodig hebt. Die dagvoorraad wordt in de koelcel gezet en na de nacht kan het worden verplaatst naar de barkoeling. Zet de koeling vooral ook niet te vol. Koude lucht kan dan onvoldoende rond de flessen circuleren. Het duurt dan veel langer om drank op de juiste temperatuur te krijgen.

Soms wordt de deur van de koelcel niet goed dichtgedaan tijdens het overplaatsen van de dagvoorraad. Zo zonde, want er gaat veel kou verloren en het duurt lang voor de koelcel weer op temperatuur is. Om dat te voorkomen, kan je strokengordijnen voor de ingang hangen. Dat scheelt ook ijsaanslag. Op warme dagen zit er veel vocht in de lucht, dat zich in de koel- of vriescel hecht aan de wanden. Een koeling moet dan nog harder werken om de producten op de juiste temperatuur te krijgen. Leer jezelf en je werknemers daarom aan om de deuren van koelingen direct te sluiten.

Het is daarnaast belangrijk om jezelf af te vragen of het vermogen van de koelingen voldoende aansluit op het aanbod gekoelde dranken en etenswaren. Ook dat is een stukje planning. Misschien heb je wel extra koelapparatuur nodig in de zomer. Dat kan een waardevolle investering zijn als het je meer omzet oplevert. Na het hoogseizoen maak je de koeling leeg, schoon en haal je de stekker uit het stopcontact, zodat hij geen energie meer gebruikt en geen verborgen kosten maakt.

Airco of luchtkoeling

Ook het beheersen van het binnenklimaat komt neer op een goede planning en gedrag. Sommige horecazaken hebben de luxe van een airco. Dat is heerlijk, zeker als je hard aan het werk bent. Wat je dan vaak ziet, is dat de airco wordt ingesteld op 23 of 24C˚. Het beste, en ook het meest aangename, is een ingestelde temperatuur van ongeveer 5 graden lager dan buiten. Gasten die van buiten naar binnen komen, hebben op die manier toch een koele ervaring. Het moet ook niet te koud zijn. Het is zomer, de warmte hoort er ook gewoon bij.

Zonwering aan de buitenzijde is geen overbodige luxe om te zorgen dat het pand niet verder opwarmt. Er bestaat zelfs zonwerende folie, die zorgt voor een aanzienlijk percentage minder warmte. Daarnaast is het handig om ramen, deuren, schuifpuien tegenover elkaar open te zetten. Dan krijg je windbeweging, wat ook verkoeling geeft. Het is schijn, maar het is voordeliger dan de airco aanzetten. Doe dit ook vooral ’s ochtends, net als thuis: even door laten waaien en alles weer sluiten voor de middag om de warmte weg te houden. Zo houd je het pand het langste koel en het kost je niets. Als je zonwering hebt, maak daar dan zo veel mogelijk gebruik van én begin hier op tijd mee.

Terraskoeling

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Een nieuw opkomende trend is de terraskoeling, dit fenomeen is in de zuidelijke landen al veel langer in gebruik. Het systeem bestaat uit een aantal water nevelpunten die op het terras de omgevingslucht bevochtigen met schoon water. De verdamping onttrekt warmte en koelt de lucht af. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur beïnvloed waardoor gasten langer kunnen genieten op het terras. Het is wel verstandig om bij de juiste bedrijven informatie in te winnen want het mag natuurlijk geen gezondheidsklachten of vocht problemen opleveren. En een kletsnat terras is ook niet echt prettig.

Nieuwe apparatuur

Koelkasten en vriezers worden steeds zuiniger. Vervangen van een verouderde koelkast of vriezer is bijna altijd een goed idee.
Bekijk de informatie op MilieuCentraal

De klassieke statische koelkast, 'met koeling vanuit de binnen wanden',  wordt enkel aangeraden als de deur van de koelkast weinig (een paar keer per dag) open en dicht gaat. Maar er zijn ook geforceerde koelkasten, 'waarbij de kou vanaf de verdamper wordt geblazen'. Het voordeel van een geventileerd model horeca koelkast is dat deze meer 'power' heeft om op temperatuur te komen en blijven. Dit is geschikt voor horecazaken met een warme omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld 30-35 graden) en waarbij de deur van de horeca koelkast vaak open en dicht gaat. Let ook op de maximale omgevingstemperatuur van de koelkast. Er zijn modellen die in een opstellingsruimte tot 32 graden goed functioneren maar ook professionelere modellen waar bij de condensator (lamellen blok) tot wel 43 graden de warme lucht voldoende kwijt kan.

Leg uit hoe het werkt

Leg je werknemers uit hoe de airco werkt en hoe ze het voor de gasten zo prettig mogelijk kunnen maken. Bovendien hoeft de airco niet de hele dag aan te staan. Misschien ’s avonds wel, maar misschien kun je overdag uit de voeten met open ramen en ventilatoren. De meeste gasten verblijven dan toch liever op het terras. Wanneer ze naar binnen gaan voor het diner, kun je de airco aanzetten.

Een hogere temperatuur zorgt voor hoger stroomverbruik. De koel- en vriescellen en de airconditioning moeten hard werken tijdens zo’n hittegolf. Het gevolg daarvan is dat je stroomgebruik gedurende die periode stijgt. Laat de apparatuur goed onderhouden door professionals om de stijging te beperken. Ook is het handig om de condensor eens per maand schoon te maken zodat deze warmte kwijt kan. Controleer of de deuren van je koeling goed sluiten, het reinigen van deurrubbers zijn een punt van aandacht. Zorg dat de verdampers ijsvrij zijn. Door de ijsvorming kan de verdamper koude lucht minder goed kwijt wat weer ten kosten gaat van de koelprestaties.

 

Bespaar met energieadvies op locatie

Controle over je zakelijke energiekosten? Vraag nu persoonlijk energieadvies aan. Plan een telefonische afspraak en we bekijken dan óf en wanneer we langskomen op jouw zaak. 

  • Maak een telefonische afspraak.
  • Met advies over je energiecontract, energiebesparende oplossingen zoals zonnepanelen én praktische bespaartips.
  • Gratis en vrijblijvend, ook als je geen klant bent.

Meer informatie over duurzaam ondernemen