Leg uit hoe het werkt
Onze energieadviseur begrijpt de veel gemaakte fouten wel. “Tuurlijk. Als personeel ben je keihard aan het werk en zweet je als een otter. Dan is 5 graden verschil met buiten wel wenselijk. Maar die gast die in zijn korte broek komt eten, wordt daar echt niet vrolijk van.”
Hij adviseert ondernemers daarom om hun werknemers uit te leggen hoe de airco werkt en hoe ze het voor de gasten zo prettig mogelijk kunnen maken. “Bovendien hoeft de airco niet de hele dag aan te staan. Misschien ’s avonds wel, maar misschien kun je overdag uit de voeten met open ramen en ventilatoren. De meeste gasten verblijven dan toch liever op het terras. Wanneer ze naar binnen gaan voor het diner, kun je de airco aanzetten.”
Hogere temperatuur zorgt voor hoger stroomverbruik. De koel- en vriescellen en de airconditioning moeten hard werken tijdens zo’n hittegolf. “Het gevolg daarvan is dat je stroomgebruik gedurende die periode stijgt”, zegt Nuyens. “Wat je kunt doen om de stijging te beperken, is investeren in nieuwe apparatuur. Een apparaat van 15 jaar oud vervangen door een nieuwe, levert direct een forse besparing op. Laat de apparatuur goed onderhouden door professionals en maak ze zelf regelmatig schoon.” Daarnaast is zonwering aan de buitenzijde geen overbodige luxe om te zorgen dat het pand niet verder opwarmt. “Er bestaat zelfs zonwerende folie, die zorgt voor een aanzienlijk percentage minder warmte”, zegt Nuyens.
Met inzicht kom je een heel eind, meent de energieadviseur. “Het is een kwestie van je gezonde boerenverstand gebruiken. Je weet zelf als ondernemer het beste wat er gebeurt in je pand.”